IKBY Başkanı Barzani Açıklaması

'Bağdat ile uzlaşıya varırsak belki hiç referanduma gitmeye de gerek kalmayabilir. Aksi takdirde referandum yapılacaktır' 'Kürdistan toprağı büyük çoğunlukta DEAŞ teröristlerinden temizlendi. Bugün Başika başta olmak üzere teröristlerin tehdidi ortadan kaldırıldı' 'DEAŞ, Musul'u ele geçirmeden önce yaklaşık 300 bin Kürt kentte yaşıyordu' 'Irak ve ABD Savunma Bakanlığı ile bizim bir anlaşmamız var. Musul'u kurtarma operasyonundan önce oluşturulan savunma hattı, tartışmasız olduğu gibi kalıyor'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Bağdat hükümetiyle uzlaşıya varılması halinde bağımsızlık referandumuna gerek olmayabileceğini duyurdu.

Barzani, Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından ortak başlatılan Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında geri alınan kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasında bir basın toplantısı düzenledi.

Bağımsızlığın, Kürtlerin en doğal hakkı olduğunu belirten Barzani, 'Her zaman söyledim, bağımsızlık Kürtlerin en doğal hakkıdır. Bu sürecin şiddetten uzak, diyalog yoluyla masaya yatırılması gerekiyor. Bağdat'ta yaptığım son ziyarette bu konuya da değindik. Emin olun iyi bir ilgi topladı. Bu şekilde ilgi toplaması, süreçte ortak hareket edilerek bir sonuca varılacağını işaret ediyor. Eğer ortak bir uzlaşıya sahip olmadıysak, iyi bir komşu olmaya çalışacağız. Bağdat ile uzlaşıya varırsak belki hiç referanduma gitmeye de gerek kalmayabilir. Aksi takdirde referandum yapılacaktır.' ifadelerini kullandı.

Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki tartışmalı bölgelerdeki terör örgütü DEAŞ tehdidinin ortadan kaldırıldığının altını çizen Barzani, şunları kaydetti:

'Kürdistan toprağı büyük çoğunlukta DEAŞ teröristlerinden temizlendi. Bugün Başika başta olmak üzere teröristlerin tehdidi ortadan kaldırıldı. Mevcut ortaya çıkan tablodan da çok gururluyuz. Tüm entik ve dini unsurlar kardeş gibi bölgede ortak yaşıyor. Peşmerge'nin uğruna kanını döktüğü ve bizim de istediğimiz Kürdistan işte budur. İmam camiden ezan okuyor, kilisede çanlar çalıyor, Ezidiler tapınaklarında ibadet ediyor. Doğrusu da budur. Yeni bir sürece girdik. DEAŞ büyük bir yenilgi içerisinde. Irak ordusu ve Peşmerge güçleri arasındaki ortak dayanışmayla uluslararası koalisyon güçlerinin desteği sayesinde büyük kazanımlar elde edildi. Bu DEAŞ'ın gelecekte yerinin olmadığını işaret ediyor.'

- 'DEAŞ öncesi Musul'da 300 bin Kürt yaşıyordu'

Musul'da DEAŞ'ın varlık gösterdiği sürece IKBY'nin güvende olmayacağına dikkati çeken Barzani, 'Musul'da teröristler varlık gösterdiği sürece, Kürdistan Bölgesi'nin güvende olduğunu söylemek mümkün değildir. Her zaman güvenlik riski olacaktır. Kürdistan Bölgesi'ndeki halkın güvenliğinin sağlanması için Peşmerge güçlerinin Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna katılması gerekiyordu. DEAŞ Musul'u ele geçirmeden önce yaklaşık 300 bin Kürt kentte yaşıyordu. Bu insanların kaderi ne olacak. Tabii sadece Kürtler değil, Arap, Hristiyan, Ezidilerin hepsinin de ne olacağı sorulması lazım. Biz arkamızı 300 bin Kürt'e dönemeyiz.' diye konuştu.

Barzani, Peşmerge güçleri tarafından DEAŞ'tan geri alınan bölgelerin geleceğine ilişkin ise şunları söyledi:

'Bölgenin geleceği konusunda bazı endişelerin olduğunu duyuyorum. Sizi temenni ederim ki dökülen kan tekrar bu halkın başka bir felaketle karşılanması için dökülmedi. Irak Savunma Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı ile bizim bir anlaşmamız var. Musul'u kurtarma operasyonunda önce oluşturulan savunma hattı, tartışmasız olduğu gibi kalıyor. Amacımız, bölgedeki halkın kendi emniyet ve güveninin kendisi tarafından sağlanmasıdır.'

Son olarak Barzani, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılmasının kolay olmayacağını ancak kısa bir süre içerisinde sona ermesi temennisinde bulunduklarını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile