Ali, Süleymaniye'de bulunan parti merkezinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümete katıldıkları için pişman olmadıklarını ve çekilme yönünde bir karar almadıklarını söyledi.
Seçimlerde hükümet olma vaadiyle seçmenden oy istediklerine dikkati çeken Ali, "Hükümete katıldıktan sonra üzerimize düşeni yaptık. Yapamadığımızı da halkımıza arzettik. Hükümetten çekilmeye dair hiçbir kararımız yoktur. İrademiz kalma yönündedir. Çekilip çekilmeme kararını da Goran verir, başka partilerin dayatmasıyla ayrılmayız" dedi.
Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet'in Erbil'e girişine izin verilmemesinin "kabul edilemez olduğunu" belirten Ali, "Irak Anayasası'na ve bütün yasalara göre, her vatandaşın seyahat özgürlüğü vardır. Fakat bütün bu gelişmeler 23 Haziran'la alakalıdır. Parlamento Başkanlığı, kendi inisiyatifiyle hareket edebileceğini ve partilerin etkisinde kalmayacağını ortaya koyduğu için KDP tarafından hedefe konuldu" ifadelerini kullandı.
KDP'nin suçlamalarına ilişkin olarak, sorumluların kim olacağına ancak yargının karar verebileceğini savunan Ali, "Süleymaniye emniyeti tarafından gözaltına alınanların kimler olduğuna bakılabilir. KDP, buna ilişkin bilgi alabilir" şeklinde konuştu.
Gösterilerin ve protestoların ekonomik kriz ve maaşların verilmemesinden kaynaklı olduğunu vurgulayan Ali, buna Goran'ın değil KDP'nin siyaset anlayışının neden olduğunu dile getirdi.
- Goran (Değişim) Hareketi
Goran, KYB'de uzun yıllar Celal Talabani'nin yardımcısı ve sağ kolu olarak görev yapan Noşirvan Mustafa tarafından 2009'da kuruldu. Goran, aynı yıl girdiği ilk seçimde 25 vekil çıkararak büyük başarı kaydetti ve dikkatleri üzerine çekti. 2013'teki genel seçimde ise 24 milletvekili çıkararak, KDP'den sonra milletvekili sayısıyla bölgenin ikinci büyük partisi oldu. Diğer partilerin içerisinde yer aldığı koalisyon hükümetine dahil olarak ana muhalefeti bırakan Goran, KDP'nin en büyük iktidar ortağı oldu.
Peşmerge, Maliye, Ticaret ve Din İşleri gibi önemli bakanlıkları alan Goran'a, IKBY Parlamentosu Başkanlığı da verildi. Ancak KDP ve KYB gibi Peşmerge ve polis gücü olmayan Goran, parlamentodaki gücünü pratikte gösteremedi. Bölgesel başkanın zayıflatılıp, parlamento ve hükümetin güçlendirilmesini talep eden Goran, böylelikle Kürt bölgesi siyasetinde gücünü artırmayı hedefliyor.
Hasta olduğu belirtilen Goran'ın lideri Noşirvan Mustafa'nın İngiltere'de tedavi gördüğü ifade ediliyor. Mustafa dışındaki diğer kadroları genç olan Goran, Süleymaniye ve ilçelerinde başlayan şiddet gösterilerinin sorumlusu olarak görülüyor. Goran da KYB gibi İran'a yakın bir parti olarak biliniyor.
IKBY'deki Siyasi Kriz
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından Süleymaniye ili ve ilçesindeki olayların sorumlusu olarak görülen Goran Hareketi'nin Yöneticisi Muhammet Ali, hükümetten çekimeyle ilgili bir karar almadıklarını bildirdi.