İKÇÜ-İAOSB İşbirliğiyle Teknoloji Bölgesi Kuruluyor

İzmir Kâtip Çelebi (İKÇÜ), Dokuz Eylül (DEÜ) ve Gediz üniversiteleriyle Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve bağlı organize sanayi bölgeleri arasında, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)'nde 50 dönümlük araziye Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmasına yönelik protokol imzalandı.

İmza törenine İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İKÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Okur, Genel Sekreter Gülten Gültekin ve İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, sanayi kuruluşları adına da EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Kemalpaşa, Tire ve Manisa organize sanayi bölgesi başkanlarıyla çeşitli firmaların temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Rektör Akhan, protokolün imzalanmasında İKÇÜ Rektör Danışmanı olan, aynı zamanda 2013 Mersin 17. Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü görevini de yürüten Taha Aksoy'un da özel bir gayret gösterdiğini belirterek teşekkür etti.

Mühendisliğin bir üniversitenin lokomotifi olduğunu, üretilen bilgiyi sanayiyle paylaşmanın da büyük bir önem taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Akhan, “Kuruluşumuzdan bu yana 1,5 yıllık süreçte çok iyi bir aşamaya geldik. İKÇÜ’yü sanayinin içine kurduk. Sanayiyle devamlı yakın bir etkileşim kurduk, kurullar oluşturduk. Büyük bir hızla bu projeyi hayata geçireceğimize inanıyorum. Mühendislik Fakültesi olarak 30'u geçen yurtdışı tecrübesi olan değerli akademisyenlerimizle önümüzdeki akademik yılımızda öğrenci alacağımız makine, inşaat malzeme, elektrik-elektronik gibi dört temel bölümde mühendislik eğitimine başlıyoruz. Şartlarımız oldukça iyi. Sanayide üniversite konseptini Türkiye’de uygulayan ilk üniversitelerden biri olacağız.” diye konuştu.

Rektör Danışmanı Aksoy ise özel olarak bu protokol için İzmir'e geldiğini ve hep konuşulan üniversite-sanayi işbirliğinin hayata geçirilecek olmasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi: “Biz dedik ki Kâtip Çelebi’nin kurum kültürü, sanayiyle işbirliği içinde olsun. Biz iş âlemiyle beraber nefes alıp vermeliyiz. Onun için daha kadrolarımızı kurmadan Hilmi Bey’i ziyaret ettik. O günden bugüne çalışmalarımız adım adım ilerliyor. Bu birlikteliğin, bu sinerjinin İzmir’e, Ege’ye ve Türkiye’ye çok büyük katkıları olacak.” dedi.

Protokolün imzalanmasının ardından bakanlık onayına sunulacağını belirten İAOSB Başkanı Uğurtaş, “Artık hazırlanacak fizilibilite raporunu bekliyoruz. Ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak, onay aşamasından sonra da şirket kurularak ve yatırıma başlanacak. İzmir’in en büyük organize sanayi bölgelerinden İAOSB’nin aynı zamanda ar-ge merkezine dönüşmesi için atılan bu adım, üniversite-sanayi işbirliği açısından da çok önemli bir örnek olacak. Bu oluşumun mimarı Taha Aksoy’a teşekkür ediyoruz. Bu kurulla birlikte İzmir’in kalkınması adına ortak çalışmalarımız olacak.” şeklinde konuştu.

Bakanlık onayının ardından bir iki sene içinde faaliyete geçmesi beklenen Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İKÇÜ Yerleşkesi içinde kalan 25 bin metrekareyle İAOSB içindeki 25 bin metrekareyi birleştirerek elde edilecek 50 bin metrekarelik alanda hayat bulacak. Yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alandan oluşacak bölge için 5 ile 7 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor. Kurucu heyette İKÇÜ, İAOSB, DEÜ, Gediz Üniversitesi, EBSO, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, İzmir Kemalpaşa Islah OSB, Manisa OSB, Tire OSB, Organize Sanayi Bölgeleri Derneği, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği, BAK Ambalaj, Ege Profil ve Norm Cıvata .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile