İki Asırlık Değirmenin Son Ustaları

Erzurum'un Uzundere ilçesinde iki asırlık değirmen, 83 yaşındaki İbrahim Aksu ve eşi tarafından çalıştırılıyor Dedesinden kalma değirmeni işleten Aksu: 'Bizden sonra bu mesleği yapacak kimse yok, çocuklarda da heves yok'.

YUNUS HOCAOĞLU - Erzurum'un Uzundere ilçesinde oturan 83 yaşındaki İbrahim Aksu, dedesinden kalma 200 yıllık değirmeni eşiyle çalıştırmaya devam ediyor.

Uluslararası Sakin Şehirler Birliği tarafından Türkiye'den 11. 'sakin şehir' seçilen Uzundere'deki iki asırlık değirmen, Aksu ailesince işletiliyor. Değirmeni, üçüncü kuşak olarak 83 yaşındaki İbrahim ve eşi Zeynep Aksu çalıştırıyor.

Burası, tahrip olan değirmen odasının 53 yıl önce yığma taş şeklinde yeniden inşa edilmesine ve kol gücüyle çalışan öğütücü taşlarından birinin motorla çalışır hale getirilmesine karşın, iki asırlık tarihin izlerini taşıyor.

Yöre halkı, ürettiği mısır ve buğdayı öğütmek için, eskiye göre daha az olsa da değirmene gelmeye devam ediyor.

- 'Bu çok önemli bir hayrat işidir'

İbrahim Aksu, AA muhabirine, dedesi ve babasından kalan değirmencilik mesleğini 65 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Geçimini değirmen ve bahçesinde yetiştirdiği ürünlerden sağladığını anlatan Aksu, 10 çocuğunu bu sayede büyüttüğünü ifade etti.

İnsanların hazır un kullanmaya başlaması nedeniyle ilginin azalmasına rağmen değirmeni gücü ve ömrü yettiğince çalıştırmayı sürdüreceğini dile getiren Aksu, şunları kaydetti:

'Uzun yıllardır bu mesleği yapıyorum. Eskiden buralar ambar gibi yığılıyordu. Gece gündüz bununla uğraşıyordum. Şimdi kimse kalmadı, ufak tefek getirenler oluyor. Ben de onları öğütüp geçimimi sağlamaya devam ediyorum. Bizden sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Çocuklarda da heves yok. Devam etmesini isterim ama olur olmaz bilmiyorum. Bu sadece gelir kaynağı olan bir şey değil. Bu çok önemli bir hayrat işidir. Buğdayını, mısırını getirenler bana, 'Şükür ki ayaktasın, gelip işimizi görüyoruz, sen olmasan nereye götüreceğiz' diyor. Bu yüzden dedemin mesleğini yaptığım için çok mutluyum.'

Zeynep Aksu da değirmen sayesinde kimseye muhtaç olmadan yaşadıklarını belirterek, 'Elimizin emeğiyle kimseden bir şey beklemeden bugünlere geldik. Çocuklarımızı bunlardan kazandıklarımızla yetiştirdik. Burası vakıf gibi bir yer, burada herkes idare edip ekmek yemiş.' diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile