İki Ülke Arasında Geri Kabul Anlaşması İmzalandı

Resmi ziyaret için Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Neças, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç'le görüştü.

Başkent Belgrad'daki başbakanlık binasında ikili görüşmenin yanı sıra heyetler arası toplantı da yapıldı. Sırbistan Başbakanı Daçiç ve konuk başbakan Neças, görüşmenin ardından geri kabul anlaşmasını imzaladı.

Sırbistan Başbakanı Daçiç, Petr Neças ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Çek Cumhuriyeti'nin, Sırbistan'ın Avrupa entegrasyonu konusunda kendilerine her zaman destek verdiğini, iki ülkenin zamanla daha fazla ortak çıkarı olduğunu söyledi.

Çek Cumhuriyeti'ni önemli bir ekonomi ortağı olarak gördüklerini, bundan sonraki dönemde iki ülke arasında üst düzey ilişkilerin gelişmesine çalışacaklarını ifade eden Daçiç, "Çek Cumhuriyeti, Sırbistan'ın Avrupa Birliği müzakerelerine başlamak için tarih almasına en çok destek veren ülkelerdendir. Gelecek aylarda bu destek bizim için çok daha önemli olacak" dedi.

Çek Cumhuriyeti ile Sırbistan arasında geçmişten beri iyi ilişkiler bulunduğunu ifade eden Petr Neças da ülkesinin Avrupa Birliği ile bütünleşmek isteyen Sırbistan'a destek verdiğini ve bu desteğin süreceğini belirtti.

Neças, "Biz Çek Cumhuriyeti olarak Sırbistan'ın AB'ye girmesine destek veriyoruz. Sırbistan'ı kabul etmenin AB'nin önceliklerinden biri olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Sırbistan'ın AB üyeliği için gereken şartları taşıyıp taşımadığı yönündeki soruya da Neças, "Belgrad ve Priştine arasındaki diyaloğun düzelmesinde gerekeni yapmak lazım. Kosova sorunu Sırbistan için hassas bir konu. Avrupa Birliği'nin Batı Balkanlar'daki genişlemesi olumlu bir adımdır ve biz bunu istiyoruz" şeklinde yanıtladı.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Neças, ziyareti kapsamında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Meclis Başkanı Neboyşa Stefanoviç ile de görüştü.

Muhabir: Medin Haliloviç - Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile