Ikili Tarama Testi Ile Gebelikteki Risk Faktörünün Önüne Geçin

Ikili Tarama Testi Ile Gebelikteki Risk Faktörünün Önüne Geçin

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Suat Gencer, ikili tarama testinin gebelikte herhangi bir olumsuzluk olup olmadiginin erken bildirmesi noktasinda önemli bir test oldugunu söyledi.



Ikili tarama testi, hamileligin 11. ile 14. haftalari arasinda uygulanan bir testtir. Bu test, down sendromu için riskli bir durumun olup olmadigini belirlemek için yapilan bir uygulamadir. Bu test, gebelerin kanindaki bazi protein düzeylerini, bebegin ense kalinligini, burun yapisini ve diger ultrasonografik özellikleri gibi faktörlere dayanarak risk skorunu hesaplar. Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin basarili hekimlerinden Op. Dr. Suat Gencer önemli bilgilendirmede bulundu.

Op. Dr. Gencer, “Ikili tarama testi gebelerde erken dönemde yapilan tarama testlerinden bir tanesidir. Ikili tarama testi disinda, üçlü tarama testi, dörtlü tarama testleri de vardir. Ikili tarama testi 11. ila 14. hafta arasinda yapilabilen, riskli bir durum var ise en erken bizi haberdar eden bir testtir. Test sonucunun olumsuz olarak neticelenmesi, bebegin down sendromlu oldugu anlamina degil, riskin yüksek oldugu anlamina gelmektedir. Risk yüksek olsa da, saglikli bir bebek dogabilir. Down sendromu 21. kromozom fazlaligindan olur. Bununla birlikte 13. ve 18. kromozom fazlaliklari da degerlendirilmis olur. Bu testi yaparken hastanin açlik veya tokluk durumu önemli degildir, herhangi bir zamanda yapilabilmektedir. Test hastalara zarar vermemektedir. Ultrasonda bebegin bas, popo mesafesi ölçümü, ense kalinliginin ölçümüyle birlikte anneden alinan kan sonucunun analizinden ortaya çikan bir risk degeridir” dedi.



“Saglikli gebelik için ikili tarama testini ihmal etmeyin”

Op. Dr. Gencer, “Ikili tarama testi bütün gebelerde yapilmasi gereken rutin bir islem degildir. Bizler gebelere, ikili tarama testinin 11. ila 14. haftalar arasinda yapilabildigini ve avantajlarini açikliyoruz. Genellikle gebelerin tercihine göre yapiyoruz. Ikili testte cinsiyet belirlenememektedir. Bu test özellikle bazi kromozomlarin fazlaligina yönelik risk faktörünü ortaya çikarma testi. Gebe, bebekte down sendromu ortaya çikti ise, bu gebeligi istemeyebilir. Eger isterse de ne ile karsilasabilecegi konusunda ön hazirlik yapma sansi veya psikolojik açidan hazirlanma sansi olabilmektedir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile