İkinci Dünya Savaşı'ndan Bu Yana En Zorlu Mücadele

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı'nın, aynı anda dünyanın değişik bölgelerinde devan eden beş insani krizle başa çıkmaya çalışırken İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en zorlu mücadelesini verdiği bildirildi.

Dünya Gıda Programı'nın Başkanı Ertharin Cousin, Associated Press ajansıyla yaptığı söyleşide, şu anda Suriye, Irak, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan'da yaşanan çatışmalar ve Batı Afrika'daki Ebola salgını dahil olmak üzere beş krizin Dünya Gıda Programı'nın ve diğer insani yardım örgütlerinin geniş çaplı operasyonlarını gerektirdiğini belirtti.

Cousin, Yemen, Nijerya, Ukrayna ve Libya'da artan siyasi istikrarsızlık nedeniyle olası büyük ölçekli gıda yardımına hazırlık yapıldığını söyledi.

Dünya Gıda Programı Başkanı Cousin, taleplerin bağışların çok üzerinde olduğunu ifade etti.

Dünya Gıda Programı'nın bunun sonucunda ocak ayında ülke içinde ve dışındaki 6 milyon Suriyeliye gıda yardımını yüzde 30 oranında kesmek zorunda kaldığını söyleyen Cousin, çeşitli krizlerin gerektirdiği çalışmanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en zorlusu olduğu yorumunu yaptı.
Dünya Gıda Programı'nın Suriye için acilen 113 milyon, gelecek aylarda bölgede gıda yardımını sürdürmek için de 102 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu dile getiren Cousin, Suudi Arabistan'ın 148 milyon dolarlık bağışı sayesinde haziran ayından bu yana IŞİD'in ülkedeki ilerleyişi üzerine Irak'a kaçan Suriyeli mülteciler dahil 1,1 milyon kişiye yardım edildiğini, ancak bu paranın 1 Mayıs itibariyle biteceğini belirtti.

Dünya Gıda Programı'nın Başkanı Ertharin Cousin, bağışçılardan IŞİD'e karşı Irak'ın Musul kentine öngörülen askeri operasyonla yerlerinden olacak kişilerin insani ihtiyaçlarını karşılayacak fonlar sağlamalarını istedi.
Ertharin Cousin, ayrıca Güney Sudan'da şiddetin artmasına rağmen "dünyanın buraya ilgisiz kaldığından" şikayet etti. Dünya Gıda Programı, bu sene Güney Sudan'da 3 milyon kişiye yardım etmeyi hedefliyor, Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşı 1,5 milyon kişiye de ülke içinde ve dışında yardım ediyor.
Dünya Gıda Programı'nın Yemen'de 5 milyon kişiye gıda yardımı yaptığını, bu ülkede "durumun daha da kötüleşebileceğini" dile getiren Cousin, Boko Haram örgütünün şiddet eylemlerine sahne olan Nijerya'nın kuzeyinde de artan yetersiz beslenme vakalarının izlendiğini ve yardım olanaklarının incelendiğini vurguladı.
Ertharin Cousin, Ukrayna'da gelecek birkaç hafta içinde çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki 190 bin kişiye gıda yardımını artırmak için çalışma yürüttüklerini, Libya'da sivil toplum örgütleri aracılığıyla 58 bin kişiye yardım ettiklerini ve buradaki siyasi kriz nedeniyle geniş ölçekli operasyonların değerlendirmeye alındığını bildirdi.
Dünya Gıda Programı Başkanı Ertharin Cousin, son olarak, Ebola salgınından en fazla etkilenen Liberya, Sierra Leone ve Gine'ye bin kişi konuşlandırdıklarını, buralarda 3,3 milyon kişiye gıda yardımı sağladıklarını, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü çalışanlarına lojistik destek verdiklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile