Ikinci El Cep Telefonu Ve Tabletler Bilgilendirme Etiketiyle Satilacak

Elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanilmis mallarin yenilenebilmesi için en az bir yil öncesine iliskin data, ses ya da kisa mesaj kullanim trafiginin bulunmasi zorunlu olacak.

Yenileme islemi yapilmadan ikinci el ticarete konu olan kullanilmis cep telefonlari ve tabletlerin, tüketicinin kolaylikla görebilecegi ve okuyabilecegi sekilde, malin mevcut durumunu ve varsa yapilan islemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle satilmasi zorunlu olacak.

Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan Yenilenmis Ürünlerin Satisi Hakkinda Yönetmelik'te Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Yönetmelik, yenilenen ürünlerin satisina iliskin detaylari kapsiyor.

Buna göre, yenileme islemi yapilmadan ikinci el ticarete konu olan kullanilmis cep telefonlari ve tabletlerin, tüketicinin kolaylikla görebilecegi ve okuyabilecegi sekilde, malin mevcut durumunu ve varsa yapilan islemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle satisi zorunlu tutuldu.

- En az bir yil öncesine iliskin "data, ses ya da SMS kullanim trafigi" sarti

Konuya iliskin Resmi Gazete'nin 22 Agustos 2020 tarihli sayisinda yayimlanan yönetmelikte, cep telefonlarinin yenilenebilmesi için en az bir yil kullanilmis olmasi ve veri trafiginin bulunmasi zorunlu tutulmustu.

Yeni düzenlemeyle elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanilmis mallarin yenilenebilmesi için en az bir yil öncesine iliskin data, ses ya da kisa mesaj (SMS) kullanim trafiginin bulunmasi zorunlu olacak.

Ayrica, yenileme yetki belgesi bulunmayanlar veya bu belgeye sahip firmalara bagli yetkili alici ve satici vasfini tasimayanlar tarafindan yenilenmis ürün algisi olusturacak sekilde reklam ve ticari uygulama yapilamayacak.

- Yetkili alicinin sorumluluklarinda degisiklik

Yönetmelikle yetkili alicinin sorumluluklarinda da degisiklik yapildi.

Yetkili alici, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanilmis mallarin en az bir yil öncesine iliskin data, ses ya da kisa mesaj kullanim trafigi bulundugunu Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) kayitlarindan kontrol edecek.

Kullanilmis malin degerleme islemini, malin kendisine teslim edildigi veya ulastigi tarihi takip eden 3 is günü içinde sonuçlandiracak olan yetkili alici, bu sürede tüketicinin söz konusu degerlemeyi kabul ettigine iliskin onayini yazili olarak veya kalici veri saklayicisiyla alacak.

Yetkili alici, onay alindiginda tüketiciye ödemeyi yapacak veya yapilmasini saglayacak. Ödeme süresi, tüketiciye önceden bildirilmesi ve onayinin alinmasi kosuluyla 3 is gününe kadar uzatilabilecek. Bu ödeme miktari, tüketicinin yeni bir mal satin aldigi durumda, yeni malin fiyatindan indirilebilecek.

- Yenileme merkezinin sorumluluklari

Yenileme merkezinin sorumluluklarinda da birtakim düzenlemelere gidildi.

Yenileme merkezi, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanilmis mallarin en az bir yil öncesine iliskin data, ses ya da kisa mesaj kullanim trafigi bulundugunu BTK kayitlarindan kontrol edecek. Bu sartlari saglamayan kullanilmis mallara yenileme islemi yapamayacak.

Söz konusu merkez yeniledigi kullanilmis malin sertifikalandirma islemini, Türk Standardlari Enstitüsü tarafindan numaralandirilmis hologramli sertifika formunu kullanarak ve ticari unvani, iletisim bilgileri, yenileme yetki belgesi ve yenileme islemine iliskin bilgileri içeren karekodla güvenligini saglayacak sekilde yerine getirecek.

Merkez, bu sertifikanin yenilenmis ürünle birlikte yazili olarak veya kalici veri saklayicisiyla verilmesini saglayacak.

Ayrica, yenileme merkezi ilgili standartta belirlenen yenileme islemini kendisi yapabilecegi gibi ihtiyaç duyulmasi halinde yenileme yetki belgesi almis diger merkezlerden de hizmet alabilecek.

Yenileme merkezi, sermaye sarti disinda yönetmelikteki diger sartlari saglayan kendisine bagli subeler olusturabilecek. Bu subeler için ayrica yenileme yetki belgesi alinmasi zorunlu tutulacak.

Merkez, yenileme faaliyetlerine iliskin belirlenecek bilgi ve belgeleri bakanliga bildirmek zorunda olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile