Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağı’na ilişkin, yetki belgesi alma ve garanti verme şartını getirmesi galericileri endişelendirdi. Hazırlanan ikinci el araç alım satımını düzenleyen yönetmelik taslağına göre, galericiler taşıtın motor, şanzıman gibi parçalarına satış tarihinden itibaren belirli bir süre veya kilometre için müşterilerine “garanti” verecek.
“Sürücünün hatasını da mı galerici yüklenecek”
Otokent Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Demir, uygulamanın esnafı zarara sokacağını belirterek, "İkinci el 10-15 yaşında bir aracın garantisi mi olur Allah aşkına. Biz buradan bir araba satıyoruz. Adam buradan gidince arıza yapıyor suç onun, yağını boşaltmış, yağına bak diyorum araba düzeliyor. Bunun garantisini nasıl vereceğiz tahmin edemiyorum. Bu yasa çıkmadan daha 2 ay öncesinde birlik başkanları ile de hepimiz konuştuk içinden çıkamadık. Düşünüyoruz bir türlü bir çare de bulamıyoruz. Sürücü hatası olabilir başka bir şey olabilir. Adam buradan kalkıp da motorunu yaktığı zaman bunu galerici mi yüklenecek. Hatasını o mu çekecek, garantisini veremeyiz ki. Sıfır araçlarda 2 sene garanti veriliyor. Biz nasıl verelim 3 sene 5 sene garanti" dedi.
“Aracın içinden ne çıkacak nasıl bilelim”
Galericiler sitesinde 2 bin 170 esnafın bulunduğunu ve her birinin de yeni taslak karşısında ne yapacağını bilemediğini aktaran Demir, "Esnaflar ’10 yıllık aracın içini bilmiyoruz. Kaportasına, şanzımana bakıyoruz ve satıyoruz. İçinden ne çıkacağını nasıl bilelim biz’ diyorlar. Burada 2 bin 170 tane esnafım var, 400 tane dükkanım var. Biz başa çıkacağımızı tahmin etmiyoruz. Saygı duyuyoruz hükümete, elimizden geldiğince uyacağız ama nereye kadar uyacağız bunu düşünemiyorum” ifadelerini kullandı.
“Ağır hasarlı araç hurdaya çıksın o zaman, satılmasın”
Öte yandan ağır hasarlı araçların hurdaya çıkması gerektiğini ve ikinci üçüncü el olarak satılmaması gerektiğine işaret eden Feyzi Demir, “Sigortada ‘hasarlı’ deyip de sigorta satabiliyorsa, ruhsat çıkarıyorsa esnafımın ne suçu var. Kalkıp da sigorta hasarlıysa men edecek o arabayı hurdaya atacak. Sırf sigortalar para kazansın diye ‘ağır hasarlı’ aracı üçüncü bir şahısa satıyor. O ona, o ona satıyor. Ondan sonra mahkemelik oluyorlar. Bu da bir suç, bütün sigortalara para kazandırmanın önünü açıyorlar. Bizim yapmamız gereken sigorta ağır hasarlı yazdığı zaman o aracı hurdaya çıkarmaktır. Ama çıkmıyor nedense, kalkıyor ikinci, üçüncü ellere satıyor” dedi.
“10 yıllık aracın garantisini nasıl verelim”
“Garantisini nasıl verelim, 1-2 yıllık değil ki araçlar. Bizim burada 10 yıllık araçlar var” diyen Feyzi Demir, “Bu kapalı kutu, motorun içine biz nasıl garanti verelim. Arabayı kendimiz göstermeye götürüyoruz, baktırıyoruz bazen tamirci bilemiyor. Ben 37 senedir galericilik yapıyorum ben motorun içinde ne olacağını bilemem ki. Arıza yapacak mı kayış kaçıncı kilometrede kopacak bilemem ki. Mantıklı kimse bir şey bulamıyor. Esnaflar çok mağdur olur. Esnaf garanti veremeyince ki hiçbir esnaf veremez. Diyorlar ki ‘10 yıllık bir araca ben nasıl garanti vereyim, içinde miyim ben bunun? Anca kaportasını, boyasını bilirim ben.’ Motorun içindekini kimse bilemez. Her gün burada esnafla alıcıların aralarında problem oluyor şu an şu haliyle. 4-5 kişi geliyor şikayet ediyor. Adam bir sene biniyor aracına, bir sene sonra ‘benim motorum arızalıymış’ diyor. Bu işin altında kimse kalkamaz. Hiçbir esnaf bu işin garantisini veremez. Garanti verme şansımız sıfır bizim” ifadelerini kullandı.
“Sokakta araç satımı önlenmeli”
Sokak aralarında aracın üstüne satılık yazarak satış yapanlara da tepki gösteren Demir, bu durumun bir anlamda vergi kaçakçılığı olduğunu ve önlenmesi gerektiğini dile getirdi. Demir, “3-5 tane araba levhalarını koyup yazıyorlar sahibinden satılık diye ve satış hakkı 3 ancak sürekli satış işi yapan bu kişiler vergi ödememek için aracı teyzesinin amcasının üstüne alarak satıyor. Bu da bir vergi kaçakçılığıdır. Sokakları da toplamak gerekiyor. Bunları dolaşıp kaldırsınlar. Bizi çeşitli ilçelerden kaldırıp bu Otokente topladılar, çok da güzel oldu. Ama bırakın da esnaf ticaretini yapsın” diye konuştu.
“Açık oto pazarları kapatın”
Açık oto pazarlarının da kapatılması gerektiğini savunan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Emekli olmuş devlet dairesinde çalışmış, 50 lira parası var, başlıyor araç satışına, yazıyor ‘satılık’ diye. Bu devlete de zarar veriyor. Vergi kaçıyor bir de yazı yazmış. Emekliler sokak aralarında bu işleri yapıyorlar, bırakın Allah aşkına esnaflar burada ticaretini yapsın. Esnaf vergisini veriyor, kira veriyor, sigorta veriyor. Böyle giderse biz dükkan kapatacağız burada. Emeklilerden rica ediyorum madem emekli olmuşsunuz evlerinizde oturun ya da gelin burada dükkan açın. Verginizi ödeyin. Bunları düşünmemiz gerekiyor ki devletimizi de ayakta tutalım. Ama bizim sağ olsun emeklilerimiz her pazar oto pazarlara giderler. Yetkililerde seslendim şu açık oto pazarları kapatın diye. 30-50 lira satıyorlar, satışını alıyorlar dolandırıcılık da yapılıyor. Benim 40 dükkanım var. Otokent’ten alışveriş yaptığınızda muhatap olduğunuz bir yer var.”
Galerici Uğur Turhan da araçlara garanti vermenin çok zor olduğunu belirterek, düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesi temennisinde bulundu.
İkinci El Garantisi Galericileri Endişelendirdi
İkinci el araç satımına tıpkı sıfır araç gibi garanti getiren yeni düzenlemenin uygulamada sıkıntılar doğuracağını belirten galericiler, “Biz 10-15 yıllık araca nasıl garanti verelim. Adam buradan kalkıp da motorunu yaktığı zaman bunu galerici mi yüklenecek? O zaman sigortaya para kazandıran ağır hasarlı araçlar da hurdaya çıkartılsın, ikinci ele satılmasın” dedi.