İkinci Ergenekon Davası Tolon'un Çapraz Sorgusu İle Devam Etti

Ergenekon davasında çapraz sorgusu yapılan Eski 1.

Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, konferans vermek üzere 30`a yakın üniversiteye davet edildiğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının 146`ncu duruşmasına Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan`ın da aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan Hurşit Tolon, CHP milletvekili Sinan Aygün ve Yalçın Küçük katıldı. Bu davanın tutuksuz sanığı olan Küçük, Odatv davasından tutuklu olduğu için tutuklu sanıklar bölümünde yer aldı.

Kimlik yoklamasının ardından tutuksuz sanık Hurşit Tolon`un dünkü oturumda yarım kalan çapraz sorgusu ile duruşmaya başlandı. Tolon`a, davanın tutuklu sanıklarından eski İnönü Üniversitesi rektörü Profesör Doktor Fatih Hilmioğlu bazı sorular yöneltti. Hilmioğlu sanık Tolon`a, "Dün yapılan duruşmada dava konusu birçok dernek ve platformlardan bazılarında danışmanlık yaptığınızı, birçoğunu da bildiğinizi söylediniz. Bu dernek ya da platformlarda beni gördünüz mü?" diye sordu. Tolon, görmediğini söyledi. Bunun üzerine Hilmioğlu, Bu platform ve dernekler tarafından düzenlenen organizasyonlarda kendisini görüp görmediğini sordu. Hilmioğlu yine görmediği şeklinde cevap verdi.

Hilmioğlu`nun dernek ve platform isimlerini tek tek sayıp, ayrı ayrı "Beni burada gördünüz mü?" şeklindeki soruları üzerine mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese araya girdi. Bu şekilde çapraz sorgunun uzayacağını belirten Özese, Tolon`dan Hilmioğlu`nu ilk kez nerede tanıdığını ve nerelerde gördüğünü söylemesini istedi. Bunun üzerine Tolon, Hilmioğlu`nu, kendisini İnönü Üniversitesinde düzenlenen `21`inci Yüzyıl Başlangıcında Kuşatılmış Türkiye` konulu konferasa davet etmek için telefon ettiğinde tanıdığını söyledi. Daveti kabul ettiğini ve Malatya`ya gittiğini belirten Tolon, Hilmioğlu`nu sadece kendisini karşılamam için havalimanına geldiğinde ve konferans için gittiği Üniversitede gördüğünü söyledi. Tolon, 18 Nisan 2007 tarihinde gerçekleşen konferans haricinde Hilmioğlu`nu görmediğini söyledi. Konferans, Malatya`da, Zirve Yayınevi cinayetinin işlendiği günle aynı tarihte gerçekleşmişti.

Sanık Hilmioğlu, Tolon`a İnönü Üniversitesi haricinde başka üniversitelerde de konferans vermeye gidip gitmediğini sordu, Tolon da 30`a yakın üniversitede düzenlenen konferanslara davet üzerine katıldığını ve konferans verdiğini söyledi. Bu sırada savcı Pekgüzel, bu üniversitelerin hangileri olduğunu sordu. Tolon, Akdeniz, Antakya Mustafa Kemal Paşa, Fırat, Gazi ve Ankara Üniversitelerinin bu 30 üniversite arasında olduğunu, tamamını hatırlayamadığını söyledi. Pekgüzel, "Hilmioğlu`nun sizi bizzat davet ettiğini söylediniz. Diğer üniversitelere nasıl davet ediliyordunuz? Rektörler bizzat mı davet ediyordu?" diye sordu. Davetlerin her üniversitede aynı olmadığını, rektörler tarafından da davet edildiğini belirten Tolon, Fatih Hilmioğlu ile yaptıkları iddia edilen ve dava dosyasında yer alan 11 telefon konuşmasına ilişkin sorulara da cevap verdi. Tolon, bu görüşmelerin, Hilmioğlu`nun, kendisini davet etmesine, yer bildirilmesine, olur alınmasına ve geri dönüşe ilişkin olduğunu savundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile