Kültür ve Turizm İl Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özcan Mahallesi'nde Erol Karabiber ve İbrahim Ömürdağ'a ait yan yana iki konağın 1998 yılında kamulaştırıldığını belirterek, "Konakların müzeye dönüştürülmesi çalışmalarına 2004 yılında başlandı. Restorasyon çalışmalarımız ise 2006 yılı başında tamamlandı" dedi.
Müzeye, Gümüşhane'ye özgü iki konağın yan yana olması dolayısıyla İkizevler Etnografya Müzesi adının verildiğini ifade eden Yalçın, müzenin pazartesi günleri hariç ziyarete açık tutulduğunu söyledi.
Yalçın, müzenin 3 katlı olduğunu ve birinci katın giriş olarak kullanıldığını belirterek, "İkizevler Etnografya Müzesi'nin ikinci katında, yöremizin tarihini, kültürünü, geleneklerini yansıtan mankenler bulunmaktadır. Müzemize, kaynana ve gelinler, yöreye has kilim ve halı dokuyan genç kızlar, Kur'an-ı Kerim okuyan kayınpeder, büyük gelin, küçük gelin gibi mankenler konuldu" diye konuştu.
Müzede eski kab ve mutfak eşyalarının da sergilendiğini dile getiren Yalçın, müzenin üçüncü katında ise tamamıyla etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiğini, burada 531 etnografik ve 19 arkeolojik eser ile 516 sikke bulunduğunu kaydetti.
Yalçın, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri Süleymaniye Mahallesi'nde gümüş sikkeler basıldığını ancak bu sikkelerin çeşitli illerdeki 65 müzede bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"İki yıl önce başlattığımız çalışmayla, bu 65 müzemizde 465 gümüş sikkenin varlığına ulaştık. Kültür ve Turizm Bakanlığına, bunların ilimize devri için başvurduk. Bakanlık onayıyla, gümüş sikkeleri getirerek özel yaptırdığımız vitrinlerde sergiliyoruz ancak hem ilimizde hem de Trabzon Müze Müdürlüğünde Osmanlıca bilen uzman personel olmadığından Bakanlıktan uzman personel talep ettik. 420 gümüş sikkenin üzerindeki yazılar okunup Türkçe'ye çevrilecek. İlimizde basılan gümüş sikkelerin peşini bırakmıyoruz. 420 gümüş sikkenin dışında üç koleksiyoncuda 15 gümüş sikke bulunduğunu tespit ettik. Tekirdağ'da da bir sikkenin varlığını tespit ettik ve Bakanlığımızdan ilimizdeki müzemize devrini sağladık. Önümüzdeki günlerde bu 16 sikkemizi de müzemize getireceğiz."
İkizevler Etnografya Müzesi'ni ziyaret edenlerden ücret alınmadığını belirten Yalçın, "Müzemizde bin 66 eserin yanı sıra Gümüşhane aile yaşamını sergilememize rağmen istediğimiz ziyaretçi sayısına ulaşamadık. Geçen yıl müzemizi bin 879 kişi ziyaret etti. Bu sayının artmasını istiyoruz. Yerli ve yabancı ziyaretçileri müzemize davet ediyoruz" dedi.
İkizevler Etnografya Müzesi Ziyaretçilerini Bekliyor
Gümüşhane'de tarihi iki konağın restore edilmesiyle oluşturulan, arkeolojik ve etnografik eserlerin yanı sıra yörenin gelenek-göreneklerini yansıtan materyallerin sergilendiği İkizevler Etnografya Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor.