Iklim Degisikligi Konusuldu

Iklim Degisikligi Konusuldu

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve Iklim Degisikligi Koordinatörlügü’nün düzenledigi Sürdürülebilirlik Politikasi ve Iklim Degisikligi Eylem Plani Çalistayinda küresel isinmanin etkilerinin en aza indirilebilmesi ve dogal yasamin korunmasi için yapilmasi gerekenler degerlendirildi.

Rektörlük Çalistay Salonu’nda gerçeklestirilen etkinlige; Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Abdullah Taskesen, Sürdürülebilirlik ve Iklim Degisikligi Koordinatörü Doç. Dr. Yasar Selman Gültekin, Genel Sekreter Yardimcisi Mehmet Kütük, ögretim elemanlari katilim sagladi.

“Iklim degisikligi etkilerini her yerde görüyoruz”

Çalistayin açilis konusmasini yapan Doç. Dr. Yasar Selman Gültekin, koordinatörlügün amacini; “Üniversite bünyesinde sürdürülebilirlik ve iklim degisikligi konularinda strateji ve politikalar gelistirmek, bireylere, topluma ve kuruma sürdürülebilirlik ve iklim degisikligi ile ilgili farkindalik olusturmak, sürdürülebilirlik ve iklim degisikligine yönelik planlama, yürütme ve degerlendirme süreçlerinde danismanlik yapmak destek vermektir” seklinde açikladi.

Iklim degisikligi etkilerinin; Düzce’de, ülkemizde ve dünyanin çesitli yerlerinde yasanan sel ve taskin afetleri, orman yanginlari, asiri sicaklar seklinde ortaya çiktiginin altini çizen Doç. Dr. Gültekin, yasanan bu olumsuzluklarin önlenebilmesi için daha etkili çözüm önerilerinin gelistirilmesi ve acilen harekete geçilmesi gerektigini vurguladi.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’in vizyonu ile sürdürülebilirlik ve iklim degisikligi konularinda somut adimlar atmak üzere üniversitenin ilk sürdürülebilirlik politikasi belgesinin ve Iklim Degisikligi Eylem Plani’nin hazirlanmasi için çalistay programinin düzenlendigini açiklayan Gültekin, hazirlanacak taslak metinlerin degerlendirilmesi için Iklim Degisikligi Koordinatörlügü Komisyon Kurulu’na ve ardindan Düzce Üniversitesi Senatosu’na sunulacagini ifade etti.



“Kisisel hirslarimizi bir yana birakmamiz gerekiyor”

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Abdullah Taskesen ise, artan küresel isinmaya ve insan nüfusuna dikkat çekti. Sadece ülkemize bakildiginda 1900’lü yillarin basinda 10 milyon civarinda insan yasarken, günümüzde 85 milyon insanin ayni topraklar üzerinde yasadigini vurguladi. Insanlarin beslenmesi için ihtiyaç duyulan topraklarin artmadigi halde nüfusun hizla artmasi sonucunda beslenme konusunda yetersiz kalindigini söyleyen Taskesen, insanoglunun kisisel hirslarindan arinarak asiri tüketime ve israfa dur demesi gerektigini dile getirdi.

Asiri tüketimin ve bilinçsiz uygulamalarin bumerang gibi gelip insanoglunu vuracagini ifade eden Prof. Dr. Abdullah Taskesen, bilim insani olarak kendilerine çok is düstügünü, bu sorunlara acilen çözüm üretilmesi gerektigini vurguladi.

Gerçeklestirilen açilis konusmalarindan sonra çalistay katilimcilari; baskanligini Dr. Ögr. Üyesi Gökhan Yildiz’in yaptigi “Enerji Grubu”, baskanligini Doç. Dr. Zehra Bozkurt’un yaptigi “Atik Yönetimi Grubu”, baskanligini Doç. Dr. Hicran Hamza Çelikkaya’nin yaptigi “Altyapi ve Ulasim Grubu”, baskanligini Doç. Dr. Erol Sözen’in yaptigi “Egitim Arastirma ve Gelistirme Grubu”, baskanligini Ars. Gör. Özcan Akin’in yaptigi “Su Yönetimi Grubu” ve baskanligini Doç. Dr. Nevin Özer’in yaptigi “Katilim ve Ortak Gelecek Grubu” seklinde çalismalarini sürdürdü.

Gün boyu süren çalistay, yapilan grup çalismalarinin baskanlar esliginde katilimcilara sunulmasi ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile