Kastamonu Üniversitesi tarafindan hazirlanan “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi 2” baslikli proje, TÜBITAK 4004 Doga Egitimi ve Bilim Okullari Destekleme Programi çerçevesinde desteklemeye layik görüldü.
Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Ögretim Görevlisi Berkan Güngör’ün projenin yürütücülügünü yaptigi proje, 10 gün sürecek. Bu çerçevede 12 farkli atölye çalismasi düzenlenecek ve toplam 40 saatlik bir egitim programi uygulanacak. Projede, atölye çalismalarinda iklim degisikliginin bilimsel temelleri, çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik konulari ele aliniyor. 3 üniversite, 4 kamu kurumu ve 1 özel kurulus tarafindan da desteklenen projede, 4 uzman, 14 egitmen, 7 rehber ve 1 saglik personeli yer aliyor. Iklim degisikligi, çevre bilinci ve doga egitimi konularinin islendigi proje çerçevesinde katilimcilar, Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde yaban hayati ve kus gözlemciligi yapti. Bölgede doga yürüyüsü de yapan katilimcilar, konunun uzmanlari tarafindan yaban hayati ve kuslar hakkinda bilgilendirildi.
Ardindan katilimcilar, Kastamonu’nun Tasköprü ilçesine bagli Derekaraagaç köyünde 2020 yilinin eylül ayinda çikan ve 2 günde söndürülebilen yangin bölgesinde de incelemelerde bulundu. Bin hektar alanin zarar gördügü yangin alaninda Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü tarafindan yapilan agaçlandirma çalismalariyla ilgili bilgiler edinen ekip, orman yanginlarina karsi alinmasi gereken tedbirlerle orman yanginlarina sebep olan konular hakkinda bilgilendirildi.
Çöpleri sanat eserlerine dönüstürdüler
Daha sonra Daday ilçesinde bulunan Yumurtaci Göletine geçen ekip, burada özellikle piknikçiler tarafindan çevreye atilan çöpleri topladi. Çöplerin toplanmasinin ardindan katilimcilara çevre temizliginin önemi ve geri dönüsüm bilinci konularda egitim verildi.
Egitimin ardindan katilimcilar, farkindalik amaciyla topladiklari çöpleri degerlendirmek ve geri dönüsüme kazandirmak amaciyla çesitli materyaller kullanarak sanat eserine dönüstürdü.
Projenin günlerde de çesitli atölye çalismalari ve saha gezileriyle devam edecegi belirtildi.
“Arazi gezileri de yaparak uygulamali yerinde bilgiler ediniyoruz”
Projeye katilan Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlik Fakültesi ögrencilerinden Ceren Yildiz, “Projede oldugum için çok mutluyum. Projenin en sevdigi yani ise sadece seminer ve konferanslar gibi teorik bilgilerden degil ayni zamanda arazi gezileri de yaparak uygulamali yerinde bilgilerde ediniyoruz. Burada oldugum için çok mutluyum, burada edindigim bilgileri de kendimde olmak üzere yakin çevremden baslayarak hayatimda uygulamak istiyorum” dedi.
“Proje, kisisel gelisimim ve alanim olan siyaset bünyesinde de iklim üzerine olan bakis açimi degistirdi”
Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi Uluslararasi Iliskiler ögrencisi Ömer Özer ise “Projeye Izmir’den katiliyorum. Kastamonu Üniversitesi tarafindan hazirlanan bu projede dogal bir ortam içerisinde bulunuyoruz. Proje çerçevesinde hem konferanslar, seminerler veriliyor. Ayni zamanda da atölye çalismalarinda bulunuyoruz. Bununla birlikte hem de arazi çalismalari kapsaminda incelemelerde bulunuyoruz. Bu da kisisel gelisimim ve alanim olan siyaset bünyesinde de iklim üzerine olan bakis açimi degistirdi. Projenin hayata geçirilmesinde emekleri geçen herkese, Kastamonu Üniversitesi’ne, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligina, Kastamonu Orman Bölge Müdürlügüne, Il Afet ve Acil Durum Müdürlügüne tesekkür ediyorum” diye konustu.
Iklim Degisikligi Projesinde, Ögrenciler Çöp Toplayarak Bunlardan Sanat Eseri Yapti
Kastamonu Üniversitesi tarafindan hazirlanan yürütülen “Iklimin Gelecegi: Gelecegin Iklimi 2” projesi çerçevesinde, üniversite ögrencileri yanan ormanlik alanlari inceleyip gölet çevresinde topladiklari çöplerle farkindalik için sanat eserleri yapti.