Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) koordinatörlügünde Mugla tropikal ve subtropikal meyve yetistiriciligi degerlendirme toplantisi yapildi. Genel Müdür Yardimcisi Dr. Yilmaz Boz’un da katildigi toplantiya Mugla bölgesinde tropikal meyve yetistiricileri katildi.
Degerlendirme toplantisinin açilisinda konusan Mugla Tarim ve Orman Il Müdür Vekili Muhammed Sevinç, “Degisen iklim kosullari, iklim sartlari yaptigimiz üretimlerin degistirilmesi yönünde zorluyor. Degisen iklim kosullari yaptigimiz mevcut tarimsal faaliyetlerde birçok sorunlar ortaya çikariyor. Hastalik ve zararlilar, hasat dönemleri gibi buna benzer birçok tarimsal üretimde yaptigimiz tarimsal faaliyetleri sekteye ugratacak sorunlar ortaya çikariyor. Bu sadece ülkemizde yasanan bir sorun degil, yasanan küresel ve global iklim degisikliginin ortaya koydugu bir süreç. Bu süreçte bizim amacimiz üreticilerimizi yalniz birakmamak. Üreticilerimize yeni üretim modelleri ile birlikte tarimsal faaliyetlerine yeni türler katmak. Mugla’nin mevcut iklim kosullari, cografi yapisi ve üreticilerimizin yeniliklere açik olmasi bizi yeni uygulamalari hayata geçirmemize katki sunacak. Tropik ve Subtropik meyve yetistiriciligi Mugla’da zaten belli bir noktaya geldi. Ancak yasanan iklim degisikligi nedeniyle bizim bunu toplu bir sekilde ele alarak degerlendirmemiz gerektigini ortaya koydu. Yapilacak degerlendirme toplantisini bir rapor halinde bilimsel veriler isiginda sonuçlandirmamiz gerekiyor” dedi.
Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardimcisi Dr. Yilmaz Boz, TAGEM olarak Mugla’da yapilacak tarimsal üretim çalismalarina tam destek vereceklerini belirtti.
Boz, “Mugla iklim ve cografi olarak çok önemli bir yer. Tropikal meyvecilik konusunda yillar öncesinden baslatilan çalismalar var. Biz TAGEM olarak zaten var olan bu çalismalara daha fazla nasil katki veririz noktasinda degerlendirme yapiyoruz. Tropikal meyve yetistiriciligi konusunda Akdeniz bölgesi uygun bir iklime sahip. Fakat son yillarda iklim degisikliginin artmasi ile Ege Bölgesi de artik tropikal meyve yetistiriciligine elverisli bir bölge haline geldi. Akdeniz bölgesinde yetisen tropikal ve subtropikal meyve yetistiriciligi Ege Bölgesine dogru bir kayma olursa hem bu bölgelerdeki tarimsal degeri arttirmis oluruz, hem de yeni tarimsal alanlar açmis oluruz. Eger bu bölgede tropik ve subtropik meyve yetistiriciligini kaydirabilirsek ihtiyacimizin disinda ihracat bile yapabiliriz” dedi.
Iklim Degisikligi, Tarimsal Faaliyetleri De Etkiledi
Dünyayi etkisi altina alan iklim degisikligi sonucu Mugla’da örtü alti ve örtü üstü tarimsal alanlarda yeni arayislar sürerken, Akdeniz ikliminin Ege bölgesinde de yayilim göstermesi onucu tropikal meyve yetistiriciligi çalismalari hiz kazandi.