Iklime Dirençli Sehirler Için Yesil Adimlar

Iklime Dirençli Sehirler Için Yesil Adimlar

Yenimahalle Belediyesi tarafindan “Iklime Dirençli Sehirler Için Yesil Adimlar Çalistayi” düzenlendi.

Belediye meclis salonunda düzenlenen çalistaya, Yenimahalle Belediyesi Baskan Vekili Mehmet Kartal, Iklim Degisikligi Politika ve Arastirma Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Baran Bozoglu, Çevre Koruma ve Ambalaj Atiklari Degerlendirme Vakfi (ÇEVKO) Kamu, Uluslararasi Iliskiler ve Projeler Müdürü Alphan Eröztürk, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Çagla Meral Akgül, Iklim Degisikligine Uyum ve Yerel Politikalar Dairesi’nden Merve Güres, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Emre Yaprak, Enerji Uzmani Arif Künar, ITC firmasi adina Emrah Baydun, kamu kurumlari, meslek odalari, sivil toplum kuruluslari ve bakanliklarin ilgili müdürlükleri katildi.



"Doga çesitli uyarilar veriyor"

Çalistayin açilis konusmasini yapan Baskan Vekili Kartal, insanlarin çikarlari için dogayi tahrip ettigine ve doganin çesitli uyarilar verdigine dikkat çekti. Bilim insanlarinin Kahramanmaras ve Istanbul depremleriyle ilgili uyarilarini hatirlatan Kartal, “Hangi önlemleri aliyoruz? Yasamimizi tehdit eden olaylar, dogaüstü güçlerden ya da metafizik birtakim kuvvetlerden kaynakli degil. Biz yapiyoruz esas olarak. Kendi yasamimizi tehdit eden seyleri Allah’a havale edemeyiz. Bilim insanlarimiz yol gösteriyor ama dinleyen yok” dedi.

Kartal konusmasinda Yenimahalle Belediyesi’nin “Avrupa Birligi Iklim ve Enerji için Küresel Belediye Baskanlari Bildirisi”ne 2019 yilinda imza attigini da söyleyerek, “2030 yilina kadar iklim degisikliginin etkilerinin azaltilmasi ve iklim degisikligine uyumlanmis sehir olmak için çesitli eylem ve tedbirlerin alinmasi ve uygulanmasi tarafimizca taahhüt edilmistir. Bu çerçevede hali hazirda SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani) hazirligi devam etmektedir. Bu yüzden gerek SECAP sürecine katki saglamak gerekse ilgili kurum ve kuruluslardan gelen katilimcilara destek vermek için bugün bu çalistayi düzenledik” diye konustu.



Iklim krizine dikkat çekildi

Çalistayda katilimcilar, Iklim Degisikligi ile Mücadelede Türkiye’nin Yol Haritasi, Küresel Belediye Baskanlari Sözlesmesi ve SECAP Süreci, Iklim Degisikligine Uyumda Su Yönetimi, Sürdürülebilir Tüketim ve Iklim Krizi Iliskisi, Kent Habitatlarinin Iklim Degisikliginin Olumsuz Etkilerine Karsi Dirençli Hale Getirilmesi, Binalarda ve Kentlerde Temiz Enerji Dönüsümü, Yapili Çevrede Iklim Degisikligi Etki Azaltma ve Uyum Stratejileri, Akilli Sürdürülebilir Dijital Sehir-Dijital Ikiz ve Döngüsel Ekonomi Modelinde Atik Yönetimi konu basliklari adi altinda sunumlar gerçeklestirdi.

Sunumlarda gerek dünya gündemi gerekse ülke gündeminde sik sik yer alan iklim krizine dikkat çekilerek, çözümü yönünde kritikler yapildi. Çalistayin degerlendirme oturumunu yürüten sosyal girisim ekibi Roof Coliving de yapilan sunumlar ve tartisilan sorunlara dair katilimcilarin çözüm önerilerini topladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile