IKMIB Ihracatin Yildizlari Ödül Töreni

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay: 'Geçen sene dünya ekonomisi yüzde 3,3 küçüldü ama bu sene yüzde 6 büyüyecek. Dünya ticareti yüzde 5,8 daraldi ama bu sene yüzde 8 büyüyecek. Inanilmaz bir likidite var piyasada, biliyorsunuz 20 trilyonun üzerinde para ve maliye politikalariyla likidite piyasaya girmis durumda. Türkiye’miz de potansiyeliyle bu likiditeyi çekebilecek en önemli ülkelerin basinda geliyor' Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Ismail Gülle: 'Ihracatta hedefimiz 200 milyar dolar. Su anda mayistan mayisa ihracat 195 milyar dolar seviyelerinde. Yani biz gelecek aylar içerisinde 200 milyar dolari ve üzerini gerçeklestirecegiz' Istanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Adil Pelister: '2030 vizyonumuzu gerçeklestirebilmek için devletimiz, sektörümüz ve bilim dünyamizin temsil edildigi Ulusal Kimya Ajansi kurulmasi gerekliligini arz etmek isterim'

ISTANBUL – Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, "Geçen sene dünya ekonomisi yüzde 3,3 küçüldü ama bu sene yüzde 6 büyüyecek. Dünya ticareti yüzde 5,8 daraldi ama bu sene yüzde 8 büyüyecek. Inanilmaz bir likidite var piyasada, biliyorsunuz 20 trilyonun üzerinde para ve maliye politikalariyla likidite piyasaya girmis durumda. Türkiye'miz de potansiyeliyle bu likiditeyi çekebilecek en önemli ülkelerin basinda geliyor." dedi.

Istanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi’nin (IKMIB) üye firmalarini basarili ihracatlarindan dolayi onurlandirmak ve tesvik etmek amaciyla bu yil altincisi düzenledigi "IKMIB Ihracatin Yildizlari Ödül Töreni", Istanbul’da bir otelde gerçeklestirildi.

IKMIB’in youtube kanalindan da canli olarak yayinlanan törene, Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, IKMIB Yönetim Kurulu Baskani Adil Pelister ve ödül alan firma temsilcileri katildi.

- "Insallah turizmin de açilmasiyla cari islemlerde de büyük bir rahatlamaya kavusacagiz"

Turagay törende yaptigi konusmada, Türkiye'nin bu yili birinci çeyrekte yüzde 7 büyümeyi yakaladigini animsatarak, ikinci çeyrekte çok daha yüksek büyüme rakamlarini yakalayacagini dile getirdi.

Salgin kosullarindaki rahatlamayla birlikte daha olumlu gelismeler beklendigine isaret eden Turagay, "Bu seneyi de oldukça arti noktada büyümeyle kapatacagiz. Sikintilar tabii ki var, pandemiyi yasadik, insallah geçmiste kalacak. Dün neredeyse 1,5 milyon doz asi yapildi çok hizla asilamayi tamamlamaya çalisiyoruz ve Türkiye’miz için çok önemli noktalara dogru gidiyoruz. Insallah turizmin de açilmasiyla cari islemlerde de büyük bir rahatlamaya kavusacagiz." diye konustu.

Turagay, kimya sektörünün Türkiye'nin toplam ticaretindeki payinin daha da yükselme potansiyeli oldugunu belirterek, "Biz bugün kimyada hala yüzde 60-70 disa bagimliyiz. Bu bagimliligi azaltmamamiz gerekiyor Bunun için de çok çalismamiz lazim. Büyük yatirimlar yapmamiz lazim. Hükumetimizin ajandasinda da bu yatirimlar var. Kimya sektörü dedigimiz zaman dünya ticaretinin yüzde 25’ini olusturuyor. Bizdeki payi yüzde 12,5 civarinda. Bu payi artirmamiz lazim." dedi.

Ihracatin büyümeye olan katkisina da deginen Turagay, sunlari kaydetti:

"Hepimiz tek bir yola basimizi koyduk. O da ihracatimizi artirmak, 1980’lerin basinda benimsedigimiz Ihracata dayali büyüme stratejisini layikiyla gerçeklestirebilmek. Bakin yüzde 7’lik büyüme gerçeklestirdik ilk çeyrekte bunun 1,1 puani ihracatin katkisi. Bunu daha da artirmamiz lazim. Bir dönem ihracatimiz 100 milyar dolarlarda gidip geldi. Bu sene insallah 200 milyar dolari geçecegiz, o siniri da kaldiracagiz ama daha fazla katma degerli ihracat yapmamiz lazim daha fazla çalismamiz lazim. Geçen sene dünya ekonomisi yüzde 3,3 küçüldü ama bu sene yüzde 6 büyüyecek. Dünya ticareti yüzde 5,8 daraldi ama bu sene yüzde 8 büyüyecek. Inanilmaz bir likidite var piyasada, biliyorsunuz 20 trilyonun üzerinde para ve maliye politikalariyla likidite piyasaya girmis durumda. Türkiye'miz de potansiyeliyle bu likiditeyi çekebilecek en önemli ülkelerin basinda geliyor."

- "Gelecek aylar içerisinde 200 milyar dolari ve üzerini gerçeklestirecegiz"

TIM Baskani Ismail Gülle ise salgin süreciyle geçen 2020 yilini geride birakip, 2021’e oldukça basarili bir giris yaptiklarini ve pek çok olumsuz beklentinin aksine, Türkiye'nin 2020 yilinda yüzde 1,8, 2021 yilinin ilk çeyreginde ise yüzde 7 büyümesinin önemine dikkati çekti.

Yilbasindan bu yana Cumhuriyet tarihini en yüksek ihracatinin gerçeklestirildigini belirten Gülle, sunlari söyledi:

"Iki çeyrektir 50 milyar dolarin üzerinde ihracatimiz var ve görünen o ki üçüncü çeyrekte yani altinci ay rakami da bize 50 milyar dolarin üzerinde bir rakama isaret ediyor. Üç çeyrektir arka arkaya 50 milyar dolar ihracati gerçeklestirmis olacagiz. Hedefimiz 200 milyar dolar. Su anda mayistan mayisa ihracat 195 milyar dolar seviyelerinde. Yani biz gelecek aylar içerisinde 200 milyar dolari ve üzerini gerçeklestirecegiz. Bu 100 milyar dolar rakamini yakalamamizin üzerinden neredeyse 10-11 sene geçti. 100 milyar dolarli rakamda çok kaldik, yukari çiktik asagi indik. Ama dünya ticareti de 10 yildir sürekli çalkalaniyor. Dünya ticaretinde bundan sonraki süreçte insallah bu yasadigimiz gibi dünyayi kökünden etkileyecek bir süreci bir daha yasamayiz."

- "Uzay yarisinda temsil edilmenin anahtari yine kimya sektörümüzde bulunuyor"

Adil Pelister de Türkiye kimya sektöründeki gelismelere degindi.

2020 yilini bütün yasanan sikintilara ragmen yine sektörel bazda 18,3 milyar dolar ihracat ile ikinci olarak bitirmeyi basardiklarini aktaran Pelister, "Bütün büyük küresel olumsuzluklarla karsilastirdigimizda biz milli kimya sektörü olarak geçen yil yalnizca yüzde 11'lik bir azalis kaydettik. Bu sene, 2021 yili itibariyla, çok sükür, bu azalmayi telafi ederek yeniden yükselise basladik. Buna göre, mayis ayinda toplam ihracat rakamlari içinde sektörel bazda kimya sektörümüz, en çok ihracat yapan sektör olarak birinci siraya yükseldi." dedi.

Pelister, Ulusal Kimya Ajansi'nin kurulmasi yönünde çagrida bulunarak, "2030 vizyonumuzu gerçeklestirebilmek için devletimiz, sektörümüz ve bilim dünyamizin temsil edildigi Ulusal Kimya Ajansi kurulmasi gerekliligini arz etmek isterim. Bu ajansimizin özellikle Uzay Teknolojileri için bilimsel bulus çalismalarina da katkida bulunacagina inaniyoruz. Uzay yarisinda temsil edilmenin anahtari yine kimya sektörümüzde bulunuyor." ifadelerini kullandi.

IKMIB olarak, Kimya Teknoloji Merkezi projelerini tamamen bu amaçla hayata geçirdiklerine dikkati çeken Pelister, "Içinde akredite referans laboratuvarlari, dijital kütüphanesi, Ar-Ge merkezi ve yeni buluslarin ekonomik hayata geçirilmesine olanak taniyacak olan 'kuluçka merkezi'nin de bulunacagi bu önemli bilim ve ekonomi merkezimizin açilisini önümüzdeki sene yine hep birlikte yapacagiz insallah." seklinde sözlerini tamamladi.

Öte yandan, 2020 IKMIB Ihracatin Yildizlari Ödül Tören’inde kimyanin alt sektör ve ürün gruplarinda toplam 35 kategoride ilk 5’e giren 175 firma ödül almaya hak kazandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile