İköpab 7. Konferansı'nın Açılışı Yapıldıpalembang

Endonezya`nın Palembang kentinde düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) 7.

  Konferansı`nın açılışı yapıldı .

Tören Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı . Açılış konuşmasını yapan Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono , İslam ülkelerinin , sosyal , ekonomik ve siyasal akımları da dikkate alarak , zorluklara karşı birlikte mücadele vermesi gerektiğini söyledi .

Halkın sesine her zaman kulak verilmesi gerektiğini belirten Yudhoyono , ``Onların isteklerine kulak tıkayarak yaşamımızı idame ettiremeyiz . Özgürlükten korkmamalıyız`` dedi .

İslam ülkelerinin ekonomik durumuna değinen Yudhoyono , Müslümanların dünya nüfusunun yüzde 20`sini oluşturduğunu , ancak üretim oranında yüzde 7`yi geçemediğini anlattı . Dünyada en geri kalmış 50 ülkenin büyük çoğunluğunu Müslüman ülkelerin oluşturduğuna dikkati çeken Yudhoyono , bu nedenle özellikle İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurguladı .

İKÖPAB 7 . Konferansı Başkanı ve Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Marzuki Alie , İKÖPAB üyesi İslam ülkelerinin temel amaçlarının ; demokrasinin güçlendirilmesi olduğunu belirterek , bu konuda işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi .

İKÖPAB Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç da İsrail`in Kudüs`ü Yahudileştirmek için çabalarını sürdürdüğünü , yerleşim alanlarını genişletmeye devam ettiğini söyledi .

Filistin`in İKÖPAB`ın en önemli konularından biri olduğunu anlatan Kılıç , Gazze ambargosunun sona erdirilmesini , Ortadoğu`da barışın sağlanmasını arzu ettiklerini ifade etti .

Kılıç , nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasının her ülkenin hakkı olduğunu , bunu desteklediklerini söyledi . Kılıç , ırk ayrımına son verilmesi ve terörün bitirilmesinin de İKÖPAB`ın hedefleri arasında yer aldığını belirtti .

İKÖPAB , 53 İslam ülkesinin parlamentolarından oluşuyor . Ekonomik , kültürel ve siyasi ilişkilerin değerlendirildiği parlamentolararası birlik , çeşitli konularda tecrübelerini paylaşıyor .

Teşkilat yılda bir kez kapsamlı toplantı yapıyor . Çalışmalar ortalama bir hafta sürüyor . Hazırlık çalışmalarının ardından konferansta belirlenen gündem maddeleri değerlendiriliyor . Birlik , Asya , Avrupa ve Arap grubu olmak üzere üç coğrafyadan ülkeleri kapsıyor .

Konferansın gündem maddeleri , üye ülkelerin daha önce önerdiği gündem maddelerinden oluşuyor . Birliğin Arapça , Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç çalışma dili bulunuyor . Bütün toplantılar bu üç dilde yapılıyor .

İKÖPAB`ın Genel Sekreter ve Genel Sekreter yardımcılarının seçimi 4 yılda bir yapılıyor . Görev süresi dolan İKÖPAB Genel Sekreteri Kılıç`ın , bu konferansta yeniden aynı göreve getirilmesi bekleniyor . Kılıç`ın seçilmesi halinde , Türkiye ilk defa iki dönem üst üste Genel Sekreterlik görevini üstlenmiş olacak .

İKÖPAB`ın 7 . Konferansı`nın hazırlık çalışmaları 24 Ocak tarihinde başlamıştı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile