İkv Açıklaması

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye’ye yapmakta olduğu ziyarete ilişkin açıklamada 22 yıllık bir aradan sonra Fransa tarafından en üst düzeyde gerçekleştirilen bir resmi ziyaret olarak büyük önem taşıdığını belirtti.



İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye’ye yapmakta olduğu ziyarete ilişkin açıklama yayımladı. İKV'den yapılan açıklamada "Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye’ye yapmakta olduğu ziyaret 22 yıllık bir aradan sonra Fransa tarafından en üst düzeyde gerçekleştirilen bir resmi ziyaret olarak büyük önem taşımaktadır. Fransa AB içinde en etkili ülkelerden biridir ve önceki Cumhurbaşkanı döneminde Fransa’nın 5 faslın açılmasını bloke etmesi Türkiye’nin AB sürecini ciddi biçimde sarsmıştır. Türkiye’nin AB üyeliği hedefi için diğer üye devletlerin yanında Fransa’nın desteğini alması büyük önem taşımaktadır. Nitekim, Hollande yönetiminde Fransa’nın bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu faslının açılmasının önündeki engeli kaldırması ile bu faslın geçtiğimiz Kasım ayında açılması, Türkiye’nin AB müzakerelerinde yeni bir canlanmanın müjdecisi olmuştur" ifadelerine yer verildi.

AB’nin siyasi anlamda en etkili ülkelerinden olan Fransa ile Türkiye arasında karşılıklı güven ve işbirliğine dayalı iyi ilişkiler kurulmasının gerek AB üyeliği süreci, gerekse Türkiye’nin içinde bulunduğu Ortadoğu ve Akdeniz’de istikrarın sağlanması açısından büyük önem arz ettiğinin belirtildiği açıklamada "Son yıllarda siyasi ilişkilerde yaşanan sorunlar ekonomik ilişkileri de etkilemiş ve iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği potansiyeli kısıtlanmıştır. Siyasi ilişkilerin yeni bir düzeye taşınması ile ekonomik işbirliğinin de önü daha fazla açılacak ve zaten önemli ölçüde olan karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesinin yanında iki ülkenin üçüncü ülkelerde de ortak projelerde bir araya gelmesi mümkün olacaktır" denildi.

FRANSA'NIN DESTEĞİ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Açıklamada son dönemde Arap Baharı, Suriye iç savaşı, Ortadoğu’da artan karışıklık ve terör olayları gibi gelişmelerin Türkiye’nin AB perspektifinin önemini yeniden açık bir şekilde ortaya çıkardığı belirtilirken "Müzakerelerde 3,5 yıllık bir aradan sonra yeni bir faslın açılması ve geri kabul anlaşmasının imzalanması ile vize serbestisi diyaloğunun başlatılması unutulmaya yüz tutan AB sürecinin yeniden gündeme gelmesine yol açmıştır. Türkiye için AB çıpasının öneminin yanında, AB için Türkiye’nin önemi de bir kez daha vurgulanmalıdır. AB içinde İsveç, İngiltere, Polonya gibi ülkelerin Türkiye’nin üyelik perspektifine verdiği destek çok değerli olmakla birlikte, Fransa gibi başından beri AB entegrasyon sürecinin direksiyonunda olmuş bir ülkenin desteğinin sağlanması kritik önemdedir" değerlendirilmesinde bulunuldu.

TÜRKİYE AB'Yİ DAHA ETKİLİ BİR AKTÖR HALİNE GETİRECEK
İKV'nin açıklamasında ekonomik büyüme, iş ortamının esnekleştirilmesi, yeni istihdam alanları yaratılması gibi ekonomik öncelikleri olan AB’nin küresel trendlere uyum sağlaması açısından, dinamik ekonomisi, girişimci iş dünyası ve genç ve aktif iş gücü ile Türkiye'nin eşi bulunmaz bir ortak olduğu belirtildi. Bu ortağın üye olarak AB’nin karar alma süreçlerinde yer alması Birliğin yenilenmesine ve küresel yönetimde daha etkili bir aktör olmasında etkili olacağına dikkat çekilen açıklamada "AB sürecinin gerek demokrasinin yerleşmesi, Türkiye’nin siyasi sistemini zora sokan bazı sorunlarını bertaraf ederek uzlaşma kültürünün yerleşebilmesi ve ekonomik altyapısını çağdaşlaştırarak kürsel ekonominin etkin bir üyesi olması açısından önemi unutulmamalıdır. Fransa gibi Avrupa’nın önemli bir lider ülkesine düşen Türkiye’yi entegre ederek AB’ye de fayda sağlayacak bu dönüşüme önayak olmasıdır" ifadeleri kullanıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile