Poyraz, yaptığı açıklamada, Yığılca ilçesinde bir düğün merasiminde ikram edilen yemekten yedikten sonra zehirlenerek kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan vatandaşların büyük bir çoğunluğun taburcu edildiğini belirtti.
Hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında sağlıksız besin saklama ortamları, besin hazırlanması ve pişirilmesindeki hataların gıda zehirlenmelerinin yaygınlaşmasına neden olabildiğini ifade eden Poyraz, ''Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilmekle birlikte ölümcül de olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle düğün ve davetlerdeki yemek ikramlarında yiyeceklerin hazırlama, saklama ve servis koşullarına gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir'' dedi.
Gıda zehirlenmelerinde çeşitli bakterilerin sorumlu olabildiğini vurgulayan Poyraz, şu ifadeleri kullandı:
''Bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebilmektedir. Bazı bakterilerin toksinleri ısıya dayanıklıdır, bazılarının toksinleri şeker ve tuz içeren besi yerlerinde rahatça üreyebilmektedir. Besinin görünümün ve kokusunun normal olması da zehirlenmeleri kolaylaştırmaktadır.
Özellikle düğün ve mevlitlerde sıklıkla ikram edilen ve uygunsuz şartlarda hazırlandığında kolaylıkla gıda zehirlenmelerine neden olan tavuğun saklanmasında, hazırlanmasında ve pişirilmesine dikkatli davranılmasının bu tür salgınları azaltacaktır.''
Poyraz, tavuk etlerinin güvenilir yerlerden satın alınmasının öneminde değinen Poyraz, alınan tavuk etlerinin pişmeden önceki süreçte soğuk olarak muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti.
Dondurulmuş tavuğun çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmadan kullanılması gerektiğini belirten Poyraz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Dondurulmuş tavuklar buzdolabının alt kısımlarında çözdürülmelidir. Oda sıcaklığında ve sıcak ortamlarda iki saatten fazla bekletilmemelidir. Alınan besinlerin tüketimi birkaç gün sonra olacaksa mutlaka eksi 18 derecede ve altında buz dolaplarının dondurucu bölümlerinde saklanmalıdır. Daima pişmiş yiyecekler ile çiğ yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Böylece pişmiş yiyeceklerde oluşan bakterilerin bulaşma riski önlenmelidir.''.
Poyraz, gıda zehirlenmesinin fark edildiği anda kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunması uyarısında bulundu.
Bu arada, dün gece yaşanan zehirlenme olaylarında ikram edilen yemeklerden numuneler alındığı ve gerekli incelemenin başlatıldığı bildirildi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Poyraz'dan Açıklama
Düzce İl Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz, düğün ve davetlerdeki yemek ikramlarında yiyeceklerin hazırlama, saklama ve servis koşullarına gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini belirtti.