İl Özel İdaresi'nden Toprak Tahlili Uyarısı

İl Özel İdaresi'nden Toprak Tahlili Uyarısı

Kayseri İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Çevre Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Özkan Kayacan düzenlediği toplantıda çiftçinin parasını, Kayserini toprağını korumayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda toprak analizleri yaptıklarını bildirdi

Kayseri İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Çevre Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Özkan Kayacan düzenlediği toplantıda çiftçinin parasını, Kayserini toprağını korumayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda toprak analizleri yaptıklarını bildirdi.
"TEKNİĞE AYKIRI KULANILAN GÜBRELER ÜRETİMİ ARTIRMAZ"
Başkan Kayacan, toprak analizlerinin, toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit ettiğini ve toprakta yetiştirilebilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarlarını belirlediğini bildirdi. Kayacan, gübrelerin en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulanmasını sağlamak amacıyla çalıştıklarını kaydetti.
Başkan Kayacan, tekniğe uygun kullanılmayan gübrelerin üretimi artırmadığını belirterek, "Tekniğe uygun olmayan gübreler, üretimi azaltarak, toprağı bozuyor, içme sularının kalitesini düşürüyor ve çevreyi kirletiyor" diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Laboratuarlarımız 2009 yılında 13 bin 143 adet toprak analiziyle kamu laboratuarı içinde 1.sırada yer alırken Türkiye genelinde 2.sıradayız. Arazide kullanılan gübre cins ve miktarının belirlenmesiyle çiftçimizin cebinde kalan para ve ürün artışı aldığı desteğin 10-15 katı oldu. Toprak tahlil laboratuarları yanlış gübre kullanımını önleyerek büyük bir tasarruf sağlamaktadır. Bu amaçla laboratuarımızda toprak analizine dayalı gübre kullanımını teşvik etmekte ve 2010 yılı toprak analizler için çiftçilerimizin topraklarını bir an önce bize ulaştırmalarını ileriki aylarda meydana gelebilecek aksaklıkları en aza indirebilmek için çiftçilerimizden toprak numunelerini getirerek tahlillerini yaptırmalarını istiyoruz" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile