Il Saglik Müdürlügü Mantar Zehirlenmelere Karsi Uyardi

Il Saglik Müdürlügü Mantar Zehirlenmelere Karsi Uyardi

Aydin’in daglarinda kendiliginden yetisen dogal mantarlarda bereketlilik yasanirken, Aydin Il Saglik Müdürlügü vatandaslari zehirlenmelere karsi uyardi.



Aydin’da sonbahar aylarinda köylülerin en önemli geçim kaynaklari arasinda yer alan dogal mantarlarda bereket yasanirken, birçok vatandas her boyda yetisen ve görüntüleriyle dikkatleri üzerine çeken mantarlari toplamaya basladi.



Mantar mevsiminin ardindan açiklama yapan Aydin Il Saglik Müdürlügü ise vatandaslari zehirli mantar türleri hakkinda uyardi. Mantar zehirlenmesinin belirtilerine dikkat edilmesi gerektigine dikkat çekilen açiklamada “Dogal alanlarda yetisen ve yapisinda zehirli madde bulunan sapkali mantarlarin taze, kurutulmus veya konserve olarak çig veya pisirilerek yenmesi sonucunda gelisen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarinda görülür. Ülkemizde dogal alanlarda yetisen zehirli mantarlarin da bulundugu unutulmamalidir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteligine göre degisir. Belirtiler, bazi mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazi mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çikabilir. Mantarin yenmesini takiben 2 saat gibi kisa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarlarin yenmesi durumunda, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düsüklügü, bulanik görme, yüz ve boyunda kizarma, nabizda artis, agizda metal tadi, bulanti ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelligine göre, yendikten 6 saat sonra gelisebilen zehirlenme belirtileri ise bulanti, kusma, ishal, ates, nabiz artisi, karin agrisi ile daha sonra karaciger ve böbrek bozukluklari ile bu organlarin bozukluklarina bagli belirtiler seklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir” ifadeleri yer aldi.

“Çok basit önlemlerle engellenebilir”

Mantar zehirlenmesinin tedavisinin zehirlenme bulgularina göre degistiginin belirtildigi açiklamanin devaminda ise “Mantar zehirlenmelerinin tedavisi zehirlenme bulgularina yöneliktir. Zehirlenmeler konusunda 114 numarali Ulusal Zehir Danisma Merkezi’nden bilgi alinabilir. Zehirlenmelerin önemli bir kismi esasinda çok basit önlemlerle engellenebilir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir sekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de dogal alanlarda yetisen mantarlarin kesinlikle yenmemesi bunun yerine kültür mantarinin tercih edilmesidir. Kültür mantarlari ile zehirlenme mümkün degildir. Ancak, bu mantarlar yetistikleri ortamda, bazi mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulasik mantarlarin çig olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bagirsak sikayetlerinin gelisebilecegi de unutulmamalidir. Mantar satin alirken ambalajli olanlar tercih edilmeli, aynca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazi bilgilerin yer aldigi etiketlerin olup olmadigina da dikkat edilmelidir” ifadelerine yer verildi.



“Dogru bilinen yanlislar var”

Mantarlarla ilgili dogru oldugu düsünülen yanlis bilgilerin oldugu vurgulanan açiklamada “Mantarlarla alakali olarak halk arasinda, yogurtla yenen mantar zehirlemez, pisirilen mantarda zehir yok olur, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarin zehri alinir, kurutulmus mantarin yenmesiyle zehirlenme olmaz, çayirlarda yetisen mantarlar zehirli degildir, mantar koparildiginda rengi degismezse mantar zehirsizdir, mantarin iç kismi mavilesirse bu mantar zehirlidir, agaçlardaki mantarlar zehirsizdir, zehirli mantar gümüs kasikla pisirilirse kasik kararir, salyangozlar zehirli mantarlari yemezler gibi ilmi degeri olmayan yaygin inanislar da vardir” ifadeleri kullanildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile