KTO Rifat Hisarcıklıoğlu toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, konuşmacı Rahim Aladağ ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Ahmet Ökszükaya, “Sağlık hizmetlerinin kaliteli ve standart bir şekilde verilebilmesi için bakanlığımız bir yönetmelik hazırladı. Bu yönetmelik doğrultusunda acil sağlık hizmetleri çalışanlarına dörtlü modül eğitimi verilmesi ön görülüyor. Okulda alınan eğitim sonrasında teknik ağırlıklı bir eğitim müdürlüğümüzün de koordinatör olduğu illerden bir tanesi olması nedeniyle bütün yurtta sağlık çalışanlarına verilmeye başlandı. Bizde Kayseri olarak koordinatörü olduğumuz Kırşehir, Niğde ve Nevşehir illerindeki çalışanlara ve kendi çalışanlarımıza uzun süredir bu eğitimi vermekteyiz. Bu dörtlü modül eğitimde temel yaşam desteği, erişkinlere yaşam desteği, travma ve resisütasyon kursları bulunmaktadır. Bu eğitimleri aldıktan sonra sağlık çalışanları normal okulda ki eğitimlerinin üzerine hizmet içi eğitimlerle daha profesyonel yaklaşmaya başladı.
Bununla birlikte zamanında ve yerinde yapılan müdahalelerle hayat kurtarma sayısı çok arttı. Yoğun bakımlara olan ihtiyaç bunun en önemli göstergesi. Bu modül eğitimlerin zorunluluğu dışında bir takım şeylere daha dikkat etmek gerekiyor. İletişim bunların başında geliyor.” diye konuştu.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son zamanlarda arttığını belirten Öksüzkaya, “Bu şiddetlerin önüne geçmek adına bu eğitim ikinci kazançlarından bir tanesi de bu olacağına inanıyoruz. Biz kendi adımıza üzerimize düşen eksikliklerimizi nasıl gideririz diye düşünürken bu çalışanlarımıza ve hizmet içi eğitim şeklinde iletişim eğitimi vermeyi ön gördük. Dolayısıyla iletişimde özellikle vatandaşın o anki psikolojisini değerlendirmeyi ona göre davranmayı kendimize görev edindik. Bunun için de bir proje hazırladık” ifadelerini kullandı.
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu ise, “Sağlık İl Müdürlüğü ile bizde ajans olarak iyi bir iletişim içerisinde olduğumuzdan dolayı bu projeye destek aldı. İnşallah bundan sonraki projelerde de destek alacak. Sağlık İl Müdürlüğü'ne farklı bir açıyla bakıyoruz. Bundan sonraki aşamalarda inşallah daha farklı bir projelere geçmesi hedeflenmekte. Bunlardan bir tanesi, sağlık turizmi ilimizin sağlık açısından çok büyük potansiyeli var. Bunu hem yurt içim hem de yurt dışına hastalara taşımak, kullandırmak ve ekonomik açıdan da böyle bölgemizin sağlık turizminden de yeterli payı alması için çalışmalar yapmaktayız. İnşallah çok yakın bir zamanda bir protokol eşliğinde bu çalışmaları başlatacağız.” şeklinde konuştu.
08-12 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan eğitime Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan, çağrı karşılayan, ambulanslarda vakıaya çıkan toplam 310 sağlık çalışanının katılımı sağlanacak .
İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya'dan Açıklama
İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarına etkili iletişim, kişisel gelişim ve motivasyon kazandırılması amacıyla eğitim projesi hazırladı.