Il Saglik Müdürü Dr. Sarikaya Uyardi Açiklamasi Bilmediginiz Kaynaklardan Su Içmeyin

Il Saglik Müdürü Dr. Sarikaya Uyardi Açiklamasi Bilmediginiz Kaynaklardan Su Içmeyin

Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, kaynagi bilinmeyen kuyu gibi alanlardan içilen suyun saglik sorunlarina yol açacagini belirterek uyardi.

Yaz aylarinin gelmesiyle birlikte su tüketimi de artti. Insanlar sicak havalarda genellikle disarida olduklari için kaynagi bilinmeyen çesmelerden su ihtiyacini giderebiliyor. Kaynagi belli olmayan sularin tüketiminin saglik sorunlarina yol açabilecegini belirten Uzmanlar, temiz su tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya’da sicak havalarda mikroplarin ve bakterilerin çogaldigini belirterek hijyene dikkat edilmedigi takdirde çesitli saglik sorunlarina yol açabilecegini söyledi.

Güvenilir kaynaklardan su tüketimi yapilmasini gerektigini belirten Dr. Sarikaya, tüketilecek sularin günes almayan yerlerde ve açik renkli kaplarda muhafaza edilmesi gerektigini söyledi.



“Kaynagi bilinmeyen kuyu sulari gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir”

Kaynagi belli olmayan sularin tüketilmemesi gerektigini söyleyen Dr. Sarikaya, “Özellikle yaz dönemi gibi sicaklarin arttigi dönemlerde, mikroplarin, bakterilerin çogalmasi için çok iyi bir zemin hazirlaniyor. Bununla beraber hijyene dikkat edilmedigi zaman mikroplar yüksek miktarda çogalarak ciddi anlamda hastaliga neden olabiliyor. Bunun için güvenilir kaynaklardan, güvenilir yerlerden ve daha saglikli su tüketmeliyiz. Kaynagi bilinen ve kontrolü yapilan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynagi bilinmeyen kuyu sulari gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir. Aksi takdirde saglik sorunlarina yol açabilir. Su kaynaklarimizi korumak her bireyin görevidir. Yer üstü ve yeralti sularimizin kirlenmemesi için azami özen göstermeliyiz. Kontrolsüz mahalle çesmelerinden su tüketilmemeli, “içilmez” yazisi bulunan çesmelerden asla su içilmemelidir. Tüketime sunulan içme-kullanma sularinin kalitesine iliskin kontroller Saglik Bakanliginca düzenli olarak yapilmaktadir. Tüketim asamasinda içme-kullanma sulari ile ilgili hususlarda Bakanligimiz ve yetkili kurum ve kuruluslarca yapilan açiklamalara itibar edilmelidir. Toplumun temel içme-kullanma suyu kaynagi musluklardan akan sudur. Ilgililerden klorlanmis, güvenli ve saglikli musluk suyu talep edilmelidir. Klor, hastalik yapici mikrobiyolojik etkenleri yüksek derecede yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmis içme-kullanma suyu tercih edilmelidir. Tankerle izinsiz içme suyu tasiyan kisiler yetkili kuruluslara bildirilmeli ve bu sularin dezenfeksiyonu etkin yapilmadigindan asla içilmemelidir. Evde bulasik, kisisel temizlik, yemek vb. durumlarda kullanilan sular da içme-kullanma suyu niteliginde olmalidir. Tüketilecek sular, günes almayan yerlerde ve açik renkli kaplarda muhafaza edilmelidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile