Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, 1-30 Eylül Dünya Alzheimer ayi içindeki 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayisiyla açiklamalarda bulundu. Karaca, "Alzheimer hastaligi, ileri yaslarda ’Demans’ tablosuna en fazla neden olan, yasam süresinin uzamasiyla birlikte giderek artan siklikta görülen, topluma getirdigi fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik etkiler nedeniyle de önemli bir halk sagligi sorunu olarak kabul edilen yikici bir hastaliktir. Bilindigi gibi ileri yaslarda hafizayi, düsünmeyi, günlük aktiviteleri gerçeklestirme yetenegini olumsuz etkileyen ve genellikle ilerleyici karakter sergileyen çöküntü hallerine demans diyoruz. Dünyada 55 milyon demansli hasta var, yasli insanlar arasinda engelliligin ve bagimliligin en önemli sebeplerinden biridir. Önde gelen ölüm sebeplerinden biridir ve demans vakalarinin büyük bir kismi Alzheimerdir. Halk sagligi açisindan böylesine önemli bir hastaliga karsi daha bilgili olmamiz çok önemli. Hafiza kaybi, dil problemleri, zayif ya da azaltilmis muhakeme, esyalari kaybetme, kisilik degisiklikleri, zaman ve yer oryantasyon bozuklugu, bilinen görevleri yerine getirememe, bir seye baslama ya da girisim kaybi gibi belirtileri kendimizde ya da yakinimizda fark ettigimizde hemen bir hekime müracaat etmeliyiz. Hastaligin tedavisi bugün için mümkün olmasa da taninin mümkün olan en erken evrede konulmasi ve etkin tedavi yaklasimlari sag kalim süresi ve yasam kalitesi bakimindan oldukça önemlidir” dedi.
"Zihni aktif tutmanin yollarini denemeliyiz"
Hastaligin tedavisinde doktorun planladigi ilaç tedavisinin yaninda kisiye düsen bazi görevler oldugunu belirten Karaca, “Fiziksel olarak aktif kalmak, saglikli beslenmek, sigara içmeyi ve alkol almayi birakmak, keyif alinan seyleri yapmaya devam etmek, zihni aktif tutmanin yeni yollarini denemek, önemli seyleri not almak, arkadaslar ve aile fertleriyle vakit geçirmek Bunlar hastaligin gelisiminde dikkat edilmesi gereken noktalar. Ayrica hastanin yakinlarinin da hastanin çevresi bakimindan gerekli risk degerlendirmesini yapmasi, gerekli tedbirleri alinmasi çok kiymetlidir. Bakanligimiz, yayinlamis oldugu ’Türkiye Saglikli Yaslanma Eylem Plani ve Uygulama Programi, 2021-2026’ ile vatandaslarimizin aktif ve saglikli yaslanmalarina, yaslilik döneminde sik karsilastiklari saglik sorunlarinin erken teshisi ve tedavisine, zamaninda gerekli tedbirlerin alinarak yasam kalitelerinin yükseltmesine yönelik çok sektörlü ve çerçeveli faaliyetleri belirlemistir. Aile sagligi merkezleri ve Saglikli Hayat Merkezleri tani, tedavi ve rehabilitasyon sürecinin önemli destekçisi olmaya devam etmektedir. Saglanan imkanlardan faydalanmak, risk faktörleri ile zamaninda ve etkili mücadele ederek Alzheimer hastaligindan korunmak ellerimizde” diye konustu.
Il Saglik Müdürü Karaca Alzheimer Hastaligina Dikkat Çekti
Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, hastaligin belirtilerine dikkat çekerek, "Hafiza kaybi, dil problemleri, zayif ya da azaltilmis muhakeme, esyalari kaybetme, kisilik degisiklikleri, zaman ve yer oryantasyon bozuklugu, bilinen görevleri yerine getirememe, bir seye baslama ya da girisim kaybi gibi belirtileri kendimizde ya da yakinimizda fark ettigimizde hemen bir hekime müracaat etmeliyiz" dedi.