Sap hastaligi çift tirnakli hayvanlarin akut seyirli, çok bulasici viral bir enfeksiyonudur. Hastaligin bulasma orani yüksek olup, hassas hayvan topluluklarinda (popülasyonlarinda) % 100’e kadar ulasabilmektedir. Etkilenen hayvanlarda et ve süt yönünden verim kaybina neden olmasi nedeniyle ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem tasiyor.
Geçtigimiz yillarda sonbahar ve ilkbahar dönemleri rutin olarak yilda 2 defa yapilan sap asilamasi, hastalikla daha etkili mücadele edebilmek için Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli’nin talimatlari ile yilda 3 defa uygulanacak ve baskin asilama programi kapsaminda Ilk asilama 29 Ocak-31 mart tarihleri arasinda uygulanacak, 2. ve 3. asilama dönemleri nisan-mayis ve eylül-kasim aylarinda olacak. Bu kapsamda Erzincan il genelinde her bir asi döneminde 112.000 büyükbas hayvanin asilanmasi hedefleniyor.
Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürü Murat Sahin Uyardi!
Hayvanlari hastaliktan korunmada asilamanin çok önemli oldugunu vurgulayan Murat Sahin, yetistiricilerin büyükbas ve küçükbas hayvanlarina uygun dönemlerde sap asilarini mutlaka yaptirmalari gerektigini söyledi.
Sahin konu ile ilgili açiklamasinda su ifadeleri kullandi; “Sap hastaligina karsi yürütülen mücadele kapsaminda, bakanligimiz 2024 yilinin hemen basinda önemli bir adim atarak, yeni bir asilama programi baslatiyor. Bu kapsamda önceki yillarda rutin olarak 2 doz uygulanan asi sayisi bu yil 3’e çikarildi. Ilk dozu 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde uygulayacagiz. Bakanligimiza bagli sap enstitüsü tarafindan üretilecek olan 250 milyon TL maliyet bedelli asilarin kullanilacagi bu asilama programi kapsaminda üreticilerimizden uygulama ücreti disinda asi bedeli alinmayacak.
5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu’nun 4. maddesi geregince yetistiricilerin hayvanlarini asilatmalari zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkinda ilgili kanuna muhalefetten, 2024 yili için 73 bin 143 TL idari para cezasi verilecek. Sap asisi uygulanmamis hayvanlarin sevklerine müsaade edilmeyecek, veteriner saglik raporu tanzim edilmeyecegini belirtmis olalim. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarina asi yaptirmalari ve daha ayrintili bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.”
Il Tarim Ve Orman Müdürü Sahin'den Üreticilere Uyari Açiklamasi '73 Bin 143 TL Cezasi Var'
Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürü Murat Sahin, 5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu’nun 4. maddesi geregince yetistiricilerin hayvanlarini asilatmalarinin zorunlu oldugunu, aksi halde ilgili kanuna muhalefetten, 73 bin 143 TL idari para cezasi uygulanacagini söyledi.