İlaç almak artık daha da zorlaştı

İlaç almak artık daha da zorlaştı

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında yaşanan sözleşme krizinden en çok ilaç almaya giden hastalar mağdur oldu.

  Sosyal Gü ; venlik Kurumu ile Tü ; rk Eczacıları Birliği arasında sö ; zleşme krizi yaşanırken , provizyondaki arıza hastaları mağdur etti . Tü ; rkiye genelinde bugü ; n sabahtan itibaren eczaneye ilaç ; almaya giden vatandaşlar eli boş dö ; nü ; yor .

Eczacılara sebebini soran vatandaşlar , ' provizyon sistemi ç ; alışmıyor . ' cevabı alıyor . SGK Bilgi İşlem ' inde yaşanan arıza sebebiyle eczacıların ekranı kapalı gö ; zü ; kü ; yor . Kurum , sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; iç ; in yoğun ç ; aba sarf ediyor .

SGK ile eczacılar arasında anlaşma olup olmayacağını merak eden herkes 16 Ocak 210 ' da kilitlenirken , bugü ; n provizyonda yaşanan kesinti ilaç ; sızlığı beraberinde getirdi . SGK ' nın Mamak Bilgi İşlem Merkezi ' nde bilgisayar sistemlerinde arıza yaşanınca eczacılar vatandaşa ilaç ; veremedi . Bu sabahtan beri devam eden sorunun ç ; ö ; zü ; m yollarını arayan SGK yetkilileri , sorunun kaynağını arıyor . Daha ö ; nceki yıllarda da benzer provizyon kesintileri sebebiyle 3 gü ; n ilaç ; alımında sıkıntılar yaşanmıştı . Eczacılar vatandaşın tepkisini dindirmek iç ; in 1 saat sonra gelir diyerek hastaları sakinleştirmeye ç ; alışıyor .

Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi ' nde dü ; n akşam eşi doğum yapan Cihan Paç ; a ' da provizyon sisteminin azizliğine uğrayanlardan . Doktorun eşi iç ; in yazdığı ilaç ; ları almak iç ; in eczaneye giden Paç ; a , Ankara ' daki eczanelerden eli boş dö ; ndü ; . Paç ; a , ' Ö ; nce SGK ile TEB arasındaki sü ; rtü ; şmeden kaynaklandığını dü ; şü ; ndü ; m . Ama provizyonda sıkıntı olduğunu ö ; ğrenince ilaç ; alamadan evime gidiyorum . ' şeklinde konuştu .

Provizyon sistemi SGK ' nın anlaşmalı yaklaşık 24 bin eczanenin hastalara ilaç ; vermesini onaylayan bir sistem . İnternet ü ; zerinden SGK ' ya bağlı olan eczaneler ilaç ; ları doktor ve hasta adına sisteme kaydediyor . Sistem onay verince hasta ilacını alabiliyor . Provizyon onay vermezse eczaneler ilaç ; veremiyor .

Sistemin hemen hemen her gü ; n kesintiye uğradığını ancak bugü ; n tü ; m yurtta uzun sü ; reli bir kesinti yaşandığına dikkati ç ; eken Tü ; m Eczacı İşverenler Sendikası ( TEİS ) Genel Başkanı Ecz . Nurten Saydan , konuya ilişkin yaptığı aç ; ıklamada şunları sö ; yledi : ' Sü ; rekli kesintiye uğrayan sistem , bugü ; n tamamen ç ; alışmaz hale geldi . Bu da gerek vatandaşa sistemin ç ; alışmadığını anlatmaya ç ; alışan eczacılarımızı , gerekse ilaç ; larını alamayan ya da parasını ö ; deyip almak zorunda kalan hastalarımızı mağdur etmiştir . Ve bu sıkıntı halen devam etmektedir .

Bugü ; n hastanelere giden vatandaşlarımız , eczaneye geldiklerinde ilaç ; larını alamadıkları iç ; in bü ; yü ; yen tepkilerini eczacılarımıza gö ; stermekte , hastayla eczacı karşı karşıya kalmaktadır . İlaç ; vaktinde ve doğru kullanılması gereken hayati ö ; neme haiz bir ü ; rü ; ndü ; r . Muayene olduktan sonra cebinde parası olmadığı iç ; in ilaç ; larını alamayan vatandaşların tedavileri yarım kalmakta , bu da hayati tehlikelere neden olabilmektedir .

Sendikamızın edindiği bilgiye gö ; re ; sistemin ç ; alışmama nedeninin Sosyal Gü ; venlik Kurumu ' nun Mamak ' ta bulunan bilgi işlem merkezinde yaşanan bir arızadan dolayı kesilmiş olduğu yö ; nü ; ndedir . Tü ; m Eczacı İşverenler Sendikası olarak , Eczacılarımızın ve vatandaşlarımızın bu mağduriyetinin giderilmesi , kesintisiz ve dü ; zgü ; n ç ; alışan bir provizyon sistemi iç ; in gerekli ç ; alışmaların ivedilikle yapılması gerekmektedir . Aksi halde ilacını alamayan hasta vatandaşın ve eczacıların mağduriyeti daha bü ; yü ; k sıkıntılara sebep olacaktır . '

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile