İlaç Kalıntısına Arı İle Çözüm

Türkiye'de ilk defa Denizli'deki üzüm bağlarında salkım güvesi ile mücadelede faydalı arılar kullanıldı. Başarıyla uygulanan çalışmayla birlikte ilaç kullanılmadan üzüm yetiştirildi.


Denizli'de 100 dekarlık üzüm bağında Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü işbirliğinde salkım güvesine karşı uygulanan faydalı arıcıkla yetiştirilen üzümlerin ihracına başlandı.

Üzüm bağlarında salkım güvesi ile mücadelede ilk defa "Trichogramma evanescens" diye adlandırılan faydalı arıcık ile hiç ilaç kullanılmadan yetiştirilen üzümlerin hasadı dolayısıyla "Tarla Günü" düzenlendi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, törende gazetecilere yaptığı açıklamada, son yıllarda bitki sağlığını tehdit eden hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan ilaçların, tarım ürünlerinde ilaç kalıntılarına ve doğal dengenin bozulmasına neden olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak biyolojik mücadele uygulamalarına çok önem verdiklerini ifade eden Akbaş, "Son 10 yılda bu tür çalışmalar ciddi şekilde arttı. Pestisit kullanımının azaltılması öncelikli politikalarımızdan bir tanesi. Bunu da burada görmek bizi ziyadesiyle memnun etti" dedi.

Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Naim Öztürk de biyolojik mücadele kapsamında tarımsal ürünlere zararlı olan böceklerin faydalı böcekler yardımıyla yok edilmesi ya da etkisiz hale getirilmesinin hedeflendiğini belirterek, "Biyolojik mücadele, özellikle son 5-10 yıldan beri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın öncelikli konularından birisi. Bu konuda da ülkemizde Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak Adana'da bir kuruluşumuz var. Üreticilerimizden gelen taleplere göre bunlar karşılamaya çalışıyoruz. Amacımız insan sağlığı, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak, doğal dengeyi korumaktır" diye konuştu.

-İhracattaki "ilaç kalıntısı" sorununa çözüm

Denizli'nin Honaz ilçesinde gerçekleştirdikleri uygulama hakkında bilgi veren Öztürk, şunları söyledi:

"Uygulamamız, ülkemizde özellikle salkım güvesinde, bağda ilk uygulama. Biz bu faydalı arıcılıkla ilgili üretimi aslında 1996-1998 yıllarında başladık. Çukurova bölgesinde, mısırda son derece de başarılı olduk. Ancak üzümde, salkım güvesinde ülkemizde ilk hatta dünyada da ender uygulamalardan birisi. Özellikle ihracatta ilaç kalıntısı ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor ve ürünlerimiz geri dönüyor. Dolayısıyla burada alternatif mücadele yöntemlerinden biyolojik mücadelenin başarısını gördük. Faydalı böceğimizi 100 dekarlık alana saldık. Gerçekten de yüzde 1'in altında bir kurtlanma ile çok önemli bir başarı sağlandı. Salkım güvesine karşı hiç böcek öldürücü ilaç kullanmadan sağlıklı bir şekilde ürün elde edilmiş oldu, ihracatta da bir sorun çıkmayacağı ortaya konmuş oldu."

Denizli Gıda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ise 440 bin dekar alanda 400 bin ton üzüm üretilen Denizli'nin Türkiye'de üzüm üretiminde 2. sırada olduğunu belirterek, "İlk turfanda sultani çekirdeksiz üzüm hasadının yapıldığı Denizli'de üretimin büyük bir kısmı ihraç edilmektedir. Salkım güvesine karşı kullanılan faydalı arılarla biyolojik mücadelede büyük başarı elde edildi. Başarılı olan bu uygulama ile birlikte ilaç kalıntısından dolayı ihracatın sekteye uğraması ortadan kaldırılmış, çevre ve insan sağlığı korunmuştur" şeklinde konuştu.

İhracatçı Sezer Topkara da, ihraç ettikleri ürünlerde ilaç kalıntısı dolayısıyla sıkıntılar yaşadıklarının altını çizerek, "Bu biyolojik mücadele ile ilgili bağlarda salkım güvesine karşı bu faydalı böcekleri kullanmaktayız. Hiçbir kimyasal ilaç kullanmadan yüzde yüz doğal yetiştirilen üzümleri ihraç ediyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile