İlaç Sıkıntısı 'Esnek Fiyatlandırma' İle Çözülecek
Firmaların ilaçların fiyatını yetersiz buldukları gerekçesiyle piyasadan çektikleri başta kanser olmak üzere kimi ürünlerde yaşanan sıkıntı,
yeni hazırlanan İlaç Fiyatlandırma Tebliği'nde kritik ilaçlar için yapılacak "esnek artış" ile çözümlenecek.
Değişiklik öngören yeni İlaç Fiyatlandırma Tebliği'nin çıkması ile birlikte, hayati önem taşıyan ürünler için yapılabilen yüzde 15'lik fiyat artışının üzerine çıkılabilecek. Yeni düzenlenecek fiyatlandırma sonrasında kritik ilaçlarda erişim sorunu ortadan kalkacak.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta kanser olmak üzere bazı ilaçların temininde yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için yeni düzenlemelerin hazırlandığını söyledi.
Ulaşımda sıkıntı yaşanan ürünler içinde kimi kanser ilaçlarının ilk sırada geldiğini belirten Gürsöz, anestezi, yeni doğan, diyabet hastalarının kullandığı insülin ve piyasada bulunmayan birkaç antibiyotiğe kadar çok sayıda kritik ürünün bu kapsam içinde yer aldığını ifade etti.
Bu tip ürünlerin bulunanmamasının ve zamanında kullanılamamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığının altını çizen Gürsöz, yapılacak olan yeni düzenleme ile bu sorunların kökten çözümleneceğini bildirdi.
-"Kritik ilaçlara en fazla yüzde 15 fiyat artışı yapılabiliyor"
Bir ürünün bulunamaması halinde halk sağlığını tehdit etmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açması durumunda, yaşanan sıkıntının genellikle, firmanın ürün için belirlenen fiyatı yetersiz bulduğundan piyasadan çekmesinden kaynaklandığını anlatan Gürsöz, "Mevcut uygulamaya göre, firma tarafından fiyat artışı yapılmasına yönelik Bakanlığın ilgili birimine müracaat ediyor. Biz de o başvuruyu, Fiyat Değerlendirme Komisyonu'na sunuyoruz. Komisyon yüzde 15'e kadar o ürünün fiyatını artırma yetkisine sahip" dedi.
Gürsöz, ancak kimi ürünlerde yapılan yüzde 15'lik fiyat artışının da yetersiz kalabildiğini ve ilaca erişimde sıkıntı yaşanabildiğini ifade ederek, "Yapılan artış, o ürünün tedarik edilmesi için yeterli olamayabiliyor. Özellikle ithal ilaçlarda küresel dengeler söz konusu. Bu açıdan, Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nun kritik ilaçlar için fiyat takdir edebilme yetkisini biraz daha genişletmek istiyoruz. Yeni bir İlaç Fiyatlandırma Tebliği ile fiyat artışının kısıtlanmamasını, ürünün özelliğine göre artışın daha fazla oranda yapılabilmesini öngörüyoruz" diye konuştu.
Bunun için öncelikle İlaç Fiyat Kararnamesi'nde ardından İlaç Fiyatlandırma Tebliği'nde değişiklik yapılması gerektiğini dile getiren Gürsöz, bunlara ilişkin Bakanlık olarak tüm teknik hazırlıkların tamamlandığını söyledi.
Gürsöz, söz konusu değişiklik için kararın Sağlık Bakanlığı dışında, Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte verileceğinin de altını çizerek, "Beşli yapı, kararı birlikte veriyor. Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nda da yine bu bakanlıkların temsilcileri bulunuyor" dedi.
Gelecek haftalarda değişikliğe ilişkin hazırlıkların Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na arz edileceğini belirten Gürsöz, "Bu şekilde, teminindeki sıkıntı fiyattan kaynaklanan ürünlerde fiyat esnekliği artırılacak. Sayın Bakan Müezzinoğlu'nun takdiriyle yeni yıla yeni müjde ile girmeyi planlıyoruz" diye konuştu.