Ancak geçen süre içinde pek çok hastanenin sistemi aktif hale getirmediği tespit edildi. Bunun üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, hastaneleri uyardı: "İlaç Takip Sistemine geçmeyen hastanelerin 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Faz II`ye geçişle birlikte ilaç alım ve satım işlemlerini yapamayacağı ve hastaların mağduriyetinden sorumlu olacakları önemle duyurulur.”
İTS, piyasada bulunan ilaçların, kutu bazında bir takip numarası ile kayıt altına alınarak üretimden itibaren tüketilinceye kadar her aşamada takibini amaçlıyor. Sistem, ilacın üretim ya da ithalatından hastaya ulaşmasına kadar geçen süredeki bütün hareketleri kayıt altına alıyor. Her kutu ilacı, uğradığı her noktadan bildirim alarak izlemeyi gerçekleştiriyor. Bildirimler anında Sağlık Bakanlığı`na ulaşıyor. Dolayısıyla sistem, ilacın takibi kadar, vatandaşa güvenilir bir biçimde ulaştırılmasına imkan tanıyor. Ayrıca; sistem sayesinde ilaç kutularının bilinmeyen adreslerde yeniden basılması, daha önce sosyal güvenlik kurumlarına satılmış bulunan ilaçların kutularından çıkarılarak yeni bir kutuya konulup tekrar satılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
İTS sayesinde ülke ekonomisine; ambalaj ve kupür sahteciliğine karşı yıllık 50 milyon, kaçak ilacın ortadan kaldırılmasıyla yıllık 10 milyon, sahte ilaca karşı yıllık 20 milyon, ilaç hırsızlığının engellenmesiyle yıllık 15 milyon olmak üzere yılda toplam 95 milyon dolarlık katkı sağlanması bekleniyor.
İlaç Takip Sistemi'ne Geçmeyen Hastanelere Yıl Başına Kadar Süre
Sağlık Bakanlığı, hastanelerde ilaç kullanımının izlenmesi için İlaç Takip Sistemi`ni (İTS) geçen yılın başında uygulamaya koydu.