Sakarya’nin; Kaynarca, Karasu ve Kocaali ilçeleri sinirlarindan geçen ve Melen Isale Hatti üzerinde 3 bin hektarlik alanda olusturulan Sakarya Botanik Vadisi’nde 2 milyonu askin bitki toprakla bulustu. Tibbi ve aromatik bitkilerin üretim merkezi haline gelen vadide, toprakla bulusturulan bitkilerin bir kisminin hasadina baslanildi. Tibbi ve aromatik bitkilerin ilaç sanayi basta olmak üzere kozmetik sanayinde kullanilacagini ve yurtdisi ihracati ile ülke ekonomisine katkilar saglayacagini aktaran Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, adaçayi ve lavanta hasadinin ardindan biberiye hasadinin da basladigini duyurdu. Gerçeklestirilen hasatta, yaklasik 150 dekar alandan, 1 tonun üzerinde biberiye elde edildi.
Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Sakarya Botanik Vadisi’nde biberiye hasadina katildi.
Sehrin kuzey ilçeleri Kocaali, Kaynarca ve Karasu sinirlarindan geçen Melen Isale Hatti üzerinde olusturulan cennet vadisinin tibbi ve aromatik bitkilerin üretim merkezi haline geldigini ifade eden Baskan Yüce, dikimi yapilan 2 milyonu askin bitkinin sehir ekonomisine ve tarimsal iddiasina büyük güç kattigini söyledi.
Adaçayi, kusburnu, melisa, kekik, ihlamur, akasya, bögürtlen, defne gibi aromatik bitkilerin yeserdigi vadide bugün biberiye hasadi gerçeklestirdiklerini belirten Yüce, Sakarya’da tarimsal verimliligi zirveye çikarmak için büyük çaba sarf ettiklerinin altini çizdi.
Biberiye hasadi
Melen isale hatti üzerinde bulunan yaklasik 70 kilometre uzunluga sahip atil alanin ‘cennet vadisine’ dönüstügünü vurgulayan Baskan Ekrem Yüce, “Sakarya’mizin tarimsal gelecegini garanti altina almak, tarimda ürün çesitliligini artirmak ve mümbit topraklarimizdan maksimum verim saglamak adina çalismalarimizi büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. Melen hatti üzerindeki 3 bin hektar alanda 2 milyonu askin bitkiyi toprakla bulusturmus, vakti geldikçe hasatlarini gerçeklestirmistik. Adaçayi ve lavanta hasadini bitirdik. Bugün de biberiye hasadi için Sakarya Botanik Vadisi’ndeydik. Yaklasik 150 dekar biberiye hasadini da tamamladik. Suan için yaklasik 1 tonun üzerinde de elenmis biberiye elde ettik. Bereketli olmasini diliyorum” dedi.
Ürün çesitliligi yeni pazarlar açacak
Tibbi ve aromatik bitkilerin ilaç sanayi basta olmak üzere kozmetik sanayinde kullanilacagini ve yurtdisi ihracati ile ülke ekonomisine katkilar sunulacaginin altini çizen Baskan Ekrem Yüce, belediye marifetiyle yapilan tarimsal hamlelerin sehrin gelecegi için çok önemli oldugunu vurguladi. Yüce, “Insallah tarimsal ürün çesitliliginin artmasiyla yeni pazarlarin açilmasini saglayacak, üreticilerimizi destekleyecek ve Sakarya’yi tarimda marka sehir haline tasiyacagiz” diye konustu.
Ilaç Ve Kozmetik Sanayinde Kullanilmasi Hedeflenen Bitkiler Dünyaya Açiliyor
2 milyonu askin bitkinin toprakla bulusturuldugu Sakarya Botanik Vadisi’nde yetistirilen, ilaç sanayi basta olmak üzere kozmetik sanayinde de kullanilmasi hedeflenen tibbi ve aromatik bitkilerin yurt disi ihracati ile birlikte ülke ekonomisine katki saglamasi bekleniyor.