Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'ın rektörlüğü döneminde karışıklıkların merkezi olan, silahlı kavga görüntüleriyle hafızalara kazınan Akdeniz Üniversitesi sürekli tartışmaların odağında yer aldı. Mustafa Akaydın'ın Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı olduğu dönemdeki söylemleri birçok kesimden tepki topladı. Politik bir kimliği ile öne çıkan Akaydın, 1992 yılında kurulan İlahiyat Fakültesi'ni açmak için ise bir girişimde bulunmadı. Tabela fakültesi bile olamayan Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne aradan geçen sürede ne bir öğretim üyesi atandı, ne de öğrenci alındı.
Akdeniz Üniversitesi, yönetim değişikliğinin ardından örnek çalışmalar başlattı. Bu çalışmalardan biri de İlahiyat Fakültesi'nin öğrencisi ile buluşması için atılan adım oldu. Antalya'da 17 sivil toplum örgütü ile hayırsever işadamlarının bir araya gelerek oluşturduğu İlahiyat Derneği (İlahiyat-Der) üniversiteye fakülte ve cami yapımını üstlendi. Projesi hazır olan fakülte ve cami için kampus alanında yer belirlendi. Fakülte ve caminin temelinin 2 ay içinde atılarak gelecek yıl öğrenci kabulüne başlanması planlanıyor. İlahiyat Fakültesi'ne ilk kez dekan atamasının yapılması da bu amaca ulaşılmasının ilk ivmesi olarak değerlendirildi.
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk dekanı oldu. İslam Hukuku profesörü olan, Arapça ve İngilizce bilen Ahmet Yaman, yeni görevliyle ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: "Kurumları sıfırdan kurmanın zorluğu ortadadır. Gerek bürokratik, gerek teknik, gerekse maddi zorunlulukların karşılanması zaman ve enerji alacaktır. Fakat ben, hem Yükseköğretim Kurulu'nun hem başta sayın rektörümüz olmak üzere Akdeniz Üniversitesi mensuplarının samimi destekleri ve halkımızın da fedakar katkılarıyla, kısa zamanda nitelikli bir ilahiyat fakültesini faaliyete geçireceğimizi ümit ediyorum. Bu fakültenin sadece Antalya ve Akdeniz Bölgesi için değil, bütün ülkemiz için bilgi ve hizmet üretmesini hedefliyoruz. Bir sonraki adım da dünyaya açılmak olacaktır. Yüzyılların oluşturduğu ilahiyat ve ilim birikiminden faydalanarak kendi akademik geleneğini ortaya koyan, ilim namusunu ve etik kaygıları her şeyin önüne alan, nesnelliği önemsemekle birlikte öznel yaklaşımlara da kulak veren, bu toprakların kıymetini ve sahip olduğu değerleri bilen bir fakülte vizyonu sergilemeye çalışacağız."
İlahiyat-Der Başkanı emekli avukat Mahmut Celal Okudan, Antalya için önemli bir çalışmaya imza atıldığını söyledi. Akdeniz Üniversitesi'nde 1992 yılında İlahiyat Fakültesi kurulmasına ve açılması için birçok girişim olmasına karşın geçmiş yönetimlerin buna karşı çıktığını anlatan Okudan, "Rektör, fakültenin bir yılda açılabileceğini söyledi." dedi.
Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin benzerlerine örnek olacak şekilde eğitim vereceğini ifade eden Okudan, "Öğretim üyeleri birden fazla yabancı dil biliyor olacak. Antalya bir turizm şehri. İleride bu şehirde milletlerarası toplantılar düzenlenebilir." diye konuştu.
İlahiyat Fakültesi ile camisi toplam 7 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olacak. Fakülte binası her biri 5 bin metrekare alana sahip 4 kattan oluşurken, cami Selçuklu mimarisi tarzında inşa edilecek.