İlahiyat Öğrencileri Mülteciler İçin 'Ensar ve Muhacir' Ruhunu Canlandırdı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri ile Canik Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen "Kalplere Hicret Projesi" kapsamında 100 Türk aile, 100 mülteci aileyle kardeş oldu.

İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinin ortaya koyduğu Canik Belediyesince sahiplenilen söz konusu proje kapsamında, ülkelerindeki iç savaş ve karışıklıklardan Türkiye'ye sığınan mülteci ailelerle Türk aileler kardeş aile yapılarak, "ensar ve muhacir" kardeşliğinin yaşatılması hedefleniyor.
"Savaşın ortasından Canik'in kalbine" sloganıyla hayata geçirilen projenin Canik Kültür Merkezi Çırağan Solonundaki tanışma etkinliğinde birlikte yemek yiyen aileler tanışıp kardeş aile oldu. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte savaşın izlerini taşıyan sinevizyon gösterisi ve şiirler, katılımcılara duygulu anlar yaşattı.
Buluşma etkinliğinde mülteci ailelerin çocuklarının oluşturduğu koro ise önce İstiklal Marşı, daha sonra ise ülkelerinin marşlarını seslendirdi.
Programda söz alan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, dünyanın neresinde bir insanlık dramı varsa ülkenin kadirşinas evlatlarının yardıma koştuğunu ifade etti.

Sadece komşu ülkeler Suriye'de Irak'ta değil, okyanus ötesindeki Myanmar'a, Arakan kamplarına Türk milletinin yardıma koştuğunu ifade eden Genç, "Bu aziz milletin evlatlarının geçmişte olduğu gibi Arakan'da, Suriye'de, Filistin'de, dünyanın neresinde bir zulüm varsa orada varlığını gösteren bir millet olma yolunda hızlı bir şekilde koştuğunu gördüm" dedi.

Genç, söz konusu projeyle Hazreti Peygamber ve arkadaşlarının bin 400 yıl önce inşa ettiği ensar ve muhacir kardeşliğini Samsun'un Canik ilçesinde yeniden hayata geçirdiklerini belirterek, "Kalplere Hicret Projesi"ni gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Samsun'da yaşayan 100 Türk aileyle 100 mülteci aileyi buluşturarak onları kardeş aile yaptıklarını vurgulayan Genç, şunları kaydetti:
"Samsunlu bir ailenin Afganlı bir aileyi, Suriyeli bir aileyi, Iraklı bir aileyi kardeş aile yaptığı bir gün. Bu şunu gösteriyor, kalu belada kardeş olanların bu dünyada da kardeş olduğunu gösteren bir birliktelik. Bu 100 aile, kardeş ailenin eğitim problemlerinden tutun da diğerlerine kadar bütün problemlerini çözme imkanını vadeden aileler."
OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker ise söz konusu projeyle ensar ve muhacir kardeşliğinin yaşandığını belirterek, "Peygamberimiz döneminde gerçekleştirilmiş olan bu kardeşliğin günümüzde de olabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Samsunumuzda bunun örneğini başlatmış olduk. Bu örneğin başarıya ulaşacağına canı gönülden inanıyorum ve bunun tüm ülkemizde örnek alınarak diğer şehirlerimizde de yaşatılmaya çalışılacağı inancı içerisindeyim" diye konuştu.


Söz konusu projeyi tasarlayan öğrencilerden Kübra Kaya, mülteci ailelerin elinden tutarak onların sorunlarını kardeşlik hukuku içinde çözmek için "Kalplere Hicret Projesi" gerçekleştirmek istediklerini vurguladı.
Bunun bir insanlık sorunu olduğunu ve söz konusu projeye destek verilerek mülteci ailelerinin sorunlarının çözülebileceğini ifade eden Kaya, "Biz bu konuyla ilgili maddi ve manevi her türlü yardımı bekliyoruz. Arkadaşlarımız ile tek tek bu aileleri bulmak için ev ev gezdik. İnşallah Allah emeklerimizin karşılığını verir. Biz o ailelerin bu ülkeye gelmek zorunda oldukları için geldiğini biliyoruz ve onları bu zor günlerinde yardım etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Programın sonunda proje kapsamında bir araya gelerek kardeş aile olan aileler fotoğraf çektirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile