İlahiyatçıdan Resmi Nikah Uyarısı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, sadece dini nikahla evlenen çiftlerin ayrılması durumunda özellikle kadınların mağdur olduğunu belirterek, "Çiftlerin haklarını gözetme ve bağlayıcı olması bakımından kesinlikle resmi nikah yapılmalıdır" dedi.

Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazılı ve görsel medyada karşılaştıkları sonu kötü biten dini nikahlı evlilik haberlerini üzülerek takip ettiğini söyledi.

Nikahın dini ya da resmi diye ayırt edilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Durmuş, "Nikah, evlenecek çiftin şahitlerin hazır bulunduğu bir ortamda yuva kurmalarını sağlamak için yapılan işleme denir. Toplum tarafından bu söylem yadırganabilir ancak resmi nikah, dini nikahın şartlarını karşılıyor. Dolayısıyla tek başına resmi nikah yeterli ancak dini nikah yaptırmak isteyenler de resmi nikahın ardından yaptırabilirler" diye konuştu.

Durmuş, çiftlerin haklarını gözetme ve bağlayıcı olması bakımından resmi nikahın mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Dini nikah yaptıran insanlar bazı hallerde menfaatleri gereği sözlerinde durmuyorlar. Eşlerin ayrılması durumunda özellikle kadınların mağdur oluyor" dedi.


- Nişanlılık döneminde dini nikah uygun değil

Durmuş, evlenecek çiftlerin yuva kurmadan önce nişanlılık döneminde birbirlerini tanıdığını, bunun da normal olduğunu kaydetti.

Nişanlı çiftlerin rahat gezmelerine, aynı ortamda rahat hareket etmelerine olanak sağlamak amacıyla dini nikah yapıldığını belirten Durmuş, "Özellikle ailelerin öncülüğünde yapılan bu uygulama uygun değil. Nişanlılık süresi kısa tutularak çiftler en kısa sürede evlendirilmelidir. Resmi nikah yaptıktan sonra isteyen çiftler dini nikah da yaptırabilir. Aksi halde nişan bozulması halinde dini nikahlarını bitirmeyen çiftler sorumluluktan kurtulmamış sayılıyor" ifadelerini kullandı.
Mahkeme kararı sonucu boşanan ancak dini nikahı yaptırmış olan çiftlerin ayrılma konusuna da değinen Durmuş, "Mahkemenin boşadığı olay bir talak (boşama) olayıdır. Dini nikahta üç olan talak hakkından birisinin gitmesine karşın geri kalan iki hakkı ise devam ediyor. Eğer mahkemede verilen boşanma kararının ardından çift anlaşıp geri birleşebilirse dinen evlilikleri devam etmiş sayılıyor. Ancak çiftler boşanmakta ısrar ederlerse dini nikahın sona ermesi için erkeğin kadına 3 defa boşandığını belirten 'boş ol' sözünü söylemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Durmuş, İslam'da asıl olanın külfetsiz yuva kurmak olduğuna vurgulayarak, evlenecek çiftlerin düğün alışverişlerinde aşırı masraftan kaçınmalarını tavsiye etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile