Ileri Yas Kanserlerinde Yaklasan Tehlike Açiklamasi Silver Tsunami

Ileri Yas Kanserlerinde Yaklasan Tehlike Açiklamasi Silver Tsunami

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabanci Kültür Sarayinda gerçeklestirilen Uluslararasi Geriatrik Hematoloji Onkoloji Sempozyumu’nda ileri yas kanserlerinde yasanabilecek ‘Silver Tsunami’ dalgasina dikkat çekildi. Türkiye ve dünya nüfusunun giderek yaslandigina ve yasli nüfus artisiyla birlikte kanser vakalarinin da arttigina vurgu yapilan sempozyumun açilis konusmasini yapan DEÜ Rektörü Prof.Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizde kanser vakalarinin yaklasik yüzde 60’inin ve kansere bagli can kayiplarinin yüzde 70’inin, 65 yas ve üzeri bireylerde meydana geldigi görülmektedir. Bu nedenle Silver Tsunami sürecine hazirlikli olmamiz gerekiyor” diye konustu.

DEÜ Onkoloji Enstitüsü, Geriatrik Hematoloji Dernegi ve Geriatrik Onkoloji Dernegi is birligi ile düzenlenen Uluslararasi Geriatrik Hematoloji Onkoloji Sempozyumu, DEÜ Sabanci Kültür Sarayinda gerçeklestirildi.

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanliginin (TIKA) katkilariyla gerçeklestirilen hibrit sempozyum, dünyada ve Türkiye’de geriatrik hematoloji-onkoloji ile ilgilenen hematoloji, tibbi onkoloji ve farmakoloji uzmanlarini, geriatristleri ve gerontologlari bir araya getirdi. Alaninda yetkin isimlerin görüslerini paylastigi sempozyumda, mevcut kanser vakalarinin yüzde 60’nin ve kansere bagli ölümlerin yüzde 70’inin gerçeklestigi 65 yas ve üzeri kanserlerinde yaklasan ‘Silver Tsunami’ dalgasina karsi alinacak önlemler tartisildi.

"Hazirlikli olmali"

Uluslararasi sempozyumun açilis konusmasini yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, yasini almis bireylerin sayisinin her geçen gün arttigina ifade ederek “Ülkemizde 65 yas üstü vatandaslarimizin genel nüfusa oraninin 2060’ta yüzde 22.6’ya çikmasi öngörülüyor. Kanser vakalarinin yaklasik yüzde 60’inin ve kansere bagli can kayiplarinin yüzde 70’inin ise 65 yas ve üzeri bireylerde meydana geldigi görülüyor. Bu tablo, küresel ölçekte ‘Silver Tsunami’ olarak adlandirilan bir sürece de isaret ediyor. Dolayisiyla karar vericilerin, ulusal saglik politikalarini planlayan kurumlarin, üniversitelerin ve saglik profesyonellerinin bu gerçeklige hazirlikli olmasi gerekiyor” dedi.

Ülkemizde, geriatrik hemotoloji onkoji kavramina yönelik ilk kez düzenlenen sempozyumdan elde edilecek çiktilarin büyük önem tasidigini söyleyen Rektör Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitemiz, kanser ve geriatri alanlarinda akademik çalismalar yürüten, nitelikli saglik hizmeti sunan bir yüksekögretim kurumu olarak görevlerini basariyla yerine getiriyor. Onkoloji enstitümüz bünyesinde ülkemizin ilk translasyonel onkoloji anabilim dali ile ergen ve genç eriskin tümör bilim dalini kuran üniversitemiz, yine Türkiye’nin ilk Geriatrik Onkoloji Bilim Dalina da ev sahipligi yapiyor. Rektörlük olarak geriatriyi ilgilendiren her konuda hassasiyet gösteriyor, bu konuda çalismak isteyen mensuplarimizi, proje ve yatirimlari destekliyoruz. Ulusal ve uluslararasi isbirliklerini tesvik etmeye, ileri yas grubunda yer alan bireylerimize yönelik sorumluluklarimizi yerine getirmeye devam edecegiz” sözlerine yer verdi.

“Kanser hastasi sayisi artacak”

Toplantiya Singapur’dan çevrimiçi olarak katilan Uluslararasi Geriatrik Onkoloji Dernegi Baskani Ravindran Kanesvaran, dünya genelinde 2050 yili itibariyle 65 yas ve üzeri nüfusun 1.5 milyarin üstüne çikacagini söyledi.

Kanesvaran, en hizli yaslanan ülkelerin gelismekte olan ülkeler olacagini kaydederek “Kanser bir yaslanma hastaligidir. Yasli sayisina bagli olarak kanser hastasi sayisi da artacak” ifadelerini kullandi. Egitim, klinik uygulama, arastirma faaliyetlerinin ve is birliklerinin kanser konusundaki çalismalar için büyük önem tasidigini söyleyen Kanesvaran, “Teletip uygulamalariyla, uluslararasi alanda yapacagimiz is birlikleriyle ileri yas kanserlerinde mesafe kat edebiliriz” açiklamasinda bulundu.

“Ülkemizin hala zamani var”

Geriatrik Hematoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Osman Ilhan da yaslanan nüfus oranina dikkat çekerek sunlari söyledi: “Türkiye, en hizli yaslanan ülkeler arasinda yer aliyor. Japonya’da Yaslilik Bakanligi kuruldu. Bizim de bu duruma hazir olmamiz gerekiyor. Bizim görevimiz insani yasatmak. Türkiye’de piramit artik degisiyor, ülke nüfusumuz hizli sekilde yaslaniyor. Ancak Türkiye’nin hala zamani var. Yaslanan nüfusa hazirlik yapabiliriz, önümüzde büyük bir imkan var. Biz bu imkani kullanirsak Türkiye saglik turizminde de büyük ivme kazanabilir. Artik hedef 100 yasa kondu, Türkiye’de 5 binden fazla 100 yas üstünde insanimiz var. Palyatif bakim hizmetlerini artirmamiz gerekiyor.”

“Silver Tsunami bizim ülkemizi de ele geçirecek”

DEÜ Tip Fakültesi Dekan V. ve Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nur Olgun da Türkiye’nin çesitli illerinden ve yurt disindan isimleri sempozyumla bir araya getirdiklerini belirterek “Dokuz Eylül Üniversitemiz Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’in yogun çabalariyla onkoloji alaninda birçok bilim dali ve ana bilim dalini kurarak hayata geçirdi. Klinik uygulamalarimiza ve arastirma faaliyetlerimize basladik, devam ediyoruz. Ergen ve genç eriskin tümör bilim dalinda da poliklinik hizmetlerimizi gerçeklestiriyoruz. Geriatrik onkoloji bilim dalina da yavas yavas hizmetlerimiz basliyor. Silver Tsunami bizim ülkemizi de ele geçirecek. Bu gerçegi bilerek hep birlikte harekete geçmemiz lazim. Hepimiz yaslaniyoruz, bu gerçegin farkinda olalim” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile