Komite, Türkiye ve AB arasındaki yapıcı ilişkilerin karşılıklı gayretlerle yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Milletvekilleri, ifade özgürlüğü ile ilgili konuların Türkiye ile müzakere edilmesi gerektiğini ifade ederken Kürt sorununun çözülmesi için başlatılan süreci de takdir ettiklerini kaydetti.
Görüşmelerin Kürt sorunun barışçı ve demokratik yöntemlerle çözecek tarihi bir uzlaşma ile sonuçlanabileceği umudu dile getirildi.
Anadilde savunma hakkı ve Kürtçe eğitim imkanları da memnuniyetle karşılandı.Avrupa Konseyi Başkanlığı adına konuşan Lucinda Creighton, Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunda ciddi endişelere sahip olduklarını ifade etti.
Türkiye'nin tüm çağrılara rağmen Rum Kesimi'ne limanlarını açmamasından hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.
AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Türkiye ile AB sürecinde fasılları yeniden müzakerelere açacaklarına emin olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Yabancılar ve Uluslararası Koruma kanununu geçirmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Füle, yakında vize muafiyeti konusunda diyaloga başlamayı ümit ettiklerini dile getirdi. Kıbrıs meselesine de değinen Füle, soruna hızla çözüm bulmak için müzakerelere en kısa zamanda yeniden başlamasını dört gözle beklediklerini kaydetti.
Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ise Türkiye’deki reformları memnuniyetle karşılayan fakat gerektiği kadar eleştirel bir rapor yazmaya gayret ettiğini söyledi.
Oomen-Ruijten, Kürt sorununun olumlu şekilde çözülmesi sürecinin gerçekten çok iyi bir şans olduğunu belirterek, uzlaşmanın bu sene gerçekleşeceğini umduğunu kaydetti.
İlerleme Raporu Ap’de Ele Alındı
Türkiye’nin 2012 İlerleme Raporu Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nde tartışıldı.