ÖZGÜR ALANTOR - 'Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın/Baharda yeryüzünde o cennetin bağısın; Yalçın kayalıkların göklere yükseliyor/Senin dumanlı başın bulutları deliyor...' dizeleriyle şiirlere konu olan Ilgaz Dağı'nda İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayacak tünelin faaliyete geçmesi, hem ulaşıma hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacak.
Kastamonu ve Çankırı tarafından açılan bölümlerinin birleştirilmesiyle ışığın göründüğü Ilgaz Dağı Tüneli'nde artık son aşamaya gelindi.
Özellikle kış aylarında sık sık trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda, Çankırı ve Kastamonu tarafında bulunan iki şantiyedeki tünel çalışmalarının tamamlanmasıyla ulaşımın daha güvenli ve hızlı sağlanması planlanıyor.
Giriş ve çıkışları 'köpek balığı ağzı' şeklinde projelendirilen, biri 5 bin 370 metre, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünellerde ışığın görülmesi dolayısıyla sevinç yaşanıyor.
- Yol 27 dakika kısalacak
Tünel açıldıktan sonra Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak 11,4 kilometreye düşecek. Şu anda yaklaşık 35 dakika olan Ilgaz Dağı yolunu geçiş süresi, tünelin hizmete girmesinin ardından 27 dakika kısalarak 8 dakikaya düşecek. Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan Ilgaz Dağı Tüneli, kullanılmaya başlandığında trafiğe açık en uzun tünel unvanını alacak.
Ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlaması beklenen tünelin ekonomiye getirisinin ise 38 milyon 200 bin lira olacağı tahmin ediliyor.
- Araçlar 'köpek balığı ağzından' girecek
Araçlar, 'köpek balığı ağzına' benzetilen giriş ve çıkışlardan tünele girecek. Nisan ayının sonuna doğru faaliyete geçmesi beklenen tünelin bağlantı yolları ve köprüleri de hummalı bir şekilde açılışa yetiştirilmeye çalışılıyor.
Tünelin açılmasıyla birlikte Çankırı ve Ankara'daki bazı firmalar, ürünlerini Ilgaz Tüneli üzerinden İnebolu Limanı'na ulaştırabilecek.
- 'Ilgaz Dağı daha kolay aşılacak'
Tünele yakın bölgedeki Kurmalar köyünün muhtarı İlhan Dikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tünelin bölge açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
Eskiden Ilgaz Dağı'nı aşmanın çok zor olduğunu belirten Dikmen, 'Tünel en başta ulaşımı çok rahatlatacak. Ilgaz Dağı'nı aşmak eskiden çok zordu. Dağda bir kamyonun arkasına araçlar takılıp sollayamadığı için saatlerce peşinden gidiyordu. Memlekete hayırlı bir şey olacak.' dedi.
Tünelin turizm açısından da olumlu etkileri olacağını kaydeden Dikmen, 'Bölgede Yıldıztepe Kayak Merkezimiz var. Tünelin yapılmasıyla buraya ulaşım daha da kolaylaşacak. Burası daha çok tanınacak ve turizmin gelişmesini olumlu etkileyecek.' diye konuştu.
Kazancı köyü muhtarı Mehmet Yumrutaş da köylerinin Ilgaz Dağı Tüneli yolu üzerinde olduğunu ifade etti.
Tünelin, Kastamonu'yu Çankırı ve Ankara'ya yakınlaştıracağını dile getiren Yumrutaş, 'Tünel, zaman açısından da önemli katkılar sağlayacak. Kış aylarında 2,5 metre kar yağıyordu dağa. Dağ geçit vermiyordu. Artık zorlanmadan geçeceğiz.' ifadelerini kullandı.
Ilgaz'ın 'Dumanlı Başı' 8 Dakikada Aşılacak
İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayacak Ilgaz Dağı Tüneli'nin faaliyete geçmesi, hem ekonomiye hem de bölgeye can verecek 'Köpek balığı ağzına' benzetilen giriş ve çıkışlarıyla dikkati çeken tünel açıldıktan sonra Ilgaz Dağı yolunun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak 11,4 kilometreye, yaklaşık 35 dakika olan Ilgaz Dağı'nı geçiş süresi de 27 dakika kısalarak 8 dakikaya düşecek Tünel yakınlarındaki Kurmalar köyünün muhtarı Dikmen: 'Ilgaz Dağı'nı aşmak eskiden çok zordu. Dağda bir kamyonun arkasına araçlar takılıp sollayamadığı için saatlerce peşinden gidiyordu' Kazancı köyü muhtarı Yumrutaş: 'Kış aylarında 2,5 metre kar yağıyordu dağa. Dağ geçit vermiyordu. Artık zorlanmadan geçeceğiz'