İlhan Selçuk törenlerle uğurlandı

İlhan Selçuk törenlerle uğurlandı

Pazartesi günü hayatını kaybeden Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, İstanbul'dan törenlerle uğurlandı.

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk için, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda tören düzenlendi.

Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz'in yaptığı tören, saygı duruşuyla başladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, törende yaptığı konuşmada, İlhan Selçuk'un demokrasinin, insan haklarının, Anadolu aydınlanmasının, Atatürk devrimlerinin yeniden yaşama geçirilmesinin ve yaşatılmasının savaşını verdiğini vurguladı.
Erinç, "O nedenle ülkeyi yönetenler ya da kendilerini güçlü sananlar, İlhan Selçuk'u bir düşman gibi görmeyi yeğlemişler. 12 Mart'tan beri yaşadıklarının da nedeni olmuşlardır" dedi.

Erinç, gazeteciliği ilkelerinden ödün vermeden yapmanın, kişisel çıkarlara alet etmemenin somut örneği olan Selçuk'un gazetecilik başarılarının örnek alınması gerektiğini söyledi.

Erinç, Cumhuriyet Gazetesi'nin bugüne ulaşmasında İlhan Selçuk'un çok büyük enerjisi ve hakkının bulunduğunu, bundan sonraki süreçte de bıraktığı yayın ilkelerinin devam ettirileceğini dile getirdi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav da Selçuk'un kolay yetişecek insanlardan olmadığını belirterek, "Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz ve ödünsüz savunucusunu, ilerlemiş yaşına rağmen erken yitirdik diye düşünüyorum. Bir demokrasi ve devrim şehidi İlhan Selçuk. Yılmadan, usanmadan, büyük bir özveriyle yazan, konuşan bir aydını yitirdik" diye konuştu.

Selçuk'un, ünü Türkiye'nin dışına taşmış ender değerlerden biri olduğunu ifade eden Sav, gelecekte, bugün anlamayanların da İlhan Selçuk'u anlayacaklarını ve Selçuk'un daha da büyüyeceğini kaydetti.

Önder Sav, "Sevgili ustası Mustafa Kemal'in deyimindeki bir Kemalistti. Çağdaş, toplumsal özü içeren sürekli devrimciliğe dayanan, çağdaşlaşma ideolojisinin yılmaz bir bekçisini yitirdik. Sevgili Muammer Aksoy gibi, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı gibi bir devrimciydi İlhan Selçuk" şeklinde konuştu.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de İlhan Selçuk'un yaşadığı o talihsiz arama gününde evine gelen polislere çay ikram edecek kadar hümanist bir insan olduğunu, "Pencere" adlı köşe yazısında emekten, insan haklarından, Cumhuriyetten yana yazılar yazdığını ifade etti.

Çelebi, "Demokrasi dışı yaklaşımlara karşı mücadele vermiş, 12 Eylül hukukuna karşı direnmiş bir insanın demokrasi dışı yöntemler için suçlanması bu ülkenin ayıbıdır, utanın. Biz Cumhuriyet okurları olarak o pencereden öksüz kaldık, ama Cumhuriyet asla öksüz kalmayacak" dedi.

Sinema oyuncusu Tarık Akan da "İlhan Ağabey benim babam, arkadaşım, dostum, o benim ışığım. Hepimizin birer ışığı vardır. Benim ışıklarım, Mustafa Kemal, Nazım Hikmet ve İlhan Ağabey'dir" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Erdal Atabek ise bugün salonda olan herkesin Mustafa Kemal'in izinde olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yeminli neferleri arasında yer aldığını söyledi.

"Bugün İlhan Selçuk'u uğurlamıyoruz. İlhan Selçuk'u yeniden yaşıyoruz"diyen Atabek, Selçuk'un bir kitabının başlığında olduğu gibi düşüncelerinden dolayı vurulduğunu ve "Kurtuluş Savaşı şehidi" olduğunu söyledi.

Atabek, "Bugün yeniden Kurtuluş Savaşı veriyoruz. Onun şehididir, Uğur Mumcu, Türkan Saylan, İlhan Selçuk" diye konuştu.

Törene katılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan da basın mensuplarının soruları üzerine, 50 yıldır İlhan Selçuk'u okuduğunu ve yazılarından faydalandığını ifade etti.

Doğan, Selçuk'un "Ergenekon" davası nedeniyle evinin arandığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Bu süreç içinde büyük bir sıkıntı geçirdi ve sanıyorum bu erken gidişinde bunun bir etkisi oldu. Acıları, ülke için çektiği acılar... Ama bu gidiş yine ulusumuzu aydınlatıcı bir gidiştir ve ben kendi yaşamımda gördüm Balyoz'la. Aynı süreçte Silivri kampüsünde yaşadıklarımız var. Bunlar, Türk ulusunu belirli bir yere hapsetmek isteyenlerin marifeti. Ama bundan sıyrılacağız."

Törende, "Ergenekon" davasında tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi gazeteci Mustafa Balbay'ın gönderdiği mesaj da okundu.

Fazıl Say, Selçuk için çaldı

Törende daha sonra, piyanist Fazıl Say, İlhan Selçuk anısına bestelediği bir şarkıyı çaldı, Türkücü Erdal Erzincan da bir saz dinletisi sundu.

İlhan Selçuk'un fotoğraflarının konuşmalar boyunca sahnedeki ekranda gösterildiği törende, Selçuk'un gazetenin 85. yılında yaptığı konuşmanın banttan yayınlanması ve Balbay'ın mesajının okunması, salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı.

Törene, Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk, kız kardeşi Ülfet Ertel, DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Parti Meclisi üyesi Süheyl Batum, CHP milletvekili Mehmet Sevigen, CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, işadamı Rahmi Koç, tiyatro sanatçısı Genco Erkal, sinema sanatçısı Kadir İnanır, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü Haber Müdürü Zeki Gümüş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Aysel Çelikel, Yaşar Okuyan, Murat Karayalçın'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Selçuk'un cenazesi Hacıbektaş'a uğurlandı

Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk'un cenazesi, Cumhuriyet Gazetesi önünden alkışlarla, defnedileceği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine uğurlandı.

Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki törenin ardından Selçuk'un cenazesi, eller üzerinde cenaze arabasına bindirildi.

Buradaki törene katılanlar, cenaze aracıyla birlikte Şişli'deki Cumhuriyet Gazetesine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında, ellerinde Türk bayrakları taşıyan bir grup, "Türkiye laiktir, laik kalacak" ve "Hükümet istifa" sloganları attı.

Daha sonra gelinen Cumhuriyet Gazetesi önünde bir konuşma yapan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, Selçuk'un "Pencere" isimli köşesine gönderme yaparak, bu pencerenin hep aydınlık olduğunu ve daima demokrasi yolunu gösterdiğini dile getirdi.

Yıldız, şunları kaydetti:

"İlhan ağabey bir gazeteciydi ve bizler de çocuklarıydık. Hasta yatağında bile her zaman 'Çocuklar nasıl?' diye sorardı. Gazeteye bir şey olmasın diye her zaman titizlenir, kaygılanır ve geleceğe umutla bakardı. Yaşamı sade, yalın ve insan sıcaklığıyla doluydu. İlhan ağabey bizlere çok şey öğretti. En önemlisi de bu bayrak yarışını sürdürmeyi, gelecek kuşaklara aktarmayı öğretti. İlhan ağabey, çocukların sana veda etmiyor, okurların sana veda etmiyor. Yalnızca 'Güle güle' diyorlar. Güle güle İlhan ağabey."
Yıldız'ın konuşmasının ardından alkışlarla gazetenin arka tarafında bulunan kapalı kasa bir araca konulan İlhan Selçuk'un cenazesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine doğru yola çıkarıldı.

İlhan Selçuk'un cenazesi, yarın saat 13.00'te Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek törenin ardından, Alevi-Bektaşi geleneklerine göre Çilehane'deki mezarında toprağa verilecek.

CNNTürk

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile