İlhan Selçuk vefat etti
Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk 85 yaşında hayatını kaybetti.
Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk 85 yaşında hayatını kaybetti.
85 yaşında hayatını kaybeden İlhan Selçuk 2008'de Ergenekon soruşturması kapsamında sabaha karşı gözaltına alınmış ve salıverilmesinin ardından kalp krizi geçirmiş, ağır bir kalp ameliyatı olmuştu.
Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde vefat eden İlhan Selçuk 14 ağustos 2009 tarihinden bu yana konuşma bozukluğu ve kısmi felç nedeniyle tedavi görüyordu. İlhan Selçuk tedavisi nedeniyle 11 Mart 2010 tarihinde vefat eden kardeşi Turan Selçuk’un da cenazesine katılamamıştı. Selçuk kardeşinin vefatından 72 gün sonra vefat etti.
Türk basınının duayen isimlerinden Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk 85 yaşında İstanbul'da hayata veda etti. Selçuk, Perşembe günü Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verilecek.
İlhan Selçuk'un ölümüne Amerikan Hastanesi'nden açıklama geldi.
İlhan Selçuk'un ölümüyle ilgili Amerikan Hastanesi'nden yapılan açıklamada, "24 Ocak 2010 tarihinde iskemik beyin hastalığı nedeni ile yoğun bakım ünitemize yatırılan İlhan Selçuk, uygulanan tüm tedavi ve girişimlere karşın çoklu organ yetmezliği nedeni ile 21 Haziran 2010 saat 13:15'te vefat etmiştir" denildi.
İLHAN SELÇUK KİMDİR?
Usta yazar İlhan Selçuk, 1925 yılında Aydın’da doğdu. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Avukatlık, matbaacılık gibi işlerde çalıştıktan sonra, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıkmıştı. 1963 yılında kağısından adımını attığı Cumhuriyet Gazetesi'nde günümüze dek yazılarını sürdürdü. İlk iki kitabı gittiği yerler üzerine bir incelemelerdi: Güzel Amerikalı (1976), Uzak Komşu Rusya’dan Gezi Notları (1967). Mustafa Kemal’in Saati'nde belgesel yazılarını derledi, Yüzbaşı Selahattin’in Romanı adlı iki ciltilik bir roman yayınladı. Ayrıca Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri, Yeni Kırallar Yeni Soytarılar, Ağlamak ve Gülmek, Düşünüyorum Öyleyse Vurun, Görülmüştür, Ziverbey Köşkü ve Japon Gülü gibi kitaplara da imza atmıştı. Son bir buçuk yıl içinde ismi Ergenekon davasıyla da gündeme gelen Selçuk 21 Haziran 2010'da, 85 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.
Selçuk'un eserleri:
"Uzak Komşu Rusya'dan Gezi Notları (1967) - Gezi notları
Mustafa Kemal'in Saati (1969) - Belgesel yazılar
Yüzbaşı Selahattin'in Romanı (2 cilt, 1973/1975) - Roman
Güzel Amerikalı (1976) - Gezi notları
Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976) - Gezi notları
Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976) - Belgesel yazılar
Ağlamak ve Gülmek (1982) - Belgesel yazılar
Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984) - Belgesel yazılar
Görülmüştür (1986) - Belgesel yazılar
Ziverbey Köşkü (1987) - 12 Mart dönemi tutukluluğu anıları
Japon Gülü (1988) - Gezi notları
Enel Hakk'ın Hakkı
İskele Sancak Sol - Sağ - Şeriat
Düşünüyorum Öyleyse Vurun"
KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI AÇIKLAMASI
İŞTE İLHAN SELÇUK'UN VEDA YAZISI
İlhan Selçuk, ameliyata girmeden önce Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesi 'Pencere'de okurlarına şu sözlerle veda etti:
"Pazartesi günü yürekten ameliyat olacağız, söylenenlere bakılırsa epey gıllıgışlı bir operasyonmuş, nalları havaya dikersek bozulmayalım, olur böyle şeyler... Nalları dikmezsem daha görüşürüz. Dikersem, her ne kadar kusurumuz da olsa, affola... İkisine de eyvallah..."
ÖNDER SAV – CHP GENEL SEKRETERİ
Bazı yazarlar düşünürler, topluma yön veren insanlar, kalemler vardır. Nadir yetişen, eğilmeden bükülmeden düşünen ve bunları yazan biriydi. Sadece cumhuriyet ailesi değil Türk toplumunun, Türkiye’de demokratik laik cumhuriyetin ilke ve devrimlerine yürekten inanan tüm insanlarsın meşalesiydi. Onun yerinin dolmayacağını düşünüyorum. Anti emperyalizm mücadelesinin önemli kilometre taşlarından biriydi.
HİKMET ÇETİNKAYA – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI
Her şey 2009 Ergenekon soruşturmasında, 85 yaşındaki bir yazarın sabaha karşı evine baskınıyla başladı. Önce kalp krizi, ardından 5 damarın değişmesi ve bunu kendine yediremeyip yaşamını yitirdi. Olayın özü bir sabaha karşı evinin basılmasıyla başlamıştır.
İlhan Selçuk demokrasi ve özgürlük peşinde koşan bir insandı. Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. Güneydoğu sorunuyla ilgili görüşleri çok açıktı. Türklerin ve Kürtlerin yüzyıllardır barış içinde yaşadığı yazılar yazdı. Demokrasiden özgürlükten yana bir yurtsever yazardı.
ALİ SİRMEN – CUMHURİYET GAZETESİ YAZARI
İlhan Selçuk Türkiye’de aydınlanmanın öncülerinden, mücadele eden insanların önde gelen insanlarından biriydi. Bunun için bütün bir ömür verdi. Hapishanelerde büyük mücadeleler yaşadı. Son olarak kendisini Ergenekon’dan gözaltına almaya çalıştılar. Bu iddialara karşı da direndi.
Bizim tanışıklığımız 40 yıldan öncesine uzanır. Ben İlhan Selçuk’u tanırdım. İlhan Selçuk bizim idol yazarlarımızdan biriydi. İlhan Selçuk 12 Mart’ta işkence görmesine rağmen bunları anlatmaktan hiç hoşlanmazdı.
İBRAHİM YILDIZ - CUMHURİYET GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ
İlhan Selçuk çok çok önemli bir gazeteci olmasının yanısıra çok da önemli bir yazar kimliği vardır. Hem gazetecilik hem de siyaset anlamında bu işlerin içinde olmuştur. Çok uzun işkenceler görmüş ancak demokrasiye olan inancını hiç kaybetmemiştir. Çok üzgünüz. O herkes için bir yol göstericiydi.
ÇGD: ÖRNEK BİR GAZETECİYDİ
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay: İlhan Selçuk Türk basının yüz akı olarak, örnek bir gazeteci olarak ve düşün adamı olarak iz bıraktı. Türkiye’deki gazetecilerin idolü olan İlhan Selçuk’u unutmayacağız.
TGC: TÜRK BASINI, TÜRKÇE USTASINI KAYBETTİ
Selçuk'u son olarak Mayıs ayı başında Cumhuriyet'in kuruluş yıl dönümünde kutlamaları dolayısıyla hastanede ziyaret ettiğini kaydeden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç: Onu, pek umutlu görmedim. Açıkçası ağlamamak için kendimi zor tuttum. Kendisiyle ilgili yaşanan süreci Silivri davaları öncesi ve sonrası diye ayırmak gerek. Selçuk, kendisine yapılan uygulamayı içine sindiremedi ve bu nedenle hayata küstüğü bir süreç yaşadı. Ama daha sonra moralinin yerine geldiği, yeniden yaşama sarıldı. Bu süreçte geçirdiği dolaşım sistemindeki rahatsızlık felç ile birleşince yaşamı çok zorlaştı. 1963 yılında Yeni Sabah gazetesinden Cumhuriyet gazetesine geçişinden bu yana Selçuk'u tanırım. Türk basını yerinin doldurulması zor bir gazeteciyi ve Türkçe ustasını kaybetti.
PARLAMENTO MUHABİRLERİ DERNEĞİ: BİR ÇINARI YİTİRDİK:
Onurlu ve dik duruşu ile meslektaşlarına örnek olan Selçuk, aynı zamanda mesleğin gelişimine de önemli katkılar yaptı. İlhan Selçuk gazeteciliğin yanı sıra bir düşünür olarak da uzun yıllar ülkesine hizmet etti. Türkiye'nin ufkunu açan sayısız makaleye imza atan Selçuk, aydınlanma devriminin yılmaz savunucuları arasında yer aldı.
MASUM TÜRKER - DSP GENEL BAŞKANI
Yaşamı boyunca, çağdaş Türkiye ideali için mücadele eden, tüm yasaklamalara ve baskılara karşı, ilkelerinden ödün vermeyen Selçuk gerçek bir gazeteciydi. Onun açtığı yol, gösterdiği direnç genç gazetecilere her zaman ışık olacaktır. Yazıları ve kitapları ile yol gösterici olan, laik, çağdaş ve sosyal hukuk devleti idealini geniş kitlelere ulaştıran Selçuk, insan haklarının da yılmaz bir savunucusuydu.
Akşam