Ilim Yayma Ödülleri 2. Kez Sahibini Bulacak

Ilki 2019 yilinda gerçeklestirilen Ilim Yayma Ödülleri'nin basvurulari 31 Temmuz'a kadar devam edecek Ilim Yayma Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Bilal Erdogan: 'Bugün Türkiye'de 2019 Aralik'taki büyüklügüyle dahi Türkiye'nin en büyük akademik ödülü. Kapsam itibariyle, ulastigi insan sayisi itibariyle, basvurularinin sayisi itibariyle, kullandigi deger algoritmasi altyapisi, dört kademeli kurullarla ilgili yapisi, hepsi göz önüne alindigi zaman gerçekten çok iddiali bir ödül töreni'

Türkiye'de bilimsel çalismalari ve arastirmalari desteklemeyi, basarinin ülke ve insanlik hizmetine sunulmasini hedefleyen ve ilki 2019 yilinda gerçeklestirilen Ilim Yayma Ödülleri 2. kez sahiplerini bulacak.

Türkiye'deki ilmi çalismalari tesvik etme gayesiyle, milli sorunlara çözüm üretebilecek imkan ve kabiliyetlerin gelistirilmesine öncü olacak evrensel nitelikteki bilimsel çalismalari gerçeklestirenlerin onurlandirildigi Ilim Yayma Ödülleri, "Büyük Ödül", "Sosyal Bilimler" ve "Mühendislik, Doga ve Saglik Bilimler" olmak üzere üç kategoride 20 Mayis'ta basvurulara açildi.

Yaklasik 4 aylik sürede 6 farkli kurul tarafindan 8 farkli asamada degerlendirilecek çalismalar içerisinden "Sosyal Bilimler" ile "Mühendislik, Doga ve Saglik Bilimleri" kategorilerinin her biri için 200 bin, "Büyük Ödül" kategorisi için 600 bin olmak üzere toplamda 1 milyon liralik para ödülü verilecek.

Bu yil Turkcell, Hayat Holding, Tosyali Holding ve MNG Sirketler Toplulugu ana sponsorlugunda Ilim Yayma Ödülleri'nin ikincisini düzenlemek için hazirliklara devam ediyor. Arastirmacilar, toplumda yaygin etki olusturanlar ile Türkiye'nin ve insanligin hayrina katki saglayan kisilerin basvurularinin alinmasi hedeflenen ödül programi öncesinde Ilim Yayma ailesi, gazetecilerle bir araya geldi.

Ilim Yayma Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Necmeddin Bilal Erdogan, akademik çalismanin, ilmin ve bilimin gelismesi için bunun arastirmacisi olan, ön safta mücadelesini veren akademisyenlerin çalisma sartlarina ve imkanlarina bagli oldugunu söyledi.

Bunun da kurumsal yapinin güçlü olmasindan geçtigine dikkati çeken Erdogan, "Diger taraftan da tesvik edilmesi, kamuoyu tarafindan bir moral desteginin sürekli olarak var olmasi gerekiyor. Dünyada insanlarin yüzde 99'unun adini bilmedigi, çalismasinin ne önem arz ettiginden haberi olmadigi insanlarin, Nobel'le 1 milyon küsur dolar ödül almasinin sebebi aslinda bu tesvik, bu moral desteginin var olmasi." dedi.

- "Ilim Yayma Vakfimizin 500'ün üzerinde akademisyen mezunu var"

Erdogan, Ilim Yayma Ödülleri'ni Türkiye'deki bir boslugu doldurmak için verdiklerini belirterek, "2019 Aralik ayinda ilkini yaptigimiz zaman 2 yillik bir çalismanin sonucunda gerçeklestirdik. Ilim Yayma Vakfi'nin, bunun öncüsü olmamizda ciddi bir avantaji var. Ilim Yayma Vakfimizin 500'ün üzerinde akademisyen mezunu var. 1973 yilindan bu yana bursla, konaklama destegiyle yurdumuzla destekledigimiz bu 500'ün üzerindeki akademisyen mezunumuzun olusturdugu bir icra kurulu marifetiyle yönetilen akademik danisma kurulumuzun sekillendirdigi, altyapi çalismalarini yaptigi bir akademik ödül töreninden bahsediyoruz. Ve bugün Türkiye'de 2019 Aralik'taki büyüklügüyle dahi Türkiye'nin en büyük akademik ödülü. Kapsam itibariyle, ulastigi insan sayisi itibariyle, basvurularinin sayisi itibariyle, kullandigi deger algoritmasi altyapisi, dört kademeli kurullarla ilgili yapisi, hepsi göz önüne alindigi zaman gerçekten çok iddiali bir ödül töreni." degerlendirmesini yapti.

Ödüllendirme sürecinin çok seffaf bir sekilde yürütüldügüne vurgu yapan Erdogan, ilk ödül sahiplerine ve ödül verilen projelere bakildigi zaman bunun anlasilacagini anlatti.

Erdogan, Türkiye'deki yaklasik 175 bin akademisyenin hedef kitleleri olduguna dikkati çekerek, akademisyenleri ödüle basvurmaya davet etti.

- "Akademisyen olanlarin biraz daha alt siralardan geldigine sahit oluyoruz"

Erdogan, söyle devam etti:

"Amacimiz, özellikle ortaokul, lise düzeyindeki çocuklarimiz, akademisyen olmaya, alim olmaya, bilim insani olmaya özensinler. 'Adama 600 bin liralik ödül verdiler. Acaba ben de bilim adami olsam notlarim iyi, çalismayi da seviyorum. Mühendis mi olsam, akademisyen mi olsam, doktor mu olsam, tipta bilim insani mi olsam', bu sorulari çocuklarin kafasina biraz düsürmek istiyoruz. Dolayisiyla amacimiz siz medya mensubu arkadaslarimizdan bu ödülün, bu ülkeye ve dünyaya daha faydali olmasi için çocuklarimizi, gençlerimizin akademik kariyerlere, bilim insani, arastirmaci olmaya özendirilmesidir. Insallah hedefi saglariz. Çünkü gerçekten Türkiye'de akademisyen namzeti olan gençler, ilk 100'den ilk 500'den ilk binden gelmiyor. Hala akademisyen olanlarin biraz daha alt siralardan geldigine sahit oluyoruz."

- "Uluslararasi bir çalismaya dönmesini çok arzuluyorum"

Ilim Yayma Cemiyeti Genel Baskani Yusuf Tülün de Ilim Yayma Cemiyeti'nin kuruldugu günden bu yana ögrencileri ve ilmi çalismalari destekledigini, Ilim Yayma Cemiyeti ve Vakfi'nin su anda 179 yurtta, 176 subede ve 95 gençlik merkezinde tüm Türkiye'den ve yurt disindan gelen gençlere barinma ve egitim imkanlari sunan bir cemiyet oldugunu kaydetti.

Akademide, ekonomide, bürokraside, siyasette, sivil toplum kuruluslarinin içinde olan birçok insanin yetismesinde Ilmi Yayma Cemiyeti'nin ev sahipligi yaptigini hatirlatan Tülün, "Bizim yetistirdigimiz insanlarin disarida basari isler yapmasindan gurur duyuyoruz. Akademi alanindaki arkadaslarimizin da verimli olmasi, bu ülkenin yürüyüsüne katki vermesini saglamak bizim için çok önemliydi. Ilkini 2 yil evvel yaptigimiz bu faaliyetin hayirli olacagini düsünüyorum. Ödül almis 3 ve ödül alacak 3 akademisyen arkadasimizin rol model olmasini diliyorum." ifadelerini kullandi.

Tülün, cemiyet olarak iyilik için bir araya geldiklerini vurgu yaparak, sözlerini, "Biz iyilik için bir araya gelmis, iyiligi hedeflemis, güzelligi olusturmak için bir araya gelmis büyüklerimizin izinden gidenler olarak istiyoruz ki, akademi dünyamiz da bu ülkede kalici basarilara imza atsinlar, durmadan çalissinlar, sorgulasinlar, cevaplandirsinlar ve ufkumuzu genisletsinler. Cumhurbaskanimizin ilk yarismadaki verdigi hedefin de bir an önce gerçeklesmesini ben de temenni ediyorum. Uluslararasi bir çalismaya dönmesini çok arzuluyorum." diye tamamladi.

- Tüm basvuralar internet üzerinden yürütülüyor

Basvuru ve ödüllendirme sürecine dair detaylara deginen Marmara Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Ilim Yayma Vakfi Akademik Danisma Kurulu Baskani Prof. Dr. Idris Sarisoy, su asamada Türkiye'de yapilan çalismalari ödüllendirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin saygin akademi ödülleri olan Ilim Yayma Ödülleri için 2 yillik bir hazirlik sürecinden sonra 2021 çalismalarina devam edildigini animsatan Sarisoy, çok seffaf bir sekilde çalistiklarini, hatta farkli kurullarda yer alan kisilerin birbirlerini tanimadigini vurguladi.

Basvuru ve diger islemlerin internet üzerinden yürütüldügünü ifade eden Prof. Dr. Idris Sarisoy, "Tüm islemlerin 'www.ilimyaymaodulleri.org' adresinden yürütüldügü basvurular, 31 Temmuz 2021 tarihine kadar devam etmektedir. Doktora unvani olanlar için, "Sosyal Bilimler" ile "Mühendislik, Doga ve Saglik Bilimleri" kategorisine dogrudan basvuru, "Büyük Ödül" kategorisinde ise akademik unvan sarti aranmaksizin aday gösterme yöntemiyle aday olunabilmektedir." diye konustu.

Programa, Anadolu Ajansi Genel Müdür Yardimcisi ve Genel Yayin Yönetmeni Yusuf Özhan'in yani sira çok sayida gazeteci, yazar ve televizyon programcisi katildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile