8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle toplumun bilinçlenmesine yönelik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, kadın ve erkeklerde kalp yapısının farklı olduğunu; kadınların daha zarif, ince damarlar ve küçük kalbe sahip olduğunu kaydetti.
Bazı kadınların çarpıntı, nefes darlığı gibi şikayetlerle sağlık kurumlarına başvuran kadınların hastalığının araştırılması sırasında mutlaka ruhsal değerlendirmelerin de yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sezgin, psikolojik pek çok sebebin bu semptomlara neden olabileceğini anlattı.
Fizyolojik nedenler yüzünden kadınlarda genç yaşlarda damar darlığı görülebildiğini dile getiren Sezgin, kadın ve erkek arasındaki bu farkın, kadının menopoz zamanı kapandığını anlattı.
Kadınların depresyona daha çok meyilli oldukları ve daha içine kapanık yapıları olduğunu savunan Sezgin, kullanılan ilaçların da farklı yan etkiler gösterebileceğini kaydederek, tedavi sırasında ayrıca değerlendirmelerin önemine vurgu yaptı.
Sigaranın kadınları çok daha fazla etkilediğini ve erken yaşta kalp krizi geçirme riskine davetiye çıkardığını dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, şunları söyledi:
"Erken yaşta kalp yetmezliği gelişme oranı daha fazla oluyor ve kadınlardaki kalp krizi daha çok ölüme yol açıyor. Bu yüzden de kadınlarımızın bunun bilincinde olup günlük sporlarını yapmaları, sigara içmemeleri ve düzenli beslenmeleri çok önemli. Sonucu ilaca bırakmamamız lazım çünkü erkek ve kadınlar arasındaki yan etkiler kadınlarda daha fazla oluyor. Bu işi ilaca bırakmadan tedavi etme yöntemi aslında birinci aşamada bunu halletmemiz lazım öbür türlü ilaç tedavisi çok yüz güldürücü olmayabiliyor."
Kadın sağlığını ruhsal anlamda en çok ilişkilerin etkilediğini de ifade eden Prof. Dr. Sezgin, şöyle devam etti:
"Kadınlar çok daha kırılgan hassas ve duygusal oldukları için ve içlerine attıkları için esasında güçlü kişiler. Kadınların manevi güçleri çok yüksek ve erkeklere göre çok daha dayanıklılar. Fakat bu içindeki birikim bize farklı şekilde polikliniğe yansıyabiliyor. Esasında bir problemi stresi var bunun çarpıntıyla ya da göğüs ağrısıyla gelebiliyor. Biraz araştırdığımızda bunun damar tıkanıklığı ya da kalple ilgili değil de psikolojik bir problem olduğunu hissedebiliyorsunuz. Hastayla konuştuğumuzda başka problemler ortaya çıkıyor. Evlendikten sonra özellikle çalışmayan kadınlar evde oturuyor. Ev işi yapmak da çok önemli ve ağır bir iş ama kendilerine pek bakmayıp kilo problemleri fazla olabiliyor ve hareketsiz bir yaşam sürüyorlar. Menopozdan sonra iyice kilo alıyorlar ve tansiyon, diyabet görülme oranları çok fazla oluyor. Diyabetli kadınlar daha riskli hastalardır erkeklere göre. O yüzden her zaman kendilerine bakmaları lazım. Farkındalığı artırmaları lazım. Düzenli doktor kontrollerine gitmeleri lazım. Tansiyonlarına bakmaları lazım. Şekerlerine bakmaları lazım. Ailede kalp hastalığı öyküsü varsa yılda en az 1 kere muayene olup kolesterol ve diğer kimyasal değerlerine bakılması gerekmektedir."
İlişkilerdeki Problemler Kadınları Kalbinden Vuruyor
Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, kadınların fizyolojik olarak kalp yapısının erkeklerden daha zarif ve hassas olduğuna dikkat çekerek, özellikle ilişkilerde yaşanan birçok psikolojik problemin kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, nefes darlığına neden olduğunu ve yapılan araştırma testlerinde mutlaka kadının ruhsal durumunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.