BÜŞRA NUR ÖZCAN - Kosova'dan tedavi için ailesiyle Bursa'ya gelen 5 yaşındaki serebral palsi (beyin felci) hastası Özer Taç, ayakta bile duramazken 3 aylık fizyoterapinin ardından desteksiz ilk adımını atarak hem ailesinin hem de sağlık çalışanlarının yüzünü güldürdü.
Memleketinde 2 yıl gördüğü tedaviden sonuç alamayan minik Özer'e, aralık ayında geldiği Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist gözetiminde çeşitli egzersizler, ergoterapi, hidroterapi ve elektroterapi uygulandı.
Kosova'da bir doktorun 'yürüyemez' dediği Özer, 3 ay süren tedavi sonrası attığı adımlarla hem büyük mutluluk yaşadı hem de annesi Gülcan ve babası Hüseyin Taç'ın yüzünü güldürdü.
Ayakta bile duramazken yardımsız yürüyebilir duruma gelen Özer, enerjisi ve yaşadığı sevinçle çevresine neşe saçıyor.
- 'Ayağa kalktı'
Fizik tedavi uzmanı doktor Koza Çubukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın hastaneye geldiğinde oturamadığını, ellerini kullanamadığını ve ayakta duramadığını söyledi.
Özer'in fiziksel hareketlerini artırmaya yönelik çeşitli tedaviler uyguladıklarını belirten Çubukçu, şöyle devam etti:
'Oturması, ellerini kullanması için tedavisini planladık. Hastaya kendi durumuna uygun tedavisini verdik. Şu an için sadece fizik tedavi uyguluyoruz. Bundan sonra gerek olduğunda ameliyat, botoks enjeksiyonu gibi seçenekleri kullanabiliriz. 5 Aralık'ta aldığımız hasta, ayağa kalktı. Henüz tedavisi sonlanmadı, şu an istediğimiz seviyede değil. Bu kadar hızlı sonuç almamız, bizim açımızdan sevindirici bir durum. Ellerini kullanması, günlük hayatını planlaması daha iyi durumda.'
Çubukçu, 'serebral palsi'nin sık görülen bir rahatsızlık olduğuna dikkati çekerek 'Hastalığın ilk 4 senesinde yakaladığımızda, alınan sonuçlardan memnunuz.' dedi.
- 'Müthiş geri dönüşler aldık'
Fizyoterapist Aslı Erdem Karadağ da duyu bütünleme odasında Özer'e özel bir fizyoterapi uyguladıklarını dile getirerek 'Hasta ilk geldiğinde destekli oturan, ayakta duramayan, yürüyemeyen bir çocuktu. Burada zamanla germe-kuvvetlendirme, denge-koordinasyon egzersizleri, ergoterapi, hiroterapi, elektroterapi, yürüme robotu ve ortez uygulamaları yaptık. Şu an bağımsız yürüyebiliyor.' diye konuştu.
Karadağ, istedikleri seviyede ulaşmasa da hastanın zamanla daha iyi noktalara geleceğinden umutlu olduklarını ifade ederek şunları söyledi:
'Hafta içi her gün fizyoterapisini aldı, hafta sonu da aile bilgilendirmeleriyle annesiyle yoğun bir şekilde çalışmaya devam etti. Fizyoterapi çalışmaları, çok eğlenceli geçti. Hasta, çok dışa dönük ve mental olarak gayet iyi durumda. Kosovalı oluşundan gelen lisan farklılıklarıyla gayet eğlenceli ve güzel geçti. Kısa sürede desteksiz yürüyebilir hale gelmesi, müthiş bir manevi tatmin bizim için. Çok mutlu olduk onun adına. Daha önce hiç fizik tedavi almamış, ilk kez burada alıyor ve müthiş geri dönüşler aldık. Çok güzel bir tedavi süreci oldu bizim için. Bundan sonra aile bilgilendirme ve eğitimlerimiz, devam edecek. İlerlemesi gereken yerler var.'
- 'Özer, çok mutlu'
Baba Hüseyin Taç, oğlunun Kosova'da 2 yıl tedavi gördüğünü fakat hiç sonuç alamadıklarını anlattı.
Bunun üzerine Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç'ün yanına gittiğini, Türkiye'de tedavi görmek istediklerini söylediğini aktaran Taç, 'Bütüç, Ankara ile konuştu. Bize 'Türkiye'nin hangi şehrine gitmek istiyorsunuz' diye sordular. Biz de en iyi şehri Bursa'yı seçtik ve Ayten Bozkaya Hastanesi'ne geldik. Çocuğumuz Kosova'da hiç yürüyememişti. Burada çok başarılı oldu ve kısa süre içinde ayağa kalktı. Sağolsunlar, var olsunlar.' dedi.
Aralık ayından beri hastanede kaldıklarına işaret eden Taç, şunları kaydetti:
'Gelmeden önce Kosova'da doktorlara gittik. Biri 'Özer yürümez' dedi. Diğeri 'Yürür' dedi ama tedavi çok az başarılı oldu, 2 yılda. Özer'in elinde çok az hareket vardı. Burada konuşması, yürümesi, her şeyi çok güzel oldu ve Özer, yürümeye başladı. Buraya gelmeden önce de konuşuyordu ama bu kadar değildi. Buraya geldiğinden beri çok daha iyi konuşuyor. Annesi burada yanında kalacak ve tedavi, 2-2,5 ay sonra bitince Kosova'ya dönecekler. Orada da tedaviye devam edeceğiz. Özer, çok mutlu.'
İlk Adımını 5 Yaşında Attı
Tedavi amacıyla ailesiyle Kosova'dan Bursa'ya gelen 'serebral palsi' hastalığı nedeniyle konuşamayan, el ve ayaklarını kullanamayan 5 yaşındaki Özer, 3 ay süren fizyoterapinin ardından desteksiz adım atmaya başladı Ayakta bile duramazken yardımsız yürümeye ve konuşmaya başlayan Özer, enerjisi ve yaşadığı sevinçle ailesine ve çevresine neşe saçıyor Baba Taç: 'Gelmeden önce Kosova'da doktorlara gittik. Biri 'Özer yürümez' dedi. Diğeri 'Yürür' dedi ama tedavi çok az başarılı oldu. Burada konuşması, yürümesi, her şeyi çok güzel oldu ve Özer, yürümeye başladı'