Ilk Iki Sürgünde En Yüksek Yas Çay Alimini Gerçeklestiren ÇAYKUR Rekor Hedefliyor

En fazla çay alimini 1999'da gerçeklestiren ÇAYKUR, 2021 alim kampanyasi sonunda bu rakamin üzerine çikmayi hedefliyor ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim: 'En yüksek çay alma ile degil satis hedefi de yakalayabilirsek o zaman mutlu olacagiz. Ne kadar kuru çay satabilirsek karsiliginda önümüzdeki yil üreticiden o kadar çay alacagiz anlamina geliyor' 'Gerçekçi bir satisla 152 bin ton kuru çay satisi yapmis olacagiz. Bu da tarihin yine en yüksek kuru çay satisi olacak'

MUHITTIN SANDIKÇI - Tarihinde en fazla çay alimini 800 bin 143 tonla 1999'da gerçeklestiren ÇAYKUR, 2021 alim kampanyasi sonunda bu rakami geçmeyi planliyor

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, AA muhabirine, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yaklasik 204 bin ailenin yas çay tarimi yaptigini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde üreticinin yeniden bahçeye girdigini belirten Alim, üreticilerin kendi hasatlarini yapmasinin çay bahçelerini disipline ettigini, çayin kalitesini artirdigini, yurt disina çikan yabanci isçi maliyetinin üreticinin cebinde kaldigini ve ülke ekonomisine kazandirildigini ifade etti.

Yas çay alimlarinin 1980'li yillardan sonra ÇAYKUR ve özel sektör ile birlikte yürütüldügünü vurgulayan Alim, söyle konustu:

"Ancak özel sektörün bu yil çay aliminda nazlanmasi, geriden gitmesi nedeniyle eski yillara oranla yas çay aliminda yüksek rakamlara ulastik. Sosyal devlet ilkesinden yola çikarak üretici menfaatini düsündügümüz, üreticiyi magdur etmemek için 'Çayin bize gelen kisminin tamamini aldik.' desek yeridir. Maliye Bakanliginin, aldigin ile sattigin dengesi noktasinda en çok alabilecegimiz yas çay yillik 600-650 bin tondur. Biz ilk iki sürgünde 611 bin tonu geçtik. Üçüncü sürgün ile birlikte 800 bini geçecektir bu gidisle. Insallah kuru çay satislarimiz da buna paralel olarak artar."

Alim, 611 bin 17 ton yas çayin Kurumun kurulusundan bu yana ilk iki sürgünde aldiklari en yüksek miktar olduguna isaret etti.

ÇAYKUR'un en fazla yas çay alimini 800 bin 143 tonla 1999'da gerçeklestirdigini, alimlara bakildiginda bu rakamin asilacagini belirten Alim, sunlari söyledi:

"En yüksek çay alma ile degil, satis hedefi de yakalayabilirsek o zaman mutlu olacagiz. Ne kadar kuru çay satabilirsek karsiliginda önümüzdeki yil üreticiden o kadar çay alacagiz anlamina geliyor. Bizim düsüncemiz, niyetimiz bu. Tasnifli dökme çay satislarimiz bazi yerlerde ucuz satildigi gerekçesiyle elestiriliyor. Maliyetin altinda çay satma sansimiz kesinlikle yok. Bu yil 4-5 firmaya 20 bin ton civarinda tasnifli açik dökme kuru çay satisi yaptik. Buradaki amacimiz depolari bosaltarak, depolarda bekleyecek çayi bir an önce ekonomiye kazandirip, dönüsümü saglayip, yerine üreticiden daha fazla çay alabilmek maksadiyla bunu yaptik."

- Kuru çay satisi artti

Alim, Dogu Karadeniz'de 46 fabrikayla Türk çay sektörüne hizmet veren ÇAYKUR'un yeni pazarlar olusturdugunu, özel sektöre çay vererek onlarin pazarinda yer edindigini ifade etti.

ÇAYKUR'un her alanda seffaf bir sekilde alim satim yaptigini kaydeden Alim, "Bu sezon bizim paketli çay satisimiz 132 bin tondur. Bizim yillik satislarimiz ortalama 115-120 bin tondur. Yillik en yüksek satisimiz 125 bin tondur ama 132 bin ton paketli çay satmis olacagiz. 20 bin tonun üzerinde tasnifli çay satmis olacagiz. Burada da hedefimizin üzerinde gerçekçi bir satisla çikmis olacagiz. Gerçekçi bir satisla 152 bin ton kuru çay satisi yapmis olacagiz. Bu da tarihin yine en yüksek kuru çay satisi olacak." diye konustu.

Alim, bunun yaninda farkli girisimleri oldugunu dile getirerek, "Bu yil, gelecek yil farkli ürünler çikararak daha farkli yerlere gelmek için gayret gösteriyoruz." dedi.

Özel sektörün ÇAYKUR çayi kullanmasinin kurumun pazarini genislettigini anlatan Alim, "Özel sektöre verdigimiz 20 bin ton ile pazarlardaki damak tadini degistirmis oluyoruz. Her ne kadar çayin adi farkli olsa da bir anlamda damak tadi degisimi ile yeni pazar olusturuyoruz. Giremedigimiz pazarlara giriyoruz. Oradaki damak tadi degisecek ve ÇAYKUR çayi kullanilmaya devam edilecek." ifadesini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile