'İlk İşim Girişim' Ödülleri Sahiplerini Buldu

'İlk İşim Girişim' Ödülleri Sahiplerini Buldu

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Çalık Holding işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada dereceye giren ilk üç girişimci 1 milyon TL’ye kadar yatırım desteği almaya hak kazandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Çalık Holding işbirliği ile düzenlenen “İlk İşim Girişim Yeni ve Gelişen Teknolojiler Proje Pazarı”nda dereceye girenler belli oldu. 42 şehir, 67 üniversite, 2 kurum ve 30 firma olmak üzere toplam 261 projenin mücadele ettiği ‘İlk İşim Girişim’ de dereceye giren projeler 1 milyon liraya kadar destek almaya hak kazandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Çalık Holding işbirliği ile bu yıl 2’ncisi düzenlenen ‘İlk İşim Girişim Yeni ve Gelişen Teknolojiler Proje Pazarı’ etkinliğinin final programı ve ödül töreni YTÜ Davutpaşa Kampüsü tarihi Otağ-ı Hümayun binası ve Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“AR-GE ÜNİVERSİTESİ SIRALAMASINDA İLK 10’A GİRMEK YENİ HEDEFİMİZ”

Final programının açılışında konuşan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, üniversite olarak Ar-Ge üniversitesi olma noktasında bir arama konferansı düzenlediklerini ve hedeflerini bu yönde belirlediklerini söyledi.

Rektör Yüksek, bugün düzenlenen ‘İlk İşim Girişim Yeni ve Gelişen Teknolojiler Proje Pazarı’ ile birlikte YTÜ’nün Ar-Ge ve İnovasyon üniversitesi olma noktasında geldiği aşamayı gösterdiğini vurguladı.

YTÜ’nün ‘Girişimci Üniversite’ sıralamasında 23.’lükten son yıllarda yaptığı çalışmalarla 11’inciliğe kadar yükseldiğini dile getiren Rektör Yüksek, önümüzdeki yıl için ilk 10 hedefinin belirlendiğini belirtti.

21. yüzyılın üniversite anlayışında Ar-Ge, inovasyon ve ürün odaklı çalışma olduğunu söyleyen Rektör Yüksek, “Türkiye bu anlayışa son 15 yılda girdi. Daha önce eğitim-öğretim ve daha sonra gider piyasada öğrenir şeklinde bir anlayış varken, artık dünya üniversitelerinde olduğu gibi proje odaklı, projelerin ürüne dönüşmesi odaklı bir çalışma sistemi mevcut” dedi.

“SANAYİNİN GÜÇLENMESİ AR-GE VE İNOVASYONA YAPTIĞI YATIRIMA BAĞLI”

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefi olduğunu söyleyen Rektör Yüksek şöyle konuştu:

“Bu hedefe ulaşmak için gerekli olan, temel bilgi birikime, Ar-Ge ve inovasyon anlayışına sahip, finans kaynaklarını iyi yöneten bir ekip olması gerekiyor.”

İlk İşim Girişim Yeni ve Gelişen Teknolojiler Proje Pazarı etkinliğinin üniversite, sanayi, devlet işbirliği adına önemli bir örnek olduğunu kaydeden Rektör Yüksek, uzun vadede sanayinin güçlenmesi ve dünyada etkin olmasının bu ve benzeri etkinliğe vereceği destekten geçtiğini sözlerine ekledi.

“GÜÇLÜ EKONOMİ, GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİN OLUŞTURULMASINA BAĞLI”

YTÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kaya, dünyada girişimcilik eko sisteminin oluşturulmasının güçlü bir ekonomiye sahip olmak için önemli olduğunu dile getirdi. İnovasyonla desteklenen girişimcilerin yarattığı firmaların değeri bazı zaman ülkelerin ortaya koyduğu GSMH’dan bile fazla olabildiğini vurgulayan Kaya şunları söyledi:

“Girişimci ruhuna sahip gençlerin önünü açmak ve gerekli olan yatırım imkanlarına kavuşturulması güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik güce sahip olmak çok kritik öneme sahiptir. Bu doğrultuda ülkemizin daha rekabetçi bir yapıya sahip olması için YTÜ olarak bizde üzerimize düşeni yapıyor ve girişimci öğrenci ve akademisyenlere her türlü imkânı sağlıyoruz.”

Çalık Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Galip Tözge ise, Türkiye’de önemli bir girişimcilik potansiyeli olduğunu ve bu potansiyelin kalkınmak, bilgi ve refah toplumu olabilmek adına mutlaka değerlendirilmesi, desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.



Girişimcilik toplumsal refahın oluşturulmasında ve tabana yayılmasında en etkin rol oynayacak mekanizmalardan bir tanesi olduğunu aktaran Tözge, “21’inci yüzyıl bilgi çağı olduğu kadar aynı zamanda artık bir girişimcilik çağıdır. Aslında bu iki olgu da birbirini destekliyor ve besliyor. Bilişim teknolojilerinin gelişmesi ve dünyada yaşanan dijital dönüşüm bilginin tabana yaygın hale gelmesi hiçbir dönemde olmadığı kadar bireysel girişimciliğin önünü açmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Tözge, İlk İşim Girişim Yeni ve Gelişen Teknolojiler Proje Pazarı yarışmasıyla yeni fikri olan gençlerin gerekli maddi ve manevi kaynaklarla buluşturmak, girişimcilik eko sisteminin gelişmesine katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

“67 ÜNİVERSİTE, 2 KURUM VE 30 FİRMADAN 262 GİRİŞİMCİ MÜCADELE ETTİ”

Konuşmaların ardından finale kalan projelerin sahipleri jüri üyelerinin önünde sunumlarını gerçekleştirdi. Jürinin değerlendirmesi sonucu ilk üçe giren projeler düzenlenen tören ile ödüllerini aldı.

Bu yıl ikinci kez düzenlenen ‘İlk İşim Girişim Yeni ve Gelişen Teknolojiler Proje Pazarı’na katılımı artırmak için bu sene 5 şehir, 6 kampüste tanıtım toplantıları ve seminerler düzenlendi.

Geçtiğimiz yıl 220 projenin katıldığı İlk İşim Girişim’e bu sene 42 farklı şehirden, 67 farklı üniversiteden, 2 kurum, 30 firma olmak üzere toplam 261 proje yarıştı. İlk aşamada seçkin bir jüri tarafından ilk 20 proje, ikinci aşamada ise ilk 10 proje seçildi. Final programında son sunumların yapılmasının ardından jürinin değerlendirmesi sonucunda dereceye giren projelere Aktif Bank aracılığıyla Çalık Holding tarafından 1 milyon TL’ye kadar yatırım imkanı sağlanabilecek. Ayrıca 1’inci olan girişimciye YTÜ Teknopark Kuluçka Merkezi’nde 1 yıl boyunca ücretsiz ofis, altyapı imkanları ve mentölük sağlanacak.

Jürinin değerlendirmesi sonucu dereceye giren projeler ise şöyle; 1 - “Akıllı Grafen Biyosensör” - YTÜ - Miray Tayfun, 2 - Taşınabilir Fosfatemi ve Üremi Tanı ve Takip Cihazı - YTÜ - Özlem Tavukçoğlu, 3- Hemen Görüş - Türkiye’nin Online Hastanesi - Imona Tech LTD - Bahadır Ödevci.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile