Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Hubble uzay teleskobu, NGC 4634 galaksisinin bütününün net bir görüntüsünü elde etmeyi başardı.
NASA'daki bilimadamları, NGC 4634'ün teleskop tarafından çekilen yuvarlak görüntüsünün, yakınındaki galaksilerle arasındaki sürekli etkileşim nedeniyle hafif yamuk gözüktüğünü ve hatlarının toz şeritleri ve parlak nebulalarla belirginleştiğini açıkladı.
Görüntülerde NGC 4634'ün tamamının ve galaksiye ait ışık halkasının etrafındaki dağılmış kısımlarının, parlak pembe nebulalarla kaplı olduğunun görüldüğünü kaydeden uzmanlar, bu gaz bulutlarının Samanyolu'ndaki Orion Nebulası'na benzer şekilde, yavaş yavaş yıldızların etrafını sardığına işaret etti.
Uzmanlar görüntülerde yer alan tüm galaksi çevresine yayılmış durumdaki parlak ipliksi şekillerin, yıldızlardan çıkan ışığın uzaydaki toz bulutlarınca engellenmesi sonucu oluştuğunu belirtti.
Yıldızlardan gelen güçlü radyasyon, gazları florasan lambalara benzeyen bir etkiyle harekete geçirerek parlaklaştırıyor. Çok sayıdaki bu çeşit yıldız oluşum bölgeleri kütle çekim etkileşimlerinin ölçümünde bir çeşit sayaç görevi görüyor.
Hubble teleskobunun çektiği görüntü, Geniş Alan ve Gezegen Kamerası 2 ile Hubble teleskobuna ait Gelişmiş İnceleme Kamerası'ndan çıkan gözle görülen ışığın pozlamalarının birleştirilmesiyle elde edildi.
NGC 4634, dünyadan yaklaşık 70 milyon ışık yılı uzaktaki, etkileşim içindeki galaksi çiftlerinden biri olan Berenices'in Saçı takımyıldızının içinde yer alıyor.
Yıldızlar arasındaki hidrojen, helyum ve diğer iyonize olmuş gazların oluşturduğu toz bulutlarına nebula adı veriliyor.
İlk kez bu kadar net görüntülendi
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'na ait Hubble uzay teleskobu, NGC 4634 galaksisinin net görüntüsünü elde etti. Yıldızlardan gelen güçlü radyasyon, gazları florasan lambalara benzeyen bir etkiyle harekete geçirerek parlaklaştırıyor.