Ilk Kez Misirlilar Tarafindan Uygulanan Bu Sanat Yeniden Gün Yüzüne Çikiyor

Ilk Kez Misirlilar Tarafindan Uygulanan Bu Sanat Yeniden Gün Yüzüne Çikiyor

Unutulmaya yüz tutmus sanat dallarini yeniden gün yüzüne çikartan KO-MEK, binlerce yillik marküteri sanati için yeni ustalar yetistiriyor. Hiçbir katki maddesi ve boya kullanilmadan yapilan bu ahsap sanat, ilk kez Misirlilar tarafindan uygulandi.

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Meslek ve Sanat Egitimi Kurslari (KO-MEK), unutulmaya yüz tutmus binlerce yillik kültürel miraslari yeniden gün yüzüne çikartacak ve gelecek nesillere aktaracak ustalar yetistiriyor. Bu çerçevede KO-MEK, marküteri sanatini gelecege tasiyacak ustalar yetistiriyor. Oldukça zahmetli ve vakit isteyen marküteri sanatin yeniden hak ettigi degeri kazanmasini amaçlayan KO-MEK, Ilimtepe Kurs Merkezinde açmis oldugu kursla egitimlere basladi.

Günümüzde maliyeti oldukça yüksek olan marküteri sanatinin yapimi saray restoreleri gibi mekanlarda uygulaniyor.

Genelde sandik, yemek odasi, yatak odasi, sehpalar üzerinde uygulanan ahsap tekniklerinden biri olan ve simdiye kadar Kocaeli’de hiçbir camide uygulanmayan marküteri sanatini Adil Fikret Togaç, Ilimtepe Merkez Camii’nin kolonlarinda uygulayarak bir ilki gerçeklestirdi. Marküteri sanatinin bir saray sanati oldugunu ifade eden Adil Fikret Togaç, “Islami motifler üzerine islenen bu kaplamalarda yaklasik 4 bin parça kullaniliyor. birçok asamadan geçen bu sanat eserini ilk kez Ilimtepe Merkez Camiinde kullanarak bir ilki gerçeklestirmis olduk” dedi.



“53 yasinda yeni bir meslek sahibi oldum”

Marküteri sanati kursuna katilan Ilimtepe KO-MEK kursiyerleri, binlerce parçayi bir araya getirerek birbirinden özel sanat eserleri olusturmak için çalisiyor. Marküteri sanatini ögrenmeye çalisan kursiyer Yilmaz Yilmaz, “Bu sanati ilk kez Ilimtepe Merkez Camii’nde gördüm. Zor bir sanat ama isi uzmanindan ögrenmek gerekir. Burada ögrendiklerimle Edirnekari diye tanimladigimiz bir eser yapiyorum. Bizim için çok güzel bir egitim oluyor. Ben 53 yasindan sonra KO-MEK sayesinde yeni bir meslek sahibi oldum. Herkes de buraya gelerek ilgi duydugu meslekte egitim alabilir” diye konustu.



Ilk kez Misirlilar tarafindan uygulandi

Marküteri, muhtelif renklerden olusan ahsap ve ahsap kaplamalarin el ustaligi sayesinde aletlerle kesilerek hiçbir katki maddesi ve boya kullanilmadan yapilan ahsap oyma sanati olarak biliniyor. Marküteri sanati tarih dönemlerinde ilk kez Misirlilar tarafindan uygulandi. Marküteri sanati 20. yüzyila gelindiginde duraklamaya girdi. Osmanli’da bu sanat Fatih Sultan Mehmet zamaninda icra edilerek bazi saray ve kasirlarda zamanin ustalari tarafindan uygulandi. Fatih Sultan Mehmet Han tarafindan önemsenerek gelistirilen bu sanat, zaman geçtikçe unutulmaya yüz tutmus ve çok azalan sanatlar arasina girdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile