'Ilk Konutunu Alana Tapu Harci Ve KDV Destegi Verilsin'

'Ilk Konutunu Alana Tapu Harci Ve KDV Destegi Verilsin'

Fahis kira artislarinin önüne geçmek için önerilerde bulunan ITO Baskani Sekib Avdagiç, “ Ilk konutunu alana tapu harci ve KDV destegi verilsin” dedi.



Son dönemlerde konut fiyatlarindaki artislarin önlenebilmesi tavsiyelerde bulunan Istanbul Ticaret Odasi Baskani (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, “Konut sahipliligini artirarak kira artislarini dengelemek için 2 önerimiz var. Sadece 150 metrekareye kadar ilk kez konut alacaklardan tapu harci olan yüzde 2’yi devlet, 6 ay ya da 1 yil süreyle almayabilir. Ayrica yine 150 metrekare ile sinirli olmak üzere yüzde 18 KDV’ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1’e düsürülebilir” ifadelerini kullandi.

Avdagiç, Türkiye’nin yilda 750 bin yeni konuta ihtiyaci oldugunu belirterek, “Konut sahipliligini artirarak kira artislarini dengelemek için 2 önerimiz var. Sadece 150 metrekareye kadar ilk kez konut alacaklardan tapu harci olan yüzde 2’yi devlet, 6 ay ya da 1 yil süreyle almayabilir. Ayrica yine 150 metrekare ile sinirli olmak üzere yüzde 18 KDV’ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1’e düsürülebilir” dedi.



Avdagiç, yaptigi yazili açiklamada, son dönemde yasanan kira artislarina deginerek, “Bu artis maalesef çözümü zor bir noktaya geldi. Sebebi de su. 2 milyon lira ile konut almaya kalktiginizda o konutun kirasini, mevduat getirisiyle kiyaslayinca arada büyük bir fark var. Bu sebeple vatandasa bir takim tesvikler verilmesinin katkisi olacagi görüsündeyiz” diye konustu.



Türkiye’nin konut ihtiyacinda mevcut konut stoklari ve ikinci el satislarla bugünlere gelindigini belirten Sekib Avdagiç, “Sadece birkaç tane parametre söyleyeyim. Her yil yaklasik 550 bin evlilik gerçeklesiyor. Ayrica göç, deprem gerçegi, yenilemelerle beraber her yil 750 bin konutun ülkemizde yapilmasi lazim. Sadece Istanbul’da her yil 110-120 bin konut ihtiyaci var. Istanbul’da satislar düstü. Bunun yaninda özellikle de pandemi ile birlikte tedarik zincirinde yasanan zorluklarla birlikte insaatta girdi maliyetleri ciddi ölçüde artti” bilgisini verdi.

“Satislarin artmasiyla stoklar bitecek ve yeni projeler baslayacak”

Devletin alacagi tedbirler konusunda yeni konut sahiplilik oraninin artacagini vurgulayan Avdagiç, “Alinacak tedbirlerle kiraya talep azalacagi için böylelikle kira artislari da yavaslayacaktir. Satislarin artmasiyla birlikte yarim kalan projeler tamamlanacak ve hareketlilik olacaktir piyasada. Bu arada duran projelerin çalismasiyla birlikte istihdam artacak, stoklar bitecek ve yeni projeler baslayacak” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile