Sektörün uzman ihtiyacını karşılamak, bu konuda kariyer yapmak ve uzmanlaşmak isteyen öğrencilere yönelik olarak düzenlenen ‘Siber Güvenlik Kampı’, 31 Temmuz’da başladı.
SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ile ADEO Bilişim ve Danışmanlık firmasıyla ortaklaşa düzenlenen kamp, fakültenin Siber Güvenlik Laboratuvarında gerçekleştiriliyor. Bugün sona erecek olan kampta öğrenciler, bilişim suçları işleyen kötü niyetli bilgisayar korsanlarının teknik ve yöntemlerini öğrenme, bunlara karşı önlem alma ve saldırıları ortadan kaldırma konularında uzmanlaşma fırsatını yakaladılar.
“Saldırıları aydınlatabilecek insanları yetiştirmeye çalışıyoruz"
Günümüzde siber saldırıların artık basit siber çete işlerinden çok, ulusal güvenliği etkileyecek noktaya gelmiş durumda olduğunu ve bu konuda saldırıları aydınlatabilecek kişiler yetiştirdiklerini ifade eden ADEO Bilişim Danışmanlık firmasında Adli Bilişim Olay Müdahalesi Ekip Lideri ve DFIR Birim Yöneticisi Gökmen Güreşçi, siber saldırıların öneminin artmakta olduğunu vurgulayarak, “Dersimizin içeriği, kampımızın içeriği şöyle; günümüzde siber saldırıların önemi artmakta. Siber saldırılar eskisine göre çok daha ciddi noktalara gelmiş durumda. İnsan hayatını çok ciddi şekilde etkiler noktalarda. Bu konuda artık bu noktaları incelerken sadece teknik bilgi değil aynı zamanda, politik ve ekonomik bilgilerde bu analizi gerçekleştirirken gerekiyor. Biz bu kamp süresince arkadaşlara teknik analizleri nasıl yapabileceğini, siber saldırıyı nasıl aydınlatabileceğini, nerelerde bulgular bulup delillendirebileceklerini bunun üzerine bilgiler anlatıyoruz. Aynı zamanda karşı sınıfta saldırı tarafını arkadaşlarımız öğrenirken, bizim sınıfımızda da savunma tarafını öğreniyorlar. Çünkü eğer siz savunma tarafında bunu fark etmezseniz, saldırı olmadığını düşünebilirsiniz fakat saldırı altında olabilirsiniz. Biz bunu biraz daha görülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz aslında. Biraz daha farkında olup saldırıları aydınlatabilecek insanları yetiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü günümüzde siber saldırılar artık sadece basit siber çete işlerinden çok, artık ulusal güvenliği etkileyecek noktaya gelmiş durumda” dedi.
“Beyaz şapkalı hacker yetiştiriyoruz”
ADEO Bilişim Danışmanlık firmasında Güvenlik Birim Yöneticisi Eyüp Çelik ise, siber güvenlik farkındalığını artırmak adına böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Çelik, hackerların beyaz ve siyah şapkalı iki bölüme ayrıldığını, kampta beyaz şapkalı hackerlar yetiştirildiğini belirterek, “Bugün Sakarya Üniversitesi işbirliği ile siber güvenlik farkındalığını artırmak ve bu tarafta kalifiye personel ihtiyacını karşılamak adına arkadaşlarla birlikte bir çalışma yaptık. 5-6 günlük bir eğitim süreci oluyor. Burada arkadaşlarımızı yetiştiriyoruz, yetiştirdiğimiz arkadaşları iş hayatına kazandırmaya çalışıyoruz. Siber güvenlik uzmanlarını yetiştirip hem sektöre katkı sağlamak hem kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlar için hackerlar yetiştirip ve bu hackerlar ile sistemin güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bugünkü eğitimimizin içeriği de bu aslında, her gün değişen eğitmenlerimizle, bu konuda uzman olan arkadaşlarımız ile birlikte 6 günlük bir kamp başlattık. Günün sonunda başarılı olan arkadaşlarımız bizim için bir kalifiye personel olacak. Biz bunları kendimizde ve diğer özel kuruluşlarda değerlendirip onlarında çalışma hayatına katılması ve bu alanda ilerlemelerini sağlayacağız. Hackerlar bizim için iki bölüme ayrılıyor. Siyah şapkalılar genelde sistemlere zarar veren, kamu kurumları ve özel kuruluşlara zarar veren kişilerden oluşuyor, biz bunu istemiyoruz. Beyaz şapkalı hacker yetiştiriyoruz, beyaz şapkalı hackerda genelde bir hackerın bütün becerilerine sahip oluyor bu eğitimler ile bir hackerın düşünce açısından saldırırken kullanacağı araçlara kadar hepsini gösteriyoruz, anlatıyor ve uygulamalarını yapıyoruz. Burada da biz hackerları yetiştirip gerek kuruluşlara saldıran kişi ve diğer saldırı gruplarını devlet tarafından desteklenen diğer ülkelerde, bunlara karşı hem ülkemizin güvenliğini sağlamak hem de kuruluşların güvenliğini sağlamak üzere yetiştiriyoruz" diye konuştu.
“Siber güvenlikle alakalı bir farkındalık oluşmaya başladı”
SAÜ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Özçelik, Sakarya Üniversitesi’nce her yıl düzenlenen eğitimler, konferanslar, kamplar ve etkinlikler ile öğrencilerde bu konuya olan farkındalık ve ilginin günden güne arttığını ifade ederek, “Sakarya Üniversitesi siber güvenlik alanı 2014 yılında bir tematik alan olarak belirdi. Ve buna bağlı olarak da bir stratejik plan tanımladı. Stratejik planın içerisinde; yüksek lisans programının oluşturulması, açılması, şuanda içerisinde bulunmuş olduğumuz laboratuvarın açılması ve arkasından siber güvenlik öğrenci topluluğunun kurulması gibi böyle süreçleri icra ettik. Bu süreçlerin içerisinde yani verilen eğitimler, yüksek lisans programı içerisinde verilen dersler ve tanımlanan, düzenlenen etkinliklerin sonucunda aslında burada ciddi anlamda bir meyve olmaya başladı.
Siber güvenlikle alakalı bir farkındalık oluşmaya başladı.
Bazı öğrencilerin yetiştirilmesi gibi uzmanlıklar oluşmaya başladı.
Bu sektörün dikkatini çekti ve biz şuanda İstanbul ve Ankara merkezli 4 tane siber güvenlik firmasını Sakarya Teknokent’e getirdik. Çünkü burada şuanda belli noktalarda yetişmiş olan siber güvenlik ile alakalı kişiler, öğrenciler var. Saldırı ile alakalı üç tane aslında kamp düzenledik önceden. Burada öğrenciler, katılımcılar yetiştirdik” şeklinde konuştu.
“Siber güvenlik uzmanları SAÜ’de yetişiyor”
Hem siber saldırı, hem de siber savunma olarak tanımlanan iki ayrı kategoride kamp düzenlediklerini aktaran Doç. Dr. Özçelik, "ADEO ile beraber bu sürece başladığımız zaman daha önceki düzenlemiş olduğumuz kamplardan farklı olarak hem siber saldırı tarafında, beyaz şapkalı hacker tarafında olduğu gibi, savunma tarafına da ağırlık vermek istedik. Ve bu konuda bu kampı düzenlemeye karar verdik. Hem siber saldırı, hem de siber savunma olarak tanımladığımız iki ayrı kategoride burada şuanda kamp düzenleniyor. Savunma tarafındaki kampta; adli bilişim dediğimiz, olay müdahale, dosya sistemi-bellek analizi, zararlı yazılım analizi, tehdit aracılığı diye tanımladığımız aslında konular ile alakalı bilgiler aktarılıyor. Bu konuların savunma alanına katkısı ise şuanda güncel birçok siber saldırı söz konusu. İşte bu siber saldırıların, bu kavramlar kullanılarak nasıl tespit edilebileceği, bunların analizi ve bu siber saldırılara karşı nasıl savunma yöntemleri geliştirilebileceği yöntemleri ile alakalı konuları anlatmaya çalışıyoruz, çalışılıyor” diye konuştu.
“Öğrencilerden kampa yoğun ilgi”
Öte yandan, bin adayın üzerinde kampa katılım başvurusu gerçekleştirildi.
Bu başvurular sonrasında; başvurusu kabul edilen adaylar, saldırı ve savunma konularının bilgilerini içeren ön eleme sınavına tabi tutuldu. Ön eleme sınavını geçerek başarılı olan 45 aday kampa katılmaya hak kazandı. Kampın bitiminde ise katılımcılara, katılım belgeleri verilecek.
İlk Siber Savunma Kampı SAÜ'de
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve ADEO firması işbirliği düzenlenen Siber Güvenlik Kampı’nda hem siber saldırı hem de siber savunma alanında Siber Güvenlik Uzmanları yetiştiriliyor. Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Özçelik, “Hackerlar bizim için iki bölüme ayrılıyor. Siyah şapkalılar genelde sistemlere zarar veren, kamu kurumları ve özel kuruluşlara zarar veren kişilerden oluşuyor, biz bunu istemiyoruz. Beyaz şapkalı hacker yetiştiriyoruz” dedi.