Ilk Türk Kadin Hükümdari Anlatan 'Tomris' Filmi Yarin Vizyona Girecek

Almira Tursyn: '(Tomris Hatun) Bu karakteri canlandirmak için çagirildigimda nasil bir karakter oldugunu bilerek gittim. Tabii ki benim için çok zordu. Tomris Hatun'da kendim için kesfettigim çok özellik vardi. Onun tarihte biraktigi izleri kendime katmis oldum' 'Ortak bir tarihimiz oldugu için filme Türkiye'den de ilgi duyulacaktir. Benim sosyal medya hesaplarima Türk halkindan çok sayida mesaj geldi. Vizyon tarihini soran çok oldu' Yönetmen Akan Satayev: 'Tomris Hatun ortak tarihimizde bizi gururlandiran bir karakter. Türkiye'de de büyük ilgi görecegini düsünüyorum'

Adini tarih sayfalarina yazdiran ilk Türk kadin hükümdar Tomris Hatun'un hayatini beyaz perdeye tasiyan "Tomris" filmi, 3 Eylül'de izleyiciyle bulusacak.

Dönemin güçlü devletlerinden Pers Imparatorlugu'nu yenerek büyük basari elde eden, Iskit-Saka Türklerinin Baskomutani Tomris Hatun'un hayati, Antik Yunan tarihçi ve yazar Herodot'un verdigi bilgilerden yararlanilarak beyaz perdeye aktarildi.

Yönetmenligini Akan Satayev'in üstlendigi filmde, basrolleri Almira Tursyn, Adil Akhmetov ve Erkebulan Dairov paylasti.

- "Ortak bir tarihimiz oldugu için filme Türkiye'den de ilgi duyulacaktir"

Yapimda Tomris Hatun karakterini canlandiran Almira Tursyn, AA muhabirine yaptigi açiklamada, psikolog oldugunu belirterek, ilk oyunculuk deneyiminin hakkini vermek için çesitli egitimler aldigini söyledi.

Tursyn, Tomris Hatun'u tarihi bir karakter olarak bildigini ve okul yillarinda hayatini okudugunu vurgulayarak, "Bu karakteri canlandirmak için çagirildigimda, nasil bir karakter oldugunu bilerek gittim. Tabii ki benim için çok zordu. Tomris Hatun'da kendim için kesfettigim çok özellik vardi. Onun tarihte biraktigi izleri kendime katmis oldum." ifadelerini kullandi.

Filmin Kazakistan'da büyük ilgi gördügüne dikkati çeken Tursyn, Türkiye'deki sinemaseverlerin de ilgi gösterecegini düsündügünü ifade etti. Almyra Tursyn, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ortak bir tarihimiz oldugu için filme Türkiye'den de ilgi duyulacaktir. Benim sosyal medya hesaplarima Türk halkindan çok sayida mesaj geldi. Vizyon tarihini soran çok oldu. Çekimler sirasinda zorlandigim anlar oldu. Hava degisimleri çok etkiledi. Ekip çalismasi oldugu için zorluklari asarak bu filmi ortaya çikardik."

Genç oyuncu Tursyn, Türkiye'den de oyunculuk teklifi aldigini ifade ederek, Türkçe bilgisinin zayif oldugu gerekçesiyle basarili olmayacagini düsünerek teklifi reddettigini dile getirdi.

Sinemaseverlere Türkçe seslenen Tursyn, "Istanbul'da olmaktan çok mutluyum. Tomris 3 Eylül'de sinemalarda. Filmimiz size emanet." dedi.

- "Herkesi 3 Eylül'de sinemalara bekliyoruz"

Yönetmen Akan Satayev ise tarihi bir dönemi ve sahsiyeti anlatmanin kolay olmadiginin altini çizerek, "Projenin tasarim asamasi uzun sürdü. Her sahneyi kagitlara resmettik. Çekim yapacagimiz mekanlari belirlerken çok sayida seyahat yaptik. Çekimleri Kazaktistan'da tamamladik." dedi.

Satayev, Tomris Hatun karakteri için 15 bin basvuru oldugunu ve onlarin arasindan Almira Tursyn'in bütün asamalari geçerek bu rolü canlandirmaya hak kazandigini söyledi.

Türkiye'deki sinemaseverlerin filmi begenecegini düsündügünü aktaran Satayev, sözlerini su sekilde tamamladi:

"Tomris Hatun ortak tarihimizde bizi gururlandiran bir karakter. Türkiye'de de büyük ilgi görecegini düsünüyorum. Halihazirda, Kazakistan'in 15. yüzyil hükümdarlarindan Kasim Han'in hayatini çekiyoruz. Herkesi 3 Eylül'de sinemalara bekliyoruz."

- "Sakalarin Anasi" olarak biliniyor

Altin Küre'de "Yabanci Dilde Film" kategorisinde yarisma listesine giren yapim, vizyon yolculuguna basladigi Kazakistan'da izleyicinin yogun ilgisiyle karsilasmisti.

Efsanevi Türk hakani Alp Er Tunga'nin torunu ve "Sakalarin Anasi" olarak hatirlanan Tomris Hatun, M.Ö. 6. yüzyilda yasadi. Dogumunda annesini, savasta babasini kaybeden Tomris Hatun'un oglu ise esir düstügü kampta yasamini yitirdi.

Saka Türklerinin basina geçerek Pers Imparatorlugu'nu yenen, Türk tarihinin ilk kadin hükümdari Tomris Hatun'u anlatan filmin konusu söyle:

"Milattan önce, 6. yüzyilda, kocasinin ölümüyle tahta geçmek zorunda kalan Tomris Hatun, askeri dehasi, kivrak zekasi, taktiksel ve politik becerileriyle dagilmakta olan Iskit-Saka Imparatorlugu'nu yeniden Orta Asya'nin hakimi yapti. Ordusuna komutanlik ettigi savasta, devrinin en güçlü devleti Pers Imparatorlugu'nu yenerek Türk ve dünya tarihine adini altin harflerle yazdirdi."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile