İlk yerli 'üç boyut'lu film geliyor

Sinema seyircisinin büyük ilgi gösterdiği 'üç boyut'lu filmlerin yerlisi bu yaz Avşar Film tarafından çekilecek.

Sinema çevresi filme temkinli yaklaşırken, yapımcı Şükrü Avşar, "Türkiye'nin ilk üç boyutlu filmini çekeceğiz. Yabancı bir şirketle teknik altyapı konusunda anlaştık. Bize uygun büyük bir prodüksiyon olacak." diyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük ilgi gören ve üç boyutlu da izlenebilen bilimkurgu filmi 'Avatar' Hollywood'u değil, Türk yapımcıları da harekete geçirdi. Üç boyutlu 11 yabancı film, gösterime girmeye hazırlanırken, Türkiye'de ilk yerli üç boyut müjdesi Avşar Yapım'ın sahibi Şükrü Avşar'dan geldi.

Ekrandaki kalitenin yükselmesinin sinemacıları farklı arayışlara yönelttiğine dikkat çeken Avşar, "Dünyada olduğu gibi bizde de yeni yatırımlar var. Avşar Film olarak, yabancı bir şirketle teknik destek konusunda anlaştık. Proje hazır. Ancak şimdilik detay vermek istemiyorum. Zaten bugün yarın olacak bir proje değil. Amacımız; Türkiye'de üç boyutlu bir film çekmek. Bunun için çalışmalarımız sürüyor." dedi. İlk yerli üç boyutlu film, Zeytinburnu'nda özel olarak hazırlanan platoda çekilecek. Tür olarak; gerilim, korku ve komediden harmanlanan filmin çekimlerine önümüzdeki yaz aylarında başlanacak. Ana plato Zeytinburnu olsa da filmin konusu Türkiye'nin altı ayrı ilinde geçiyor. Film, Türkiye'deki sadece üç boyutlu gösterilen salonlarda seyirciyle buluşacak.

SİNEMA ELEŞTİRMENLERİ 'TEMKİNLİ'

Türkiye, üç boyutlu filmlerle ilk kez 1950'li yılların başında tanıştı. Atlas Sineması'nda üç boyutlu olarak izlenen korku filmi 'Mumyalar Evi' hâlâ pek çok sinemaseverin hafızasında. O günün yeniyetme delikanlısı günümüzün sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'ın anlattıkları oldukça ilginç: "O zaman gençtik. Hem korku hem de üç boyut. Korkudan titremiştim. Hatta dağıtılan gözlüklerin çoğu da geri gelmemişti." Aradan uzun zaman geçtiğini ve bu kez sağlam bir dönüş olduğunu söyleyen Dorsay, Şükrü Avşar'ın üç boyutlu filmine de temkinli: "Şu an Türk sinemasının bunu yapacak gücü yok. Bu, pahalı bir yöntem. Üç boyut fantastik konulara daha uygun. Türk sinemasında da o yok. Olanlar da güldürüyor. Avşar öncü olmak istemiş. Saygı duyarım. Ancak şimdilik bana özenti gibi geldi."

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Başkanı Murat Özer ise çekilecek filmin sinemaya hareket getireceğini düşünüyor. Üç boyut filmlerindeki artışın 'Avatar'la başlamadığının altını çiziyor: "Avatar'dan önce de vardı. Eskiden animasyonlar yapılıyordu. Bir iki yıldır epey film üç boyutlu çekildi. Demek ki Türkiye'de de bu trendi yakalama düşüncesi var. Bir de Avatar iyi gişe yaptı."

Yazar ve eleştirmen Nedim Hazar da Dorsay ile aynı düşüncede: "Tabii ki güzel bir şey. Ancak Türk sinemasında böyle bir ihtiyaç yok. Çekmiş olmak için çekiliyor." Üç boyutun yeni bir şey olmadığını söyleyen Alin Taşçıyan ise, Şükrü Avşar'a güveniyor: "Deneyimli bir yapımcıdır 'çekeceğim' diyorsa çekecektir. Bunun ortası olmaz. Bir film ya üç boyuttur ya da değildir. Bu teknoloji sıcakken ve yeniyken Türkiye'de de yaygınlaşması çok güzel."

Hollywood'dan 11 film

Yönetmenliğini James Cameron'un yaptığı, 'Avatar'ın, gösterime girmesinden bu yana elde ettiği gişe hasılatı, Hollywoodlu yapımcıları üç boyuta yöneltti. Bu yıl Hollywood'da üç boyut teknolojisiyle çekilmiş en az 11 film gösterime girecek. Bu filmler arasında, Tim Burton'ın "Alice Harikalar Diyarında" ve Zack Snyder'in yönettiği "Guardians of Ga'Hoole" da yer alıyor. Sinemalarda birkaç ay içinde 1978'de Joe Dante'nin çektiği "Piranha" filminin üç boyutlu yeni versiyonunun ve "13. Cuma" filminin üç boyutlu yeni versiyonunun da gösterime girmesi bekleniyor. 2010'da üç boyutlu olarak gösterime girecek filmlerden biri de "Testere 7". Peter Jackson'ın yapımcısı olduğu Steven Spielberg'in yönettiği "Tenten-Tekboynuz'un Sırrı" filminin de 2012'de gösterime girmesi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile