Ilk Yerli Ve Milli Motor Blogu Bu Müzede Sergileniyor

Ilk Yerli Ve Milli Motor Blogu Bu Müzede Sergileniyor

Sivas’in tarihî mirasini ve endüstriyel geçmisini kesfetmek isteyenler için TÜRASAS Müzesi, bir zaman makinesi gibi islev görüyor. 1939 yilinda kurulan TÜRASAS, günümüze kadar uzanan zengin tarihini, ziyaretçilerine görsel bir sölenle sunuyor.



Sivas kent merkezinde bulunan Türkiye Rayli Sistem Araçlari Sanayi (TÜRASAS), buharli lokomotiflerin ve yük vagonlarinin bakim ve onarim islerinin yapilmasi amaciyla kuruldu. 1939 yilinda Cer Atölyesi ismiyle kurulan fabrika bugün TÜRASAS ismiyle hizmet veriyor. Fabrika içerisinde kurulan müze ise demiryolu geçmisine adeta isik tutuyor. Kuruldugu günden bugüne kadar üretilen yaklasik 3 bin parça müzede sergileniyor. Devrim otomobilin motor kalibi olmak üzere vagon prototip maketlerden en küçük vagon parçalarina kadar yaklasik 3 bin antika parça ziyaretçilerini geçmise götürüyor.

“Devrim otomobilin motor kalibi da sergileniyor”

TÜRASAS Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadag, müzenin halka açik oldugunu söyleyerek, “Egitim kisminda çirak okulunun kullandigi bando takimi var burada. Eskisehir’de üretilen devrim arabasinin motor blok modeline varana kadar burada parçalari sergilemekteyiz. Müzemiz halka açik. Mesai saatleri içerisinde talep eden herkes gezebilir. Bu parçalari görebilir. En degerli parça bence devrim arabasinin motoru. Çünkü bir tarihe taniklik ediyor. O zaman çekilen filmde de bahsediyorlar. Devrim arabasinin motor bloku defalarca dökülüyor çatliyor, sorun çikiyor. En son orada deniyor ki Sivas’ta cer atölyesi dökümhanesinde bir usta var ancak o usta bunu yapar diyorlar. Sivas cer atölyesi dökümhanesinde döktürülen parçayla devrim arabasinin motorunda muvaffak oluyorlar. Bu çok önemli bizim için. Bunun disinda aslinda bana sorarsaniz her bir parçasi önemli. Ben 1985 yilinda çirak okuluna girdim. Baktiginiz zaman aslinda ben de müzenin bir parçasiyim. Çesitli ürünler, yaptigimiz vagonlarin maketleri burada sergileniyor. Açilisa dair fotograflar, ani defteri. Her sey burada mevcut. Sinemamizin film makinesi hepsini burada sergiliyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile